Batman'da kayyım şehrin imar planını değiştirdi: İçme suyu tehlike altında

Batman'da kayyım şehrin imar planını değiştirdi: İçme suyu tehlike altında
Batman Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Demir, kayyımın yaptığı imar planı değişikliğiyle kentin suyunu tehlikeye attığını söyledi. Demir, "Su havzalarında yapılan imar değişiklikleri yönetmeliklere aykırı" dedi.

Artı Gerçek - İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediyesi eş başkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz ile HDP’li Belediye Meclis üyeleri, kayyımın icraatlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Kentte bir otelde yapılan toplantıya, HDP Demokratik Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki ve partililer katıldı.

'KAYYIM; TALAN, YOLSUZLUK, HIRSIZLIĞIN YERİ OLDU'

Aynı zamanda Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Batman Milletvekili de olan Mehmet Rüştü Tiryaki, halkın seçme ve seçilme hakkının elinden alındığını belirterek, şunları söyledi: “Halkın belediyeleri adeta bir askeri kışlaya çevrildi. Askeri darbe ile halkın iradesi gasp edildi. Kayyım atanan yerlerde belediye meclislerine de kayyım atandı. Belediye bir bütün olarak gasp edildi. Kayyım talan, yolsuzluk, hırsızlığın yeri oldu. Öyle bir çalmışlar ki milyarlarca TL borçlanan belediyeler var. Batman Belediyesi kenti içme suyunu tehlikeye atacak bir imar planını devreye koydu. Bu halkın suyunu, imar planına heba etmeyeceğiz.”

Batman Belediyesi Eş Başkanı Songül Korkmaz, belediyede yaşanan hukuksuzlukların ve yolsuzlukların takipçisi olacaklarını söyledi.

YÖNETMELİĞE AYKIRI İMAR

Batman Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Demir, içme ve kullanma suyu havzası koruma planı hazırlanıncaya kadar bu planlar kapsamında yoğunluk arttırıcı veya kirlilik arttırıcı kullanım değişikliğine yönelik imar değişikliğinin yapılamayacağının altını çizerek, kayyımın yönetmeliğe aykırı bir şekilde su havzasını imara açtığını söyledi.

'KENT TEHDİTLE KARŞI KARŞIYA'

Kentin ciddi bir tehditle karşı karşıya kaldığını belirten Demir, şöyle konuştu:

“Yapılan imar planı, içme ve kullanma suyu havzası yönetmeliğine aykırı, kanun dışı olmasının yanında, bu kente nerden su getirileceğine dair net bir planlamaları olmadığı anlaşılmaktadır. Söz konusu kaynakların maliyet analiz raporları yapılmamıştır. Havzayı imara açmalarına rağmen ne kadar sürede bu kaynaklardan su getirileceği belirtilmemiştir. Batman Belediyesi’nin hatırladığım kadarıyla 47 su kuyusu mevcuttur. Bunların 44’ü Batman Çayı kenarındadır. Yerimize kayyım atanmadan önce günlük şehrin su ihtiyacı 90 bin metre küptü. Su çıkarma potansiyelimiz 200 bin metre küptü. Söz konusu alana daha onlarca su kuyusunu açma imkânı mevcuttur. Çünkü kaynağı bol, kumdan doğal süzülme ile ayrı bir arıtmaya tabi tutulmadan en temiz ve maliyet açısından en ucuz kaynağa sahibiz. Batman Çayı olduğu sürece, Batman’a 50 yıl yetecek bir kaynaktır."

KAYYIMIN İMAR DEĞİŞİKLİKLERİ

Kayyımın daha birçok alanda imar değişikliğine gittiğine dikkat çeken Demir, “Söz konusu imar planının bilimsel, nesnel teknik gerekçelere dayanmadığı, uygun kurum görüşlerini barındırmadığı, arazi kullanım kararlarının eşitlikçi bakış açısından ve dengeli dağılımından yoksun olduğu, sürdürülebilir sağlıklı bir çevreyi yaratamayacağı, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını kirleteceği, ulaşım bağlantılarının yetersiz ve hatalı olduğu tespit edilmiştir. Batman ili Merkez ilçesi Havaalanı ve Çevresini Kapsayan Alanda Uygulama, İlave ve Revizyon İmar Planının; 3194 Sayılı İmar Kanunu, Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği, Üst Ölçekli Plan Kararları, Havaalanları ve Çevresindeki Yapılaşma Kuralları Genelgesi, genel şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı bir plan yapıldığı görülmektedir” diye konuştu.

KONSERLERE MİLYONLARCA TL HARCAMA

Belediyeye yeni atamaların gerçekleştiğini kaydeden Demir, “Edirne’de kayyım ile çalışan kişi, Meriç Nehri’ni nasıl mahvetmiş ise, şimdi de Batman Çayı’nı mahvetmesi için belediyeye başkan yardımcısı olarak atandı. Bunlar bu kentin içme suyuna zarar vermek için ellerinden geleni yapıyorlar” dedi.

Kayyım tarafından kentte düzenlenen konserlere milyonlarca TL’nin harcandığını kaydeden Demir, konserlerde Kürtçenin olmadığını ve kenti temsil eden herhangi bir etkinliğin yer almadığını söyledi. (MA)

Öne Çıkanlar