Baluken'in avukatı: 18 klasör 2 ayda nasıl okundu?

9 yıl 2 aylık cezası onanan HDP'li İdris Baluken'in yargı aracılığıyla siyaset dışına itildiğini söyleyen avukat Reyhan Yalçındağ Baydemir kararın hukuki olmadığını belirtti.

Baluken'in avukatı: 18 klasör 2 ayda nasıl okundu?

HDP milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından 4 Kasım 2016'da tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili ve İmralı Heyeti Üyesi İdris Baluken'e 'örgüt üyesi olmak', 'örgüt propagandası yapmak' ve 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek' suçlarından yerel mahkemenin verdiği toplam 16 yıl 8 ay hapis cezanın 9 yıl 2 aylık kısmı Antep Bölge Adliye Mahkemesi 4'üncü Ceza Dairesi tarafından dün onanmıştı.

İLGİLİ HABER: BALUKEN'İN CEZASI ONANDI

MİLLETVEKİLLİĞİ ADAYLIĞI YSK TARAFINDAN VETO EDİLEBİLİR

İstinaf Mahkemesi'nin onadığı 9 yıl 2 aylık hapis cezasının gerekçeli kararı davaya bakan Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gelmesinin ardından hapis cezası kesinleşerek Baluken'in adli sicil kaydına işlenecek. Kesinleşen kararla birlikte Baluken seçilme ehliyetinden, çocuklarının velayet hakkından, vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan yoksun bırakılacak. Bu nedenle siyasi yasaklı olacak olan Baluken'in adaylığı YSK tarafından veto edilecek ya da seçilmesi durumunda milletvekili mazbatası verilmeyecek.

'YASAMA SORUMSUZLUĞUNU HİÇE SAYAN BİR KARAR'

İstinaf Mahkemesi'nin verdiği kararı değerlendiren Baluken'in avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, milletvekili dokunulmazlıklarının Anayasa'ya aykırı bir şekilde kaldırıldığı 20 Mayıs 2016 tarihinden bugüne kadar HDP milletvekillerine yönelik yargı yöneliminin son derece hukuk dışı ve yasal mevzuata aykırı olduğunu defalarca dile getirdiklerini vurguladı. Yalçındağ, Baluken'in 16 yıl 8 ay hapis cezası aldığı dava dosyasına bakıldığında Anayasa'nın 83'üncü maddesinde belirtilen yasama sorumsuzluğu yani kürsü dokunulmazlığını hiçe sayan bir karar ile karşı karşıya olduklarını, Baluken'in Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmaları dışarıda tekrar ettiği için cezalandırıldığını söyledi.

'18 KLASÖRLÜK DOSYA 2 AYDA NASIL OKUNDU?'

İstinaf Mahkemesi'nin itirazı reddederek cezayı onamasının yasaya ve hukuka aykırı olduğunu ifade eden Yalçındağ, "Baluken'in 18 klasörlük dava dosyası 2 aylık bir süre zarfında Antep Bölge Adliye Mahkemesi 4'üncü Ceza Dairesi tarafından detaylı okunup, incelenmeyeceğine göre karşımıza yerel mahkemenin kararının yasaya aykırı olmadığı yönünde ancak iki cümlelik bir karar çıkıyor. Eksik inceleme ve eksik okumaya dayanan bir karar tesis edilmiş durumda. Bu kararı hukuken kabul etmenin mümkün olmadığını belirtmek istiyorum" dedi.

'BALUKEN YARGI ELİYLE SİYASET DIŞINA İTİLDİ'

Baluken isminin 24 Haziran'da yapılacak olan milletvekili seçimlerindeki HDP'nin aday listesinde yer almasının hemen ardından İstinaf Mahkemesinin karar vermesinin düşündürücü olduğuna dikkat çeken Yalçındağ, "Tüm Türkiye kamuoyu bunun farkında yani müvekkilimin demokratik siyaset yürütmesindeki ısrarı, kararlılığı, duruşu, milletvekilliği için yeniden aday olması, İstinaf Mahkemesine yaptığımız başvurunun reddedilmesi sonucunu doğurduğunu düşünüyoruz. Halkın görüşlerine önem verdiği, barış süreci için inanılmaz bir emek ve çaba sarf eden Baluken'in bugün itibariyle yargı aracılığıyla siyaset dışına itildiği netleşmiş durumda. Baluken siyaset dışına itilmek istendiği için bu karar gerekçe olarak kullanıldı. Karşımızda, müvekkilimiz Baluken'in siyaseten elemine edilmesi, siyaset dışına itilmesi, demokratik siyaset yapma ısrarına, devletin yargı aracılığıyla verdiği negatif bir karar var. Dolayısıyla bu kararın hukuki bir karar olmaktan ziyade siyasi bir karar olduğunu düşünüyoruz. Bunu kabul etmek mümkün değil" şeklinde konuştu.

'AYM VE YARGITAY'A BAŞVURACAĞIZ'

Baluken davasında hukuki sürecin bitmediğini, İstinaf Mahkemesinin onadığı cezalar yönünden bir yönüyle Anayasa Mahkemesi (AYM) başka bir yönüyle de Yargıtay yolu bulunduğu belirten Yalçındağ, "Önümüzdeki süreçte hukuk mücadelemizi sürdüreceğiz. Dolayısıyla, İstinaf Mahkemesi'nin gerekçeli kararı, Antep'ten yargılamanın yapıldığı Diyarbakır'a geldiğinde Baluken hakkında verilen 9 yıl 2 aylık hapis cezasının kesinleşme süreci de başlayacaktır. İstinaf Mahkemesinin onadığı 'örgüt üyeliği' suçu yönünden önümüzdeki günlerde Yargıtay'a başvuracağız. Diğer suçlardan verilen ve kesinleşen cezalar yönünde de Anayasa Mahkemesine başvuracağız" dedi. Yalçındağ, Baluken için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) başlattıkları hukuki sürecin devam ettiğini, Baluken ile ilgili yaşanan bu son gelişmeleri de dosyasına ekleyeceklerini de belirtti. (Mezopotamya Ajansı)

İLGİLİ HABER: İDRİS BALUKEN'İN CEZASI ONANDI

HDP İdris Baluken İstinaf mahkemesi