CHP’li Bektaş: TOKİ projesinde vatandaştan 500 milyon lira civarında başvuru ücreti toplanacak

CHP’li Bektaş: TOKİ projesinde vatandaştan 500 milyon lira civarında başvuru ücreti toplanacak
CHP’li Bektaş; TOKİ’ye başvurmak isteyenlerden kişi başı konut 500 lira, işyerlerinde 2000 lira alınacağını belirterek, projenin sosyal konut özelliğini başvuru anında yok ettiğini söyledi.

Seda TAŞKIN 


+GERÇEK - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 81 ilde yapılacak, ‘yüzyıllık proje’ olarak tanımladığı TOKİ projesinin detaylarını paylaştı. CHP İdari ve Mali İşler Başkan Yardımcısı Erol Bektaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yeni sosyal konut projesine ilişkin +Gerçek’e açıklamalarda bulundu.  Soysal demokrat bir parti olduklarını ve sosyal adaletin sağlanmasına katkı sağlayan projelere soğuk bakmadıklarını belirten Bektaş, burada yoksulların konut sorununun giderilmesine dair bir durum olmadığını ancak algı yönetimi yapıldığını söyledi.

‘TÜRKİYE’DE ZENGİN İLE FAKİR ARASINDAKİ GELİR FARKI 23 KAT SERVET FARKI 91 KAT OLDU’ 

Bektaş son verilere göre Türkiye’de gelir ve servet dağılımındaki adaletsizliğin zirve yaptığını, yoksullarla zenginler arasındaki farkın uçuruma dönüştüğünü belirterek, " Ortalama gelir açısından, en yoksullarla en zenginler arasındaki fark 23 kat, kişi başı servette de en zenginle en yoksul arasındaki fark 91 kata ulaşmış durumda. Enflasyon’da OECD birincisi konumundaki Türkiye’de özellikle konut fiyatlarında ve kiralarda önlenemez yükselişler yaşandığını görüyoruz. Kira ve konut fiyatlarının 3-5 kat arttığına şahit oluyoruz. Kiracılarla ev sahiplerinin davalık olduğunu ve mahkemelerin bu davalarla tıkanma noktasına geldiğini deneyimliyoruz" dedi. 

Türkiye’nin seçim sürecine girdiğini ve bu projeye 2022 bütçesinin neredeyse yarısına tekabül edecek 900 milyar lira civarında bir yatırım yapılacağını belirten Bektaş, "İktidarın tam seçime giderken böyle bir proje ilan etmesi tamamen seçim yatırımı olup, vatandaşlarımızın bir kez daha hayal kırıklığına uğratılacak olmasından endişe ediyoruz. Rakamların içine girerek bunun halihazırda gerçekleşebilir olup olmadığını veya neden yapıldığını size örneklerle anlatacağım" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TOKİ projesinde bahsettiği detayları da hatırlatan Bektaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilan ettiği projeye göre örnek olarak vatandaştan 2+1 konutlar için 679 bin lira, 3+1 konutlar içinse 950 bin alınacak. Bu rakamların yüzde 10’unu vatandaş peşinat olarak ödeyecek; yani 2+1 için 67 bin 900 ve 3+1 için de 95 bin lira peşin ödeyecek. Kalan tutarları 20 yıl boyunca, 2+1 için aylık 2 bin 546 lira, 3+1 için de aylık 3 bin 562 lira verecek. Ancak maalesef taksitler sabit olmayacak, bu taksitler yılda 2 kez memur maaş artış oranına göre zamlanacak. Dolayısıyla 20 yıl sonra taksit tutarlarının ne olacağını siz hesap edin. Hatta yıllık enflasyonun %80,2 olduğunu hatırlarsanız şimdiden ilan edilen taksitlerin konutlar teslim alınmadan bile 2 katını aşacağını öngörebiliriz."

‘TOKİ PROJESİ TAMAMEN HAYAL ÜRÜNÜDÜR’ 

TOKİ projesinin yoksullara hitap etmediğini ve sosyal bir proje olmadığını söyleyen Bektaş, asgari ücretin 5 bin 500 lira ve açlık sınırının 6 bin 840 lira olduğunu hatırlattı. Bektaş, "Açlık sınırı bile asgari ücretin bin 340 lira üstünde, yoksulluk sınırı da 22 bin 279 lira. İktidar diyor ki eğer geliriniz 16 bin liranın altındaysa ben size konut satarım. Peki bu konutlar hazır mı? Hayır, hazır konut yok. Ne zaman teslim edecekler? 2023-2028 yıllarında yani önümüzdeki 5 sene yıl içinde. 250 bin adedi ise 2 yıl sonra teslim edilecek. Şu anda ortada kataloktan başka bir şey yok. İktidarın konut sorununu ve gelir dağılımı adaletsizliğinde ülkeyi getirdiği yeri görmüş olması ve böyle bir projeyi kağıt üstünde bile olsa açıklaması önemlidir. Vehametin farkında olmaları son derece kıymetlidir. Ancak, seçim öncesi kağıt üstünde ilan edilen bu dev projenin finansman vb bir çok mesele nedeniyle uygulanabilirliği yoktur. Hatırlayınız, geçmişte seçim öncesi benzer bir projeyi müjde diye açıklayıp, hiçbir şey yapılmayarak vatandaşlarımız hayal kırıklığına uğratılmıştı." dedi. 

PROJE İLE DEVLET MÜTEAHHİTLERE 360 MİLYAR LİRA AKTARACAK 

"Yoksul bir yurttaş hem kirada otururken hem de TOKİ taksitlerini nasıl ödeyecek?" diye soran Bektaş, "Burada aslında amaçlananın yoksul kesime sosyal konut yapılmak olmadığını görüyoruz" dedi. İlan edilen TOKİ projesinin 900 milyarlık bir yatırama tekabül ettiğini söyleyen Bektaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada biraz önce söylediğim konut fiyatları, vatandaşın ilk başvurduğunda peşinatını ödeyeceği rakamlar. Devlet burada, 679 bin ya da 950 bin liraya tekabül eden evin peşinatını ödeyeceksin ama bu evin asıl fiyatı o değil diyor. Devlet ilan edilen konut fiyatının üzerine ilave edilecek yüzde 40 oranındaki maliyet farkını TOKİ üzerinden müteahhitlere ödeyecek. Proje büyüklüğüne bakıldığında devletin sübvanse ederek müteahhitlere aktaracağı tutar yaklaşık olarak 360 milyar lira. Böyle devasa bir para dağıtmaya karar veriyorsunuz, peki bunun için bütçede bir ödenek ayrılmış mı? Hayır. Parayı nerden bulacaksınız? Gelecekte vergilerle yine vatandaşın sırtına mı bineceksiniz? Dış kaynaklardan mı borçlanacaksınız?

Bu devasa tutarda harcama izni için toplumsal mutabakat var mı? Toplumun bu büyüklükteki harcama için önceliği konut, işyeri ve arsa mı? Hayat pahalılığının gerçekten insanları çıldırtma noktasına getirdiği bir dönemde 360 milyar lira gerçekten müteahhitlere aktarırken vicdanlar rahat mı? Finansmanını bulabilirseniz müttehitlere aktaracağınız bu devasa parayı, yoksul kesimlere, işsizlere, gençlere aktarsanız, ya da EYT sorununu çözseniz daha adil bir Türkiye yaratmış olmaz mısınız? Ülkemiz gerçekten çok zor bir süreçten geçiyor ve proje bu haliyle bir simülasyon veya gelecekte izleyeceğiniz vaat edilen bir film animasyonu gibidir."

VATANDAŞTAN 20 MİLYAR LİRA PEŞİNAT TOPLANACAK!

İktidarın bu projeyle, bizatihi, gelir dağılımı ve servet dağılımı adaletsizliğinde zirveye ulaşıldığını itiraf ettiğini söyleyen Bektaş şöyle devam etti:

"İşyeri ve arsa kısmı hariç, sadece konut fiyatları üzerinden örnekleme yoluyla bir garabeti sizinle paylaşmak isterim. Proje kapsamındaki konut fiyatının ortalama 750 bin lira olduğu varsayımıyla, 250 bin konut başvurusu için vatandaşlardan toplanacak sadece peşinat tutarı yaklaşık 19 milyar lira olacak. İşyeri ve arsa başvurularını da hesaba kattığınızda projeyle vatandaştan acil kodlu 20 milyar lira üzerinde para toplamanın amaçlandığı anlaşılmaktadır. TOKİ’nin başvuruları, yer tahsisi, proje detaylandırma, taşeron firma seçimleri vb derken daha kazma vurulmadan ülke seçime gidebilir ve vatandaş hayal kırıklığına uğrayabilir. Bu projeyle iktidarın ne kadar sıkıştığını görüyoruz. Piyasadan yüzyılın projesi adıyla son bir hamle yaparak ne toplayabilirsek kardır düşüncesi açıkça görülüyor. ‘Yüzyılın projesi’ aslında vatandaşın ödeyeceği yüzde 10 peşinata odaklanmış bir projedir. Vatandaşlarımızın yükselen konut fiyatları karşısındaki çaresizlikle bu projeye rağbet gösterecekleri aşikardır. Ancak, proje finansmanının şu anda sağlanmamış olduğu, önümüzün seçim olduğu, projeyle müteahhitlere aktarılacak 360 milyar lira gibi bir tutar için toplumsal mutabakatın bulunmadığı hususlarının vatandaşlarımızın mağdur olmaması için göz önünde bulundurulmasında fayda olduğunu düşünüyorum. Katalog satışıyla toplanacak 20 milyar lira peşinat hakikaten göz kamaştırıcı !"

"İnsanların hayat pahalılığıyla temel gıdaya bile erişiminin büyük sorun haline geldiği bir ortamda bu projenin yoksulların konut sahibi olmasını amaçlamadığını iddia eden Bektaş, "Projede konut satışlarındaki fiyatları bir noktada makul bulabiliriz, çünkü konutların bir inşaat yapım maliyeti var. Ancak bildiğiniz üzere projeyle vatandaşa Yüz Bin adet arsa da satılacak. Peki vatandaşa satılacak bu arsaların maliyeti var mı? Hazine arazisi için vatandaştan neden para alıyorsun? Madem şehit yakınlarını, gazileri, gençleri, emeklileri düşünüyorsun o halde en azından arsayı bari vatandaşa satma, bedava tahsis et! 

Sonuç olarak, yüzyılın projesi diye ilan edilen bu projenin de geçmiş seçimler öncesinde ilan edilen seçim yatırımlarından bir farkı yoktur. Finansmanın sağlanıp sağlanamayacağı bile daha kesin değildir. Dünya ekonomilerinde faiz artırım süreci ve Dolar/TL kurundaki yükselişlerin süreceği göz önünde bulundurulduğunda bu projenin devlete yükü şu anda hesaplanandan çok daha ağır olabilir. 

EMEKLİ İKRAMİYESİ TOKİ PEŞİNATI BİLE ÖDEYEMEZ 

20 yıl önce emekli ikramiyesi ile insanların ev alabildiği bir Türkiye’den emekli ikramiyesi ile TOKİ konutu peşinatının ancak ödenebildiği bir Türkiye’ye gelmiş olduğumuza göre, tüm toplum kesimleri olarak artık hayal peşinde koşmayı bırakıp, şapkayı önümüze alma vaktidir…

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar