CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçen: İstihdam paketi gençleri daha fazla köleleştirmektir
Gökçen, 'Cumhurbaşkanının söylediğinin aksine, her üniversite mezunu iş bulacak diye bir kaide vardır.'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, TBMM’de görüşülen ‘istihdam paketi’ne imza atan AKP milletvekillerinden, kendilerini gençlerin yerine koymalarını önerdi. 25 yaş altı gençlerin köleleştirilmek istendiğini belirten Gökçen, "Gençlerin sigorta primlerinin ödenmediği, emekliliklerinin geciktirildiği ve çok daha fazla sömürülerek çalıştırıldığı bir düzenleme söz konusu" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, istihdam paketine yönelik düzenlemeyle gençlerin birçok haktan mahrum kalacağını belirterek şunları söyledi:
"Bu düzenleme de gençleri ilgilendiren özellikle iki madde var. Bu iki maddede gençlerin kısmi süreli çalıştırılmaları teşvik ediliyor ve işverenlere bu konuda büyük takdir yetkileri veriliyor. Büyük teşvikler veriliyor. İşverenlere verilen bu teşvik aslında gençlerin sigorta primlerinin ödenmemesine dayalı, gençlerin part-time çalıştırılmasına dayalı, gençlerin belirli süreli sözleşmelerle çalışmasına dayalıdır. Normalde bir kişinin belirli süreli sözleşme ile çalıştırılması için kanunda belli koşullar var. Ama 25 yaş altı gençler için bu koşullar tamamen ortadan kaldırılmış durumda oluyor. Ve 25 yaş altı bir gencesiniz eğer, belirli süreyle çalışıyorsunuz, belirli süreyle çalıştığınızda kıdem tazminatı hakkınız olmuyor. İşe iade davası açma hakkınız olmuyor. İşe iade davası sonucunda eklemeniz gereken, işe iade tazminatı hakkınızda tamamen ortadan kalkmış oluyor. Gençlerin sigorta primlerinin ödenmediği, emekliliklerinin geciktirildiği ve çok daha fazla sömürülerek çalıştırıldığı bir düzenleme söz konusu. Bunun dışında bir de 25 yaş üstü olan gençler için de işsizliğin daha fazla artacağını, kayıt dışı çalışmanın da çok daha fazla artacağını da eklemek gerekir."
Gökçek, yasa teklifine imza atan AKP milletvekillerine şöyle seslendi:
Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, ilk imzacılardan birisi. Kendisi 1957 doğumlu, Eğitim Enstitüsü mezunudur. Bu milletvekili 1957 değil de 1997 doğumlu olsaydı, sayıları yarım milyona yaklaşan atanmamış öğretmenlerden, işsiz öğretmenlerden biri olacaktı.
Giresun Milletvekili Cemal Öztürk. 1958 doğumlu, İşletme Fakültesi mezunudur. Eğer Cemal Öztürk, 1958 değil de 1998 doğumlu olsaydı, bugün 450 bin İİBF mezunlarından yalnızca biri olacaktı. Az sayıda çıkan kadrolardan birine yerleşemeyip, muhtemelen işsiz kalan gençlerden biri olacaktı. Kendisi aynı zamanda öğretim görevliliği yapmış bir kişidir. Bu milletvekili acaba kendi öğrencilerinin yüzlerine baka baka bu kanun teklifine attığı imzayı savunabilir miydi?
Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, 1956 doğumlu kendisi ve İnşaat Mühendisidir. Bu milletvekili 1996 doğumlu olsaydı, sayıları 1 milyonu aşan işsizin 100 binin oluşturan genç mühendislerden biri olabilirdi. Küçük bir ihtimalle iş bulabilecekti. İş bulabilirse 30 yaşında hala ailesinin yanından ayrı kalmanın ayrı bir eve çıkmanın hayalini bile kuramıyor olacaktı, ya da çok büyük ihtimalle işsiz kalacaktı.
Eski Bakan ve bugün Milletvekili olan Fatma Betül Sayan Kaya, biliyoruz ki bütün ailesini devletin yüksek kadrolarına yerleştirmiş olmanın rahatlığıyla 25 yaş altı gençleri köleleştirecek olan bu kanun teklifine rahatça imza atıyor."
Devletin, tüm gençlere istihdam sağlamak zorunda olduğunu vurgulayan Gökçen, "Cumhurbaşkanının söylediğinin aksine, her üniversite mezunu iş bulacak diye bir kaide vardır. Bu aileler 10 binlerce lirasını gençler işsiz kalsın, çocukları işsiz kalsın ve köleleştirilsin diye harcamadılar. Bizim arkadaşlarımızda yılların emeğini bu koşullarda çalıştırılmak için harcamadı. Buradan lüks saraylarda yaşayanlara sesleniyoruz; biz part-time çalıştırılanlar, öyle gösterilenler, primleri eksik ödenenler, işsizler, öğrenciler, gençler olarak köleleştirilmeyeceğiz. Ve bu imzaların hepsinin hesabını tek tek günü geldiğinde soracağız" diye konuştu.