Çavuşoğlu silahlı isyancıların tepkisini çeken çağrıyı yineledi: Suriye'de muhalefet ile rejim anlaşmalı

Çavuşoğlu silahlı isyancıların tepkisini çeken çağrıyı yineledi: Suriye'de muhalefet ile rejim anlaşmalı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ağustos ayında Ankara'nın ve Ankara destekli silahlı grupların kontrolündeki yerlerde protestolara sebep olan çağrısını tekrarladı: Suriye'de kalıcı bir istikrar için muhalefet ve rejimin anlaşması gerekiyor.

Artı Gerçek - Suriye konusunda Ankara'dan son dönemde gelen 'ılımlı' mesajlara bir yenisi eklendi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de muhalefet ile Şam yönetimine uzlaşma çağrısını yineledi. Çavuoğlu, "Suriye'de kalıcı bir istikrar için muhalefet ve rejimin anlaşması gerekiyor" dedi.

Çavuşoğlu'nun ağustos ayında "Muhalefetle Suriye'deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım" sözleri Suriye'nin kuzeyinde protesto edilmiş, Türkiye'nin ve Türkiye destekli silahlı grupların kontrolündeki bir dizi kasabada şiddet olaylarının da yaşandığı eylemler düzenlenmişti.

'İLERLEYEN ZAMANLARDA TEMASLAR OLABİLİR'

Çavuşoğlu bugün TVNET'te yayınlanan Net Bakış programında, aynı çağrıyı yineledi. Dışişleri Bakanı şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemek istediği gayet açık. Suriye'de kan dökülmesini istemiyoruz. Sanki Türkiye yüzünden olmuş. Böyle bir şey yok. Savaşın nerelere evrildiğini gördük. Ancak bu savaşın bedelini en çok biz ödedik. Terör örgütlerini ve Türkiye'ye yönelik tehditleri bertaraf etmek için uğraşıyoruz. Suriye'de kalıcı bir istikrar için muhalefet ve rejimin anlaşması gerekiyor. Suriye'nin toprak bütünlüğüne uğraması bizim de aleyhimize. Şu anda böyle bir plan yok, ancak ilerleyen zamanlarda temaslar olabilir. Türkiye'nin siyasi süreçle ilgili çabaları son derece samimidir."

'UKRAYNA'DA MÜZAKERE FIRSATI KAÇIRILDI'

Çavuşoğlu, Ukrayna kriziyle ilgili değerlendirmesinde ise "Maalesef müzakere ve barış sürecinden uzaklaşıldı, bu fırsat kaçırıldı" dedi. "Üçüncü ülkelerin müdahalelerin olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, "Özellikle Rusya’nın bu bölgeleri ilhakı için referandum yapması ve seferberlik ilan edilmesi atılan adımları daha da zorlaştırdı" diye konuştu.

'REK TARAFLI YAPTIRIMLARA ASLA KATILMIYORUZ'

Türkiye'nin izlediği politika hakkında ise "Biz en başından beri ilkeli bir politika izledik. Rusya'nı da hoşuna gitmeyen kararlar aldık ama Avrupa adar değil. Batı'ya uysaydık tahıl anlaşmasını gerçekleştiremezdik. Rusya ile ilişkilerin kesilmesinin faturalarını görüyoruz. Herkesin etkilenmesi kaçınılmaz. Doğalgaz fiyatlarını görüyoruz. Ancak Türkiye doğalgaz sıkıntısı çekmiyor, diğer ülkelerde bu durum var" dedi.

Çavuşoğlu, "Tek taraflı yaptırımlara asla katılmıyoruz. Uygulanabilir bir ateşkes, adil bir barış olmalı Ukrayna için. Türkiye olarak Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz" diye konuştu.

'ERMENİSTAN İLE AZERBAYCAN'IN BARIŞA İMZA ATMASI LAZIM'

Ermenistan'la ilişkilere de değinen Çavuşoğlu, "Ermenistan ile Azerbaycan'ın bir barışa imza atması lazım. Ermenistan provokasyonlara son vermeli. İki ülke ile sürekli temaslardayız. Barış anlaşmasını da Azerbaycan teklif etti, tek derdi işgal edilen toprakların geri alınmasıydı. Barış ve diyalog konusunda biz samimiyiz" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar