Can Atalay: Bu tahliye siyasal iktidar açısından turnusol kağıdı niteliğindedir
TİP Milletvekili Can Atalay, mazbatasını almasına rağmen tahliye edilmemesini iki ihtimali olduğunu söyledi. Atalay, ‘Bu tahliye siyasal iktidar açısından turnusol kağıdı niteliğindedir’ dedi.

Artı Gerçek - 14 Mayıs'ta TİP listesinden Hatay Milletvekili seçilen avukat Can Atalay, mazbatasını almasına rağmen tahliye edilmiyor. Can Atalay, tahliye edilip edilmeme kararının "iktidar açısından turnusol kağıdı niteliğini taşıdığını” söyledi.
Atalay, tahliye edilmemesinin iki nedeni olduğunu söyleyerek, “Birincisi yargıda birileri siyasal iktidarın işaretini bekliyor ve siyasal iktidar bu konuda henüz bir karar veremedi. İkincisi ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dosyanın bütün ile ilgili "tebliğname" öncesinde bir işlem yapmama eğiliminde” dedi.
Can Atalay, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden avukatları aracılığıyla T24’ten Candan Yıldız’ın sorularını yanıtladı.
Yeni Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamalarını değerlendiren Atalay, “Adalet Bakanı'nın açıklaması akla ziyandır. Üç ihtimal var: 1- Bakan Bey konu ile ilgili Anayasal durumu ve içtihatları bilmiyor. 2 -Biliyor ama doğruyu söylemiyor. 3- Yargıyı olmaz işleri oldurma yönlendirme çabası telaşı içinde.
Bu üç ihtimal de birbirinden vahimdir. Bu tahliye siyasal iktidar açısından turnusol kağıdı niteliğindedir. Bir adım daha hukuki hiçbir dayanağı olmayan Gezi davasında insanlara zulmedilmeye de artık son verilmelidir.
‘NUMAN BEY GÖREVİNİN SORUMLULUĞU İLE DAVRANACAK MI DAVRANMAYACAK MI?’
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a da çağrıda bulunan Atalay, "Yasama meclisinin bir üyesinin hakları ihlal edilmekte, görevini yapması hukuka aykırı biçimde engellenmektedir, görevinizin size yüklediği sorumlulukla davranmanızı talep ediyorum" demişti. Atalay Kurtulmuş’un sorumluluklarına dair ise şunları söyledi:
“Numan Bey'in Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı seçildiği seçimde ben de adaydım. Sonuçta -beklendiği üzere- Numan Bey seçildi. Numan Bey görevinin sorumluluğu ile davranacak mı davranmayacak mı? 'Kilit altında' bir milletvekili olan bir meclis nasıl 'milli irade'den söz eder? Milli irade bölünebilir mi? Ne demokrasi ne de milli irade bölünemez.
‘İKİ İHTİMAL VAR’
Mazbatasını almasına rağmen tahliye edilmemesiyle ilgili konuşan Atalay, şunları kaydetti:
“İki ihtimal var. Birincisi yargıda birileri siyasal iktidarın işaretini bekliyor ve siyasal iktidar bu konuda henüz bir karar veremedi.
İkincisi ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dosyanın bütün ile ilgili "tebliğname" öncesinde bir işlem yapmama eğiliminde. Bu da hukuka aykırıdır kanımca, içtihat çok açık.
Üstelik Hatay'da yapılacak çok iş var ve iradesinin yok sayılarak "beklemeye alınması" dayanaksızdır. Ötesi Gezi davasını doğrudan ilgilendiren önceki Yargıtay kararı (Çarşı davası ile ilgili) ve Gezi davası ile ilgili istinafın önceki bozma kararında belirtilen "usuli nedenlerle" dahi dosyanın hiç gecikmeden bozulması zorunlu. Dosyada hiçbir sanıkla ilgili "cebir ve şiddet" iddiası daha olmayışını, delilsizliği, daha önce verilen beraat kararlarını muhalefet şerhini, AİHM kararı gibi çok sayıda "esastan bozma" nedenini bir an için unutarak bu "usuli bozma" nedenlerine işaret ediyorum.”(Kaynak)