CHP: Hayırcılara karşı Osmanlı yasakları uygulanıyor

CHP: Hayırcılara karşı Osmanlı yasakları uygulanıyor
Mahmut Tanal, ‘Hayır' kampanyası yapacakları salonları ‘elektrik' ve ‘tadilat' bahanesiyle kapatan AKP'li belediyeler için savcıları göreve çağırdı. Sibel...

Mahmut Tanal, ‘Hayır' kampanyası yapacakları salonları ‘elektrik' ve ‘tadilat' bahanesiyle kapatan AKP'li belediyeler için savcıları göreve çağırdı.

Sibel HÜRTAŞ

ANKARA- Referandum öncesi "Hayır" kampanyasının startını veren CHP’nin Kocaeli’nde yapmak istediği toplantılar, belediyeler tarafından engellendi. Artı Gerçek’e konuşan CHP’li Mahmut Tanal, "Bize salonlarını kapatan belediyeler hakkında sizin aracılığınızla Cumhuriyet Savcılığı’nı göreve davet ediyoruz. Siyasi partilerin faaliyetlerinin engellenmesi suçtur" dedi. 

CHP, ‘Hayır' kampanyasının startını verdi; ilk toplantı da Kocaeli’de yapılacaktı. CHP’li vekillerin Kocaeli’nin Darıca ve Çayırova’da yapacağı program için ayrılan salonlar AKP'li belediyelerce "elektrikler kesildi" denilerek toplantılar iptal edildi. CHP’liler bunun üzerine sokakta kar altında toplantılarını gerçekleştirdi. 

Artı Gerçek’e konuşan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, "HAYIR" kampanyasının engellenmesinin amaçlandığını" söyledi, "Belediyenin toplantının yapılmaması için öne sürdüğü gerekçeler ikna edici değil. Bu toplantının yapılmaması için bahane uyduruyorlar" dedi. Cumhuriyet Savcılarını göreve çağıran Tanal, şunları söyledi:

"O kapıları kapatmakla bizim kapıları ve camları kırmamızı bekliyorlardı. Zorla içeri girseydik ‘bak bunlar neler yapıyor’ diyeceklerdi. Provokasyon yapıyorlar, insanları tahrik ediyorlar. Bu tahriklere kapılmadık, toplantımızı kar altında ayakta yaptık. Muhtemelen buralara Ankara’dan bir talimat gidiyor. Hem Darıca hem de Çayırova’da aynı anda aynı salonlarda elektrik kesintisi ve benzeri gerekçeler inandırıcı gelmiyor. Bunlar bilinçli yapılıyor. Çünkü toplantıdan önce toplantının yapılamayacağını söyleselerdi, arkadaşlarımız başka bir mekan ayarlayabilirlerdi. Bilinçli olarak bir saat önceden söylüyorlar ki; yeni bir mekan ayarlanamasın. Türk Ceza Yasası’nın 114. Maddesi bir siyasi partinin faaliyetlerinin hukuka aykırı davranışlarla engellenmesini cezai hükme bağlamış. Bu suç şikayete bağlı değil, Cumhuriyet Savcılarının resen harekete geçmesi lazım. Ben de sizin aracılığınızla Cumhuriyet Savcılarına buradan sesleniyorum, faaliyetlerimiz engelleniyor, harekete geçin."

Hayır kampanyalarının engellenmesinin referandumu gayri meşru hale getireceğini söyleyen Tanal, "Bu referandum çalışları tümüyle gayri meşrudur. Çünkü koşullar eşit ve adil değil. Referandumun eşit olması için koşulların eşit olması lazım. Sonuna kadar tüm kamu kaynakları siyasi iktidarın evet kampanyasına ayrılmış, kamu kurum ve kuruluşları hatta özel sektörde dahi hayır diyenler, ekonomik baskıyla işten atılıyor. Evet ya da hayır demek, Anayasal haktır" diye konuştu.

Hayır kampanyalarına yönelik baskının süreceğini söyleyen Mahmut Tanal, "Hükümet, halkın Anayasa değişikliği paketinde neler olduğunu öğrenmesinden korkuyor, o yüzden bu ve benzeri olaylar sürecek" dedi. Tanal, şunları söyledi:

"Osmanlı döneminde 17. yüzyılda, kahvehanelerde halk kendi arasında konuşuyor, Osmanlı’nın iyi idare edilemediğini söylüyorlarmış. Osmanlı o dönemde ‘buralar fesat yeri olmuş’ diye kahvehaneleri kapattı. O günkü mantık bugün de sürüyor. Hükümet ‘Hayır’cılara salonları, sokakları, caddeleri yasaklıyor. Siyasi iktidar Anayasa değişikliği konusunda kendisine inanmadığı, güvenmediği için elinden ne geliyorsa yapmaya çalışıyor."

Öne Çıkanlar