Başar Cumbur 15 yıl sonra yeniden Hemşin'de aday: Kentin dokusu kayboldu, küçük dokunuşlarla büyük işler yapacağız

2004-2009 yılları arasında Hemşin Belediye Başkanlığı Yapan Başar Cumbur 15 yılın ardından ‘’Hemşin teslim ettiğimiz yerden daha geriye gitti. Hemşin’e çok yönlü projelerle ivme kazandıracağız’’ diyerek yeniden aday oldu.

Başar Cumbur 15 yıl sonra yeniden Hemşin'de aday: Kentin dokusu kayboldu, küçük dokunuşlarla büyük işler yapacağız

Atakan ASLIBAY

ARTVİN - Rize’nin Hemşin ilçesinde 2004 yılında CHP Adayı Başar Cumbur yüzde 42,00, AKP adayı İlyas Bozak yüzde 41 oy aldı. 2009 yılında AKP aday değişikliğine gitti ve Hemşin'de yüzde 53 oy alan Halim Kazım Bekar, yüzde 44 oy alan Başar Cumbur'u geride bırakrak belediye başkanı seçildi. 31 Mart 2024'te tekrar adaylığını koyan Cumbur, seçime günler kala anketlerde öne görünen ve "şeffaf, katılımcı ve hesap verebilir bir belediyecilik gerçekleştireceğiz’’ söylemiyle yola çıkan Başar Cumbur Hemşin ile ilgili projelerini ve seçim çalışmalarını Artı Gerçek’e anlattı.

Cumbur, neden yeniden aday olduğunu şöyle açıkladı:

"15 yıl aradan sonra yeniden Hemşin için kolları sıvadım. Çünkü 15 yıl boyunca Hemşin nüfusu gittikçe azaldı. İnsanları Hemşin’de tutacak geçim ekonomileri yok oldu. Hemşin karanlık bir geleceğe doğru sürükleniyor. Biz de Hemşin’in bu gidişatına dur demek için yola çıktık. Yeni bir vizyon yeni bir anlayışla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hemşin’de yaşayan herkesle tek tek görüşüp görüşlerini ve önerilerini alıyoruz. Bu görüş ve öneriler bir havuzda toplanıyor. Kimseyi dışarıda bırakmadan çalışmalarımızı yürütüyoruz. Seçildikten sora da bu böyle olacak, şimdiden bunu göstermeye başladık."

HEMŞİN’İN DOKUSU KAYBOLDU

Kentsel dönüşümün kendi döneminde gündeme geldiğini ancak daha sonraki projelerde Hemşin'in dokusunun kaybolduğunu belirten Cumbur şunları söyledi:

"Hemşin’de kentsel dönüşüm ilk 2006 yılında benim belediye başkanlığım zamanında konuşulmaya başlandı. 2008 Aralık ayında TOKİ ile belediyemiz arasında protokol imzaladık. 2009 da hak sahipleriyle görüşmeye başladık. Onların görüşlerini ve isteklerini almaya başladık. 2009 yerel seçimlerini kaybedince yeni seçilen yönetim bu konuda gerekli düzgün adımları atamadı. Mülk sahipleriyle iletişim kurmadan imar planları çıkarttılar. TOKİ ile gerçekleştirdiğimiz ilk protokolde olan proje bu şekilde değildi. Riskli ve tarihi değer taşımayan binalar yerinde yıkılıp yeniden Hemşin mimarisine uygun şekilde inşa edilecekti. Alt katları dükkân üst katları konut olacaktı. Böylece esnaf dükkânları yenilenecekti, konut sorunu da bir nebze çözülecekti. Hemşin’in dokusuna uygun yapılar inşa etmeyi planlamıştık. Maalesef yeni yönetim hak sahipleriyle ne doğru düzgün bir iletişim kurdu, ne de bu konuda Hemşin halkını bilgilendirdi. Her şey gizli kapaklı bir şekilde yürütüldü ve yürütülmeye de devam ediyor. Şeffaf olmadıkları için de 15 sene geçmesine rağmen hem mülk sahipleri mağdur, hem de hala proje tamamlanmış değil. Hemşin’in dokusu da tamamen yok oldu. Hak sahipleri belediyeye pek çok kez dava açtı. Mahkemeler defalarca yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen yasalar göz ardı edildi, bu kararlara uyulmadı. Hemşin şu anda keşmekeş içerisinde. Özellikle esnaf bu durumdan çok mağdur oldu. Hemşin esnafının çok büyük çoğunluğu dükkân kapattı. Birkaç dükkân haricinde Hemşin merkezde hareketlilik sağlayan hiçbir şey yok. İnsanlar Hemşin’de yaşamaya direniyorlar ve büyük bir umutsuzluk ilçede hâkim."

'HEMŞİN 15 YIL BOYUNCA GERİYE GİTTİ SEÇİMİ KAZANIRSAK HEMŞİN YENİDEN İVME KAZANACAK'

Kendi döneminde ileriye doğru ivme kazanan Hemşin'in 15 sene boyunca geriye gittiğini belirten Cumbur; "Yarıda kalmış ve Hemşin’i yarım hissettiren tüm işleri tamamlayacağız." dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü:

"5 sene boyunca yürüttüğüm belediye başkanlığı döneminde Hemşin ileriye bir ivme kazanmıştı. 15 sene sonunda Hemşin teslim ettiğimizden çok daha geriye gitti. Bu geriye gidişi yeniden durdurup Hemşin’e çok yönlü projelerle ivme kazandıracağız. Hemşin halkına yeniden umut olacağız. En önemlisi artık çamurlu yollarda yürümeyecekler. Hızla bu toz ve çamur oluşumunun önüne geçecek tedbirler alacağız.
3 Sene içerisinde 30 projeyi gerçekleştireceğiz

'KÜÇÜK DOKUNUŞLARLA BÜYÜK İŞLER YAPACAĞIZ'

"Gerçekleştireceğimiz projelerin tamamı Hemşin halkının ihtiyaçları doğrultusunda hazırlandı. Bu projelerin pek çoğu küçük dokunuşlarla gerçekleştirilecek ancak büyük etkiler yaratacak projeler. Çok büyük bütçeye ihtiyaç duymadan gerçekleştirebileceğimiz projeler. Ayrıca büyük yatırımcılarla iletişim halindeyiz. Hemşin için sponsorluk bütçesi oluşturduk, seçimden sonra da bu bütçe daha da büyüyecek ve projelerimizin çoğunu bu bütçeden gerçekleştireceğiz. Arkamızda Büyükşehir Belediyeleri var. Tek tek bazı projelerimizin finansını doğrudan üstlenen büyükşehir belediyeleri var. Biz sosyal medya hesaplarımızdan yayınladığımız tüm projeleri 3 senede tamamlayabilecek bütçeye ve plana sahibiz."

'HEMŞİN HALKI ŞEFFAF VE KATILIMCI BELEDİYECİLİKLE YENİDEN TANIŞACAK'

"Hemşin daha önce nasıl bir belediyecilik anlayışıyla Hemşin’i yönettiğimizi gayet iyi biliyor" diyen Cumbur, seçilirse katılımcı belediyecilik sözü verdi:

"Yeniden, halkçı ve sosyal bir belediye anlayışı Hemşin’de hâkim olacak. Hatta şimdi daha da güçlüyüz. Profesyonel bir danışma kurulumuz, güçlü bir ekibimiz var. Eskisinden çok daha güçlü olarak Hemşin’i yönetmeye talibiz.Şeffaf, katılımcı ve hesap verebilir bir belediyecilik gerçekleştireceğiz. Her yaptığımızı Hemşinliyle paylaşacağız. Her yapacağımızı da önce Hemşinliye soracağız. Tüm mahallelerden önce önerileri toplayacağız. Mahalle temsilcilerimiz vasıtasıyla aldığımız öneriler, bilim danışma kurulumuza gelecek. Bilim ve danışma kurulumuz kararın Hemşin’e uygulanabilirliğini test ederek uygun bir proje haline getirecek. Projelerimizin tamamı halk katılımıyla ve bilimsel veriler eşliğinde hayata geçirilecek."

BAŞAR CUMBUR KİMDİR ?

1957 yılında Hemşin’in Akyamaç köyünde doğdum. İlkokul ve ortaokul eğitimimi Hemşin Merkez Okulunda tamamladı. Fatih Eğitim Enstitüsü, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. Anadolu Üniversitesi Tarih bölümünde de Lisans öğrenimimi tamamladıktan sonra Türkiye’nin değişik bölgelerinde öğretmenlik ve yöneticilik yaptı.
2004 yılında ise Cumhuriyet Halk Partisi’nden Hemşin Belediye Başkanı olarak seçilmiş ve 1 dönem belediye başkanlığı yapmıştır.