Binali Yıldırım'ın makamı 'karıştı'

Bugün grubunu toplayamayan AKP'de Grup Başkanlığı çok bilinmeyenli denkleme dönüştü.

Binali Yıldırım'ın makamı 'karıştı'

Sibel HÜRTAŞ

ANKARA - Eski Yargıtay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, AK Parti Kongresinde tüzük değişikliği ile getirilen "Genel başkan vekilliği" makamının Siyasi Partiler Yasası’na aykırı olduğunu söylerken, "Genç Parti de bu değişikliği yapmıştı; ihtarda bulununca kaldırdılar" dedi. Bir sıkıntı da TBMM Grup Başkanlığı konusunda. Yasaya göre, TBMM Grup Başkanının milletvekili olması gerekiyor, bu yüzden Erdoğan bu göreve getirilemeyecek. TBMM Grup Başkanının MKYK’da olmaması gerekiyor; bu durumda Binali Yıldırım da Grup Başkanı olamayacak. Binali Yıldırım, MKYK’dan istifa ederse bu kez de AK Parti tüzüğüne göre Genel Başkan Vekili olamayacak.

AK Parti 3. Olağanüstü Kongresi’ni topladı ama hemen ertesinde gerçekleşmesi beklenen AK Parti Grubunu toplayamadı. AK Parti’nin Grup toplantısından önce TBMM Grup Başkanını seçmesi gerekiyordu. Ama Kongrede yapılan tüzük değişikliği ile işler karışmış gibi görünüyor.

GENEL BAŞKAN VEKİLLİĞİ YASAYA AYKIRI

AK Parti 3. Olağanüstü Kongresinde Genel Başkanlığa Recep Tayyip Erdoğan getirilince, Binali Yıldırım’ın da Grup Başkan vekili olması formülü geliştirildi. Ancak hukukçulara göre, Genel Başkan vekilliği kavramı Siyasi Partiler Yasası’na aykırı.
Artı Gerçek’e konuşan eski Yargıtay Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, şunları söyledi:

"Siyasi Partiler Yasası’nın, 15/5 maddesi, ‘Parti tüzüğü, genel başkana görevinin yerine getirilmesinde ve yetkilerinin kullanılmasında yardımcılık etmek üzere genel başkan yardımcısı ve genel sekreter adlarıyla gerekli gördüğü sayıda yardımcılar öngörebilir. Bunların ne suretle seçileceği, görev ve yetkileri parti tüzüğünde gösterilir’ hükmünü içerir. Yasanın 13 ve 16/1 maddeleri, genel başkan dışında, merkez teşkilatı içinde, tek kişilik bir başka organ da öngörmüyor."
Ömer Faruk Eminağaoğlu, 1983 tarihli SPY’nin 15 nci maddesi, genel başkan vekilliği dışında, eş genel başkanlığa da engel olduğu için, bu maddenin 2014 yılında değiştirildiğini ve eş başkanlığa izin verdiğini anımsattı. Eminağaoğlu, "Eş Başkan olabilirdi ama genel başkanvekili olamaz. Daha önce Genç Parti’de bu durum önümüze geldi. Genç Parti’de Genel Başkanvekilliği getirildiği için bu konuda Yargıtay Başsavcılığı ihtarda bulunmuştu" diye konuştu.

YARGITAY’IN AYM’YE DAVA AÇMASI GEREKİYOR

Eminağaoğlu, şöyle devam etti:
"Bu aşamada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, AKP genel başkanvekilliğine atanması durumunda Binali Yıldırım’ın SPY’nin 102/2 maddesi uyarınca genel başkanvekilliğinden el çektirilmesini istemesi gerekiyor. el çektirilmezse devlet yardımından yoksunluk konusunda Anayasa Mahkemesine başvurması ve dava açması gerekiyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tüzük değişikliği için de Anayasa Mahkemesine ihtar başvurusu yapması gerekiyor. İhtar kararı verilmesi durumunda, AKP’nin tüzük kongresine gitmesi gerekiyor. Ancak tüzük konusundaki ihtar kararına uymamanın şu anda SPY’nda açıkça bir yaptırımı yer almıyor."

TBMM BAŞKANI KİM OLACAK?

Kulislerde tartışılan başka bir konu ise AK Parti TBMM Grup Başkanının kim olacağı. TBMM Grup Başkanınının milletvekili olması gerekiyor, bu durumda Başkan Erdoğan olamayacak. TBMM Grup Başkanı Binali Yıldırım olursa, Yıldırım bu kez Genel Başkanvekili olamayacak.
Eminağaoğlu, bu konuda şunları söylüyor:

Siyasi Partiler Yasası’na göre, parti genel başkanı aynı zamanda milletvekili ise TBMM grup başkanı sıfatını da taşıyacağı belirtiliyor. Bu durumda Erdoğan, TBMM Grup Başkanı olamayacak.

Yasada, ayrıca ‘Siyasi partilerin merkez karar ve yönetim kurullarına üye olanlar, o partinin Türkiye Büyük Millet Meclisi parti grubu yönetim kurulunda görev alamazlar’ deniyor. AK Parti MKYK’da üye sıfatı bulunan Binali Yıldırım’ın, TBMM Grup Başkanlığına seçilmesi ve bu nedenle de TBMM Grup Yönetim Kurulunda görev yapması yasaya açıkça aykırı olacak. Bu aşamada, yasal engel nedeniyle, MKYK üyesi sıfatını sürdürdüğü için Binali Yıldırım’ın, AKP TBMM Grup Başkanlığına seçilmemesi gerekiyor."

GRUP BAŞKANI KİM OLACAK?

Peki Binali Yıldırım, MKYK’dan istifa edip, TBMM Grup Başkanı seçilemez mi? Eminağaoğlu’na göre seçilebilir ama bu durumda Genel Başkan Vekili olamaz. Eminağaoğlu, "TBMM grup başkanı seçilebilmek için, MKYK üyeliğinden ayrılsa, bu sefer MKYK üyelik sıfatı ortadan kalkacağı için kendi tüzüklerine göre genel başkanvekili olarak atanamayacak" yanıtını veriyor.
Eminağaoğlu’na göre Binali Yıldırım, MKYK’dan istifa etmeden Grup Başkanı olursa yine devreye Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı girecek ve görevden el çektirme isteyecek. görevden el çekmezse, AK Parti’nin devlet yardımından yoksunluk bırakılması konusunda Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapması gerekiyor.

AK PARTİ’Yİ KİM KURTARACAK?

Ömer Faruk Eminağaoğlu, "Başsavcının konuda takdir hakkı da yok. Eğer bu işlemleri yapmazsa hakkında Yüce Divan’da yargılanmayı söz konusu eden görevde yetkiyi kötüye kullanmak suçunu gündeme gelebilir. AKP'yi yaşadığı sorunlardan YSK kurtarmıştı... Şimdi yaşadığı bu sorunlardan hangi yargı organı kurtaracak?" diye konuştu.

binali yıldırım Sibel Hürtaş AKP Grubu Makam