Bilgen: Ciddi sorun yaşayacağız, ama bir şekilde çalışmaları sürdüreceğiz

Kars Belediyesi Eş Başkanı, genelgelerle belediyelerin kısıtlanması nedeniyle yardım yapamadıklarını ve bu engellemelere karşı en iyi yolun 'Kardeş Aile' uygulaması olduğunu söyledi.

Bilgen: Ciddi sorun yaşayacağız, ama bir şekilde çalışmaları sürdüreceğiz

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK - Çin'de ortaya çıkan ve ardından dünyada hızlıca yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) riski sürüyor. Türkiye’de giderek yaygınlaşan salgın ölümlere neden oluyor. Salgına yakalananların sayısı her geçen gün artarken, salgına karşı mücadele de devam ediyor. Koronavirüs ile mücadelede en fazla iş yerel yönetimlere düşüyor.

Gündemin salgın olduğu dönemde iktidar HDP’li 8 belediyeye daha kayyım atadı. Yeni kayyım atamalarının ardından HDP’nin 3’ü büyükşehir olmak üzere 40 belediyesine kayyım atanmış oldu. Kayyım atanmayan az sayıda belediye ise kısıtlı imkânlarla salgına karşı mücadele etmeye çalışıyor. Bunlardan biri HDP’nin 31 Martta kazandığı Kars Belediyesi. Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen, belediye çalışmalarını, salgına karşı verdiklerini mücadeleyi ve yapacakları çalışmaları Artı Gerçek’e anlattı.

PANDEMİ TOPLANTILARINA BAŞKAN YARDIMCISI KATILIYOR

Kars’ta da diğer kentlerde olduğu gibi İl Pandemi Kurulu ve İl İdare Kurulu toplantıları yapılıyor. Bu kurullar valilik bünyesinde toplantılarını gerçekleştiriyor. Kars’ta bu toplantılara belediyenin katılıp katılmadığı merak konusuydu. Bu toplantılara başkan yardımcılarının katıldığını ifade eden Bilgen, "Memur başkan yardımcımız pandemi toplantılarına katılıyor. Diğer seçilmiş başkan yardımcımız da il koordinasyon toplantılarına katılıyor" dedi. Hıfzıssıhha Kurulu’nun ise toplanamadığını anlatan Bilgen, sadece gelen genelgelerin paylaşıldığını belirterek, bundan sonra da toplantıların sadece sanal ortamda yapılması yönünde karar alındığını aktardı.

TEMİZLİK, DENETİM VE SOSYAL POLİTİKALAR ÇALIŞMASI

Kars’ta ilk etapta dezenfeksiyon-temizlik çalışmasını yoğun biçimde yürüttüklerini ifade eden Bilgen, kamu kurumlarını ve toplu kullanılan yerlerin büyük kısmını bitirdiklerini söyledi. Bu çalışmanın bitmediğini, bundan sonra da devam edeceklerini belirten Bilgen, ikinci çalışmalarının ise zabıta hizmetleri ve denetimle ilgili çalışmalar olduğunu anlattı. Üçüncü çalışma alanlarının sosyal politikalar olarak sayılabilecek yardım organizasyonları olduğunu ifade eden Bilgen, bu konuda ciddi kriz yaşadıklarını söyledi.

KISITLAMALARA KARŞI "KARDEŞ AİLE" UYGULAMASI

Bilgen, valilik ve kaymakamlıklar bünyesinde oluşturulan ‘Vefa Sosyal Destek Grubu’ işleyişini eleştirdi. İlde çalışmaların sadece Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından organize ediliyor olması, genelgeyle bu konuda özel kısıtlamalar getirilmesinin kendilerini ciddi bir biçimde sıkıntıya soktuğunu anlatan Bilgen, "Vatandaşlar belediyeden yardım talebinde bulunuyorlar. Geçmişte de belediyeler bunu yaptığı için herkes yapılmaya devam ettiğini düşünüyor. Biz bunu yapamıyoruz şu anda. Bununla ilgili formüller arıyoruz. Bulabildiğimiz en iyi formülde, partinin genel merkez düzeyinde yaptığı birebir aile dayanışması, Kardeş Aile uygulaması. Bu belediye açısından para toplama, işte yardım dağıtma gibi değil, sadece koordinasyon yapıp buluşmayı sağlama. Önümüzde yapabileceğimiz şey bu" dedi.

KORONA TAHRİBATINA KARŞI ‘TARIM VE KIRSAL KALKINMA’ ÇALIŞMASI

Koronavirüs riskinin devam edecek gibi göründüğünü ifade eden Bilgen, kentte yapacakları çalışmalar hakkında da bilgiler verdi. Kars’ta işsizliğin çok yüksek olduğunu hatırlatan Bilgen, özelikle kırsal kalkınmaya dair çalışmaları, kooperatifleri yoğunlaştırdıklarını söyledi. Küçük ölçekli kaz üretiminden, yöresel buğday ekimine kadar farklı tarımsal zirai üretim çalışmalarına yoğunlaşacaklarını belirten Bilgen, "Çiftçileri destekleyeceğiz. Kadın istihdamına dair küçük işletmelerin kurulmasını, kooperatiflerin oluşmasını destekleyeceğiz. Buda şehrin ekonomisine dair, bu Korona sürecinde ortaya çıkacak daha büyük tahribatı çözmeye dönük bir hazırlık olacak bizim için" diye anlattı.

"YEREL GELİRLERİMİZ DÜŞTÜ"

HDP Kars Belediyesi’ni 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerinde borç yüküyle devralmıştı. Bir taraftan borç altında olan belediye diğer tarafta salgın ile mücadele ediyor. Yerel kaynakların olumsuz etkilendiğini Bilgen, belediyenin mali durumu ve yapacakları çalışmalara ilişkin şunları söyledi: "Esnafında dükkanlarını kapatması belediyenin gelirlerini etkiledi. Emlak, harçlar vs gelirler... Su tahsilatını da durdurduk zaten. Dolayısıyla yerel günlük kasa gelirlerimiz çok ciddi bir biçimde düşmüş durumda. Çok sembolik bir gelir var. Onun dışında sadece merkezi bütçeden gelen maaş ödemeleri ile ilgili kaleler var. Dolayısıyla çok ciddi bir kriz yaşanıyor. Her ne kadar 3 ay boyunca kesintilerin kaldırılması bir rahatlamaya sebebiyet verse de bu sorunu çözemeyecek.

"DAR İMKANLARA RAĞMEN ÇALIŞMA ÜRETMEK ZORUNDAYIZ"

Kars’ta inşaat sezonu 3-4 ay. Çok kısa süre çalışma imkânı var. Bizim yaz aylarında yoğun bir biçimde yol yapmamız, su tesisatı ile ilgili sorunları çözecek tamir bakım işleri yapmamız gerekiyor. Bunları yapabilecek ne yerel gelir kaynaklarımız şu anda var, nede diğer kalemlerde harcama ile ilgili bir formül var. Dolayısıyla ciddi bir sorun yaşayacağız. Ama buna rağmen bir şekilde bu önümüzdeki dönemde alt yapı, yada yol çalışmalarını kısa sürede yapmamız lazım. Bu kısa mevsim koşullarına, dar imkânlara rağmen çalışma üretmek zorundayız."

ayhan bilgen belediye Kars Remzi Budancir pandemi koronavirüs