Can Atalay: Artık söylemeliyim; muhalefet, Gezi davasıyla ilgili eksiklik yaşadı

Can Atalay: Artık söylemeliyim; muhalefet, Gezi davasıyla ilgili eksiklik yaşadı
Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan TİP milletvekili Can Atalay, Gezi davasında siyasal ve toplumsal muhalefetin çok önemli bir eksiklik yaşadığını söyledi. Atalay, ‘Türkiye derin bir adaletsizlik krizi yaşıyor’ dedi.

Artı Gerçek - TİP Hatay milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen, Gezi davası tutuklusu Avukat Can Atalay, TBMM’de İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na seçilmesine dair “Komisyon üyelerini ilk toplantılarını tam katılımla yapmak üzere Silivri 9 Nolu Cezaevi’ne davet ediyorum. Adalet Bakanlığı bürokrasisinin bu konuda kendilerine izin vereceğini, zorluk çıkarmayacağını umuyorum” dedi.

Atalay, Gezi davasında siyasal ve toplumsal muhalefetin çok önemli bir eksiklik yaşadığını söyledi. Atalay, Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in sorularını yanıtladı.

Türkiye’de adalet sistemini değerlendiren Atalay, “Türkiye derin bir adaletsizlik krizi yaşıyor” diyerek şunları söyledi:

“Hukuk devletinden geriye ne kaldıysa insanlar dişleriyle tırnaklarıyla o bakiyenin de üzerine basıp Türkiye’nin bu koşullarında dahi önemli içtihat kazanımları elde ettiler. Kuşkusuz yeterli denemez ancak en elverişsiz koşullarda dahi mücadele etmenin hem mümkün hem zorunlu olduğunun kanıtı oldu bu davalar ve mücadeleler. Ötesi, eğitim haktır; eğitim ancak eşit, kamusal ve bilimsel olduğunda “hak” niteliğindedir. Laiklik ve bilimsel eğitim mücadelesi önümüzdeki dönemin en kritik başlıklarından. Eğitim hakkı mücadelesinde Kadıköy’deki kazanım için Aladağ’daki çocuğun derdiyle dertlenmek gerekiyor. Hiç kimse yoksulluğun istismarına sessiz kalmamalı. Eğitimde yoksulluğun istismarı öncelikle sonlandırılması gereken alan. Soma, yoksulluğun istismarının, işçi canının en ucuz maliyet kalemi haline dönüşmesinin simgesi oldu. Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin Eylül 2020 tarihli kararı ve o kararın o dairenin 5 üyesinden 3’ü değiştirildikten sonra olmayacak yöntemlerle ortadan kaldırılmaya çalışıldığını hiçbirimiz unutmamalıyız.

‘KOMİSYON ÜYELERİNİ SİLİVRİ 9 NOLU CEZAEVİ’NE DAVET EDİYORUM’

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na seçilen Atalay, “Geçtiğimiz hafta TBMM’nin kanunla kurulan tek komisyonu olan İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na teamül gereği oybirliğiyle seçildim. O komisyon üyelerini ilk toplantılarını tam katılımla yapmak üzere Silivri 9 Nolu Cezaevi’ne davet ediyorum. Adalet Bakanlığı bürokrasisinin bu konuda kendilerine izin vereceğini, zorluk çıkarmayacağını umuyorum. Eğer bir zorlukla karşılaşmaları durumunda, üyesi bulundukları parti genel başkanları ile görüşerek bu sorunu kararlılıkla aşacaklarına eminim” ifadelerini kullandı.

‘SÖZCÜLÜK VAZİFESİNE TALİP OLANLARIN BUNA UYGUN DAVRANMASI GEREKİYOR’

Gezi davasıyla ilgili muhalefetin eksiklik yaşadığını söyleyen Atalay, şunları kaydetti:

“Kişisel olarak ailemden ve arkadaşlarımdan razıyım. Ama Gezi davası ile ilgili siyasal ve toplumsal muhalefetin çok önemli bir eksiklik yaşadığını artık söylemeliyim. Adına karar verilen mahkeme kararlarında ‘Türk milleti adına’ vurgusu ile meşruiyet kaynağı olarak işaret edilen yurttaşlar bu hukuksuzluğu kabul etmiyorlar. Sözcülük vazifesine talip olanların buna uygun davranması gerekiyor, daha fazla gecikmeden...”(Kaynak)

Öne Çıkanlar