Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Uçar: Kayyım sömürgeciliktir

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Uçar: Kayyım sömürgeciliktir
Mardin'de kayyım atamalarının yıldönümü dolayısıyla yerine kayyım atanan belediye eş başkanları ve Yeşil Sol Parti milletvekilleri bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. Açıklamada "Kayyımi sömürgeciliktir, bizim olanı geri alacağız" denildi.

Rojhat ABİ


MARDİN - Mardin’de "Halk İradesi İçin Buluşuyoruz" sloganıyla bir ayara gelen HDP( Halkların Demokratik Partisi), DBP(Demokratik Bölgeler Partisi), Yeşil Sol Parti (Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi) ve TJA yöneticileri ve milletvekilleri kayyum atamalarının yıldönümü dolayısıyla Mardin HDP il binası önünde basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasına Yeşil Sol Parti Eş sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Yeşil Sol Parti Mardin milletvekilleri George Aslan ve Kamuran Tanhan, Mardin milletvekili ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Mardin Milletvekili Beritan Güneş, Şırnak Milletvekili Ayşegül Doğan, Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, Diyarbakır Milletvekilleri Serhat Eren, Halide Türkoğlu ve Ceylan Akça ile yerine kayyım atanan il ve ilçe belediye eş başkanları katıldı.

whatsapp-image-2023-08-19-at-18-19-59.jpeg

Açıklamada sırasıyla Yeşil Sol Milletvekilleri Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Mardin milletvekili Saliha Aydeniz ve Yeşil Sol Parti eş sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar söz aldı.

'BELEDİYE BİNALARINI KIŞLAYA ÇEVİRDİLER'

Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, kayyumların askeri darbelerden bir farkı yoktur diyerek halkın seçme ve seçilme hakkının gasbedildiğini söyledi:

“Sadece seçilmiş belediye başkanlarımız değil, belediye meclislerimiz de görevden uzaklaştırılmıştı. Dört yıldır AKP ve MHP’nin kayyum atadığı hiçbir kentte, hiçbir il ve ilçede belediye meclis toplantısı gerçekleşmemiştir. Çünkü bu açık bir darbeydi. Belediye binalarını tamamını askeri kışlaya çevirdiler. Bu darbeyi yapanlar belediye binalarının tamamını polis karakoluna çevirdiler. Polislerin aramasından geçmenden belediyeye giremezsiniz. Bu yüzden bu bir darbedir.”

'BİZİM OLANI GERİ ALACAĞIZ'

Tiryaki yerel seçimlere büyük bir coşku ile hazırlandıklarını belirterek konuşmasını şöyle bitirdi:

“Mart ayında bunlara gerekli olan cevabı halkımız verecek. Ve kayyum rejimine halkımız o gün geldiğinde hayır diyecek. Bizim olanı geri alacağız. Hiçbir koşulda halkın moralini bozamayacaksınız. Büyük bir coşku ile seçimlere hazırlanacağız. Ve bizim olanı halkımızla geri alacağız diyoruz.”

whatsapp-image-2023-08-19-at-18-19-43.jpeg
Mehmet Rüştü Tiryaki

'TECRİT ZİHNİYETİ İLE KAYYUM'

Ardından sözü Mardin milletvekili ve DBP eş genel başkanı Saliha Aydeniz aldı. Aydeniz şu şekilde konuştu:

“Bugün Türkiye için karanlık bir gün. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti siyasi darbe ile belediyelerimize kayyım atadı. Fakat Kürt halkı asla iradesinden vazgeçmedi ve boyun eğmedi. İktidar Kürt düşmanlığı üzerine kuruldu ve yüzüncü yılında aynı amaçla politikalarını yürütüyor. Atanan kayyumlar ne siyasi, ne ahlaki ne de toplumsal bir zemine oturuyor. Kayyım politikaları ahlaksız ve düşmanlıkla yapılan uygulamalardır. Bütün şehirlerimizde güvenlik gerekçeleriyle belediyelerimize talan zihniyeti ile kayyım atadılar. Kürdistan coğrafyasında kolonyalist bir politikayla yaklaşım sergiliyorlar. Kayyum uygulamaları aynı zamanda tecrit zihniyetinin ürünüdür. Tecridi her alana yaymaya çalıştıkları gibi kayyım uygulamalarını da yaymak istiyorlar. Bu kayyım ve tecrit politikaları için mücadeleyi birlikte büyütmeliyiz. Kürt halkı özgürlük, dil ve irade mücadelesini asla bırakmayacak. Belediyelerimizi geri almak için hakkımızla birlikte mücadele edeceğiz.”

whatsapp-image-2023-08-19-at-18-19-34.jpeg
Saliha Aydeniz

UÇAR: KAYYUM SÖMÜRGECİLİKTİR

Sonrasında söz alan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, gözaltına alınan Cumartesi Anneleri'ni anarak konuşmasına başladı. Uçar, AKP'nin bütün değerleri binbir türlü araçla yok ettiğini söyledi:

“AKP kayyum atamalarıyla Kürt halkına seçme ve seçilme hakkı vermiyorum diyor. Devlet sıkıştığı yerde her alanı kayyumla gasp edebileceğini göstermeye çalışıyor. Siyaset kollektif bir iştir. Halkımızla birlikte bir belediye çalışması yürüttük. Eş başkanlık ve eşit temsili esas alıyoruz. Belediyelere kayyum atansa bile bu belediyeler hala Kürt halkının ve özgürlük mücadelesi yürüten kadınlarındır. Kürdistan’daki halkımız devletin kayyum politikalarını gayet iyi biliyor. Kürdistan’da yaşanan kayyım sömürgeciliktir. Kayyım halkın ve belediyenin mal varlığını satarak açıklarını kapatmaya çalışıyor.”

whatsapp-image-2023-08-19-at-18-20-01.jpeg

'DEMOKRASİNİN MİHENK TAŞI'

Kürt halkının ortaya koymuş olduğu irade karşısında iktidarın aciz kaldığına dikkat çeken Uçar, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Bize ait olanı geri alacağız. Öncelikli olarak bu iktidarın faşist zihniyetine karşı toplumumuzun her Koruyacağız. Kayyım ne kadar yerleşmiş olursa olsun burada yönetmedi, yönetemedi. Bütün mücadele alanlarında faşist iktidarın kayyım politikalarına çok büyük bir mücadele yürütülüyor. Yüz yıldır direnen Kürt halkı sadece kendi sesini duyurmak için değil demokrasinin mihenk taşı oldu.”

Konuşmalardan sonra Jin Jiyan Azadi sloganları atıldı. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar