Beştaş: Kadınlar olarak bütçeleme yöntemine itiraz ediyoruz

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, kadınlarla bir araya geldi. Beştaş, ‘Kadınlar olarak hep birlikte bu bütçeleme yöntemine de içeriğine de itiraz ediyoruz’ dedi.

Beştaş: Kadınlar olarak bütçeleme yöntemine itiraz ediyoruz

Seda TAŞKIN

ARTI GERÇEK- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, bütçe buluşmaları kapsamında Ankara’da bir otelde bir araya geldi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş basına değerlendirmelerde bulundu. Hazırlanacak bütçenin halktan kopuk olmaması gerektiğini vurgulayan Beştaş, "Toplumun taleplerini meclise taşımak, orada tartışmak ve bütçenin katılımcı bir yöntemle olması gerektiği noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Kadın Meclisi ile birlikte kadın bütçesi üzerine buluşmalar gerçekleştirdiğini belirten Beştaş, ilk buluşmanın Mardin’de yapıldığını söyledi. "Savaşa, ranta, talana değil, kadınlara bütçe diyoruz" diyen Beştaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bütçeler, iktisadi, siyasi, toplumsal öncelikleri ve tercihleri yansıtırlar. Bu iktidarlar açısından dünyanın her yerinde böyledir. Cinsiyete duyarlı bütçeleme dediğimiz mesele kadınlara yönelik ayrımcılığa, şiddete ve her türlü engellemeye son verilmesi için kamu kaynaklarının kullanılmasını gerektiriyor. Kadınların sosyal, siyasal, toplumsal yaşamda daha etkin olması için de önünü açmak ve toplumsal cinsiyet rollerindeki farklılıkların düzenlenmesine de katkı yapmak gibi bir amaç taşıyoruz.

‘KAYNAKLARI KULLANMA KONUSUNDA UZAK BİR NOKTADAYIZ’

Bütçelerin, kamu gelirleri ve kamu kaynaklarının harcama dağılımına ilişkin politikalar içerdiğini belirten Beştaş, bunun bütün vatandaşlar için hak olduğunu söyledi. Kadınların ayrılan bütçeden yararlanma konusunda tartışma dışında kaldığını belirten Beştaş, "Toplumun yarısını teşkil ediyoruz. Kaynakların kullanılması konusunda yeterince sözümün ve bu eşitsizlik düzenin ortadan kaldırılmasına dair yansımanın olduğunu söylemekten uzak bir noktadayız" dedi. Beştaş konuşmasına şöyle devam etti:

"Bütçeleme derken kadınlar için özel ve ek bütçe oluşturmak, Aile Bakanlığı’nın bütçesini sıkıştırmak olarak görmüyoruz. Kadınlarla erkekler eşit oranda para harcasın diye de talep etmiyoruz. Biz toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe derken, kamu bütçesini bütünlüklü olarak, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak bir şekilde düzenlenmesini kast ediyoruz."

‘KADINLAR BÜTÇE ÇALIŞMALARINA KATILIMIN ÖNÜNDE ENGELLER VAR’

Bütçenin kapsayıcı ve katılımcı bir şekilde hazırlanması gerektiğini belirten Beştaş, şeffaf olmanın önemine dikkat çekti. Türkiye’de politika geliştirmede erkek egemen sistemin hakim olduğunu söyleyen Beştaş, "’Erkek ol gibi’ söylemleri yaşıyoruz. Kim söylerse söylesin itiraz ediyorum. Erkek egemen kültür, kadınların bütçeden erkekler kadar hak ettiğini alamama sonucu doğuruyor. Kadınların bütçe çalışmalarına katılımının önünde birçok engeller olduğunu biliyoruz. Bu konuda da bir engeller bütünüyle karşı karşıyayız. Ne merkezi ne de yerel yönetimlerin bütçesi hala toplumsal cinsiyet duyarlı değildir" dedi.

Bütçe görüşmelerinin start verdiğini belirten Beştaş, "Biz bu sürece hazırız. Kadınlar olarak hep birlikte bu bütçeleme yöntemine de içeriğine de itiraz ediyoruz. Sadece aile, kadın meselesi değil, bütün bütçe kalemlerinde hepsinde kadın sözünü ve oradaki kamu kaynaklarının kullanıma dair toplumsal cinsiyet rollerine duyarlılığını yürüteceğiz" dedi.

HDP meral danış beştaş aile bakanlığı Seda Taşkın