Çavuşoğlu: İsveç'in iade ettiği Mahmut Tat listemizde değildi

Çavuşoğlu: İsveç'in iade ettiği Mahmut Tat listemizde değildi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç'in NATO üyeliğine onay verilmesi için varılan mutabakat kapsamında Türkiye'ye iade ettiği Mahmut Tat'ın, Ankara'nın listesinde olmadığını söyledi. Çavuşoğlu "Listemizdeki kişiler de iade edilmeli" dedi.

Artı Gerçek - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurusuna onay verilmesi için varılan üçlü mutabakat kapsamında Türkiye'ye iade edilen Mahmut Tat hakkında konuştu. Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı'nın haberine göre "PKK’nin faaliyetlerine katıldığı gerekçesiyle 6 yıl 10 ay hapis cezası alan ve ardından da İsveç’e kaçan" Tat'ın iade edilmesinin ardından, "Adını verdiğiniz şahsın Türkiye'ye iadesi önemli. Bu kişi bizim listemizde değildi. Ancak listedeki isimlerin de iadesinin yapılması gerekiyor" dedi.

FİNLANDİYA'YA SİLAH AMBARGOSUNU KALDIRMA ÇAĞRISI

Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç ile yürütülen görüşmeler hakkında, "29 Kasım'da Bükreş'te Finlandiya ve İsveç Dışişleri bakanları ile çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Bugüne kadar atılan adımları memnuniyetle karşıladığımızı, ama henüz atılması gereken adımların da olduğunu kendilerine söyledik. Finlandiya Savunma Bakanı Kaikkonen'in Türkiye gelmesi önemli çünkü Finlandiya'dan bize yönelik silah ambargosunun kaldırılmasına ilişkin bir açıklama olmadı. Böyle bir açıklamayı kendilerinden bekliyoruz. Finlandiya ile daha az problemimiz var. İsveç'in atması gereken daha somut adımları var. Mesela, terörizmin finansmanı, terör varlıklarının dondurulması ve suçluların da Türkiye'ye iadesi...” diye konuştu.

'İSVEÇ'İN ATMASI GEREKEN DAHA ÖNEMLİ ADIMLAR VAR'

Türkiye'nin NATO'nun genişlemesine karşı olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, "Biz iki ülke arasında bir ayrım yapmıyoruz. Ancak görüntüde Finlandiya ile daha az problemimiz var. İsveç'in atması gereken daha önemli adımlar var" ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı, İsveç'in yeni hükümetiyle "daha olumlu bir atmosfer" içinde olduklarını belirterek, "Üyelik konusu onların şartları yerine getirmesine bağlıdır. Bunu dostane bir ortamda kendileri ile paylaştık, paylaşmaya devam edeceğiz" dedi.

YUNANİSTAN'A TATBİKAT TEPKİSİ: ANSIZIN GELEBİLİRİZ

Yunanistan'a da adalardaki tatbikatlarına son verme çağrısında bulunan Çavuşoğlu, "Ya geri adım atın ya da gereğini yaparız. Yunanistan şunu unutmasın, rüzgar eken fırtına biçer" diye konuştu.

Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Yunanistan'ın silahlandırdığı adalar 1923 Lozan ve Paris anlaşmaları ile Yunanistan'a vermiştir ve tek bir şartla vermiştir. Yunanistan bu adaları silahlandıramaz. Yunanistan bu iki anlaşmayı doğrudan ihlal ediyor. Barışı İstemeyen Yunanistan. Barış anlaşmalarını ihlal ediyor. Biz hukuki argümanlarımızı gönderdik. Gelen cevaplara baktık. Tamamen siyasi demagoji içeren cevaplar. Haksız, hukuk, argümanı ortaya koyamıyor.

Yunanistan'ın silahlandırdığı adalar 1923 Lozan ve Paris anlaşmaları ile Yunanistan'a vermiştir ve tek bir şartla vermiştir. Yunanistan bu adaları silahlandıramaz. Yunanistan bu iki anlaşmayı doğrudan ihalal ediyor. Barışı İstemeyen Yunanistan. Barış anlaşmalarını ihlal ediyor. Biz hukuki argumanlarımızı gönderdik. Gelen cevaplara baktık.Tamamen siyasi demogori içeren cevaplar.Haksız, hukuk, argümanı ortaya koyamıyor.

Bu ihlalden vazgeçmezse Yunanistan bu adaların egemenliği tartışılır. Bizim buna sessiz kalmamız mümkün değil. Bu adaların ihlalinden vazgeçmesi lazım. Ya Yunanistan geri adım yapar ya da biz gereğini yaparız. Cumhurbaşkanımızın 'Bir gece ansızın gelebiliriz' sözü de bunun için. Biz bunlara sessiz kalamayız. Gerekli adımları atarız.

Yunanistan şunu unutmasın, rüzgar eken fırtına biçer. Barışı istemiyorsan biz de gereğini yaparız. Bir gece ansızın..." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar