CHP Kurultay’ına saatler kala dengeler değişiyor mu? ‘MYK’de değişimcilere geçiş artacak’

CHP Kurultay’ına saatler kala dengeler değişiyor mu?  ‘MYK’de değişimcilere geçiş artacak’
CHP Genel Merkezi’nde Kılıçdaroğlu’na yakın bazı MYK üyelerinin ‘değişimcilerin’ tarafına geçeceği belirtiliyor. Bazı partililer Tahsin Tarhan'ın açık bir şekilde değişim talebini dile getirmeye başladığını iddia ediyor.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 38. Olağan Kongresine saatler kala partide de genel başkanlık yarışı için çalışmalar iyice hızlandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Grup Başkanı Özgür Özel arasında yaşanacak büyük rekabette dengelerin değişebileceği belirtiliyor.

Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinden bazı isimlerin değişimcilerin tarafına geçeceği de konuşulanlar arasında. Artı Gerçek’e konuşan bir partili, Erdoğan Toprak’ın İstanbul İl seçiminin ardından kesin olarak değişimcilerin yanında yer alacağı belirtiyor.

‘İMAMOĞLU’NUN DİVAN BAŞKANI SEÇİLMESİ STRATEJİ’

Kılıçdaroğlu için Büyükşehir Belediye Başkanlarından sadece Ekrem İmamoğlu imza vermemiş, geriye kalan tüm belediye başkanları Kılıçdaroğlu’na destek mesajında bulunmuştu. Ancak CHP Genel Merkezi’nde Kılıçdaroğlu’na imza vermemesine rağmen divan başkanlığına İmamoğlu seçilmesi, Kılıçdaroğlu’nun bir stratejisi olarak yorumlanıyor.

Hem genel merkez hem de değişimciler, Kılıçdaroğlu’nun bu karar ile kurultayda İmamoğlu’nun tarafsız kalması ve muhalif konumda yer almaması için alınan bir karar olarak değerlendiriliyor.

‘BAZI MYK ÜYELERİ DEĞİŞİMCİLERİN TARAFINA GEÇECEK’

Öte yandan, CHP MYK üyesi ve Kılıçdaroğlu’nun yurtdışı örgütlenmeden sorumlu yardımcısı Tahsin Tarhan’ın 'değişimcilerin’ tarafına geçtiği söyleniyor. Tarhan’ın genel merkezde değişim görüşünü açıkça savunduğu belirten bazı partililer, Tarhan’ın yanı sıra bazı MYK üyelerinin de taraf değiştireceği ve bu sayının artabileceğini belirtiyor.

‘TUNÇ SOYER ADAYLIĞINI GARANTİYE ALDI’

Partide gündeme gelen konulardan bir tanesi de Tunç Soyer’in belediye başkanlığına aday olacağını ilan etmesi. Kulislerde Soyer’in hem adaylığını açıklaması hem de Kılıçdaroğlu’na destek mesajı vermesi adaylığını garantilemesi olarak değerlendiriliyor. Soyer’in bu adamına bazı partililer tepki gösterirken, kimi partililer ise stratejik bir hamle olarak değerlendiriyor.

'ERDOĞAN TOPRAK DEĞİŞİMCİLERİN TARAFINA GEÇTİ' İDDİASI

Parti kulislerinde konuşulan bir diğer konu ise, İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’in 185 delegenin imzasını Özel’e teslim etmesi. İstanbul delegeleri üzerinde etkisi olduğu düşünülen Erdoğan Toprak’ın Özgür Özel’e kesin destek verdiği de konuşuluyor. Kurultay’da bu hamlenin de getirisi olacağı konuşulanlar arasında.

‘KAFA KAFAYA BİR SEÇİM OLACAK’

Artı Gerçek’e konuşan üst düzey bir isim, CHP tarihinde ilk defa bir genel başkanın kurultayda seçilememe durumumu ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Özellikle kurultay günü yapılacak konuşmaların dengeleri değiştirebileceğini de belirten aynı partili, “Burada yapılacak konuşmalar İstanbul İl kongresi gibi gidişatı değiştirebilir. Şu an her iki tarafta kendi açısından bir algı oluşturmaya çalışıyor. Ancak biz kurultay günü büyük bir rekabetin olduğu ve kafa kafaya bir seçim olacağını düşünüyoruz. Oylamanın gizli yapılacak olması da bazı isimlerin son anda karar değiştireceğini de düşünüyoruz” dedi.

Öne Çıkanlar