CHP PM toplantısında genel merkeze kontenjan itirazı

CHP PM toplantısında genel merkeze kontenjan itirazı
CHP PM toplantısında önseçim kontenjanları, milletvekili belirleme süreçleri ve 3 dönem sınırlaması gibi konular eleştiri aldı. CHP lideri Özel ise kadın ve gençlik kolları için kontenjan verilmesi gerektiğini savunarak eleştirilere yanıt verdi.

Seda TAŞKIN



ANKARA - CHP’nin 4-9 Eylül tarihleri arasında yapılacak Olağanüstü Tüzük Kurultayı hazırlıkları devam ediyor. 4 Eylül’de Sivas’ta başlayıp 5 Eylül’de Ankara’da devam edecek olan kurultay öncesinde, bugün CHP PM toplandı. Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında saat 10.20 itibarıyla bir araya gelen PM üyeleri, çalışılan tüzük metni üzerinde görüş alışverişinde bulundu. Yaklaşık 7 saat süren toplantıda, üyeler tüzük değişikliği taslağıyla ilgili eleştirilerini ve önerilerini dile getirdi.

‘GENEL MERKEZE YÜZDE 15 ORANINDA KONTENJANA İTİRAZ’

Artı Gerçek’in edindiği bilgilere göre, toplantıda bazı PM üyeleri, milletvekili adaylarının önseçimle belirlendiği seçim çevrelerinde genel merkeze yüzde 15 oranında kontenjan ayrılmasına itiraz etti. Görüştüğümüz PM üyeleri, tüm seçim çevrelerinde önseçim yapılması durumunda genel başkanın 90 milletvekili belirleyebileceğine dikkat çekti. Bazı PM üyeleri, Siyasi Partiler Kanunu’ndan (SPK) gelen yüzde 5’lik kontenjan hakkı dahil edildiğinde, bu rakamın daha da yükselebileceğini belirtti.

İtirazlarını sürdüren bazı PM üyeleri ise genel başkanın sadece SPK’dan kaynaklanan yüzde 5’lik kontenjan hakkını kullanmasını talep ederken, sonuçlarına uyulması zorunlu olan “hakim denetiminde önseçim” dışındaki yöntemlerin tüzükten çıkarılmasını istedi.

ÖZEL: HAKİM DENETİMİNDE ÖNSEÇİM SONUÇLARINA UYULMASI ZORUNLU

Eleştirilere yanıt veren CHP Genel Başkanı Özgür Özel, oranın düşmesi durumunda kadın ve gençlik kollarına kontenjan veremeyeceklerini savundu. Söz konusu kontenjanın yüzde 5’inin kadın kolları, yüzde 5’inin ise gençlik kolları ve Meclis grubu tarafından kullanılacağını açıkladı. Bir PM üyesinin aktardığına göre, Özel, “Hakim denetiminde önseçimin sonuçlarına uyulması zorunlu. Bu durumda kadın, gençlik kolları ve Meclis grubuna kontenjan ayıramayız” dedi.

3 DÖNEM KURALININ GEÇMİŞ YILLARI DA KAPSAMASI İSTENDİ

Tüzük taslağında en çok tartışılan maddelerden biri de 3 dönem sınırlamasıydı. Bugün yapılan PM toplantısında bu konu da gündeme geldi. Bazı PM üyeleri, 3 dönem kuralının 6 Eylül’deki tüzük oylaması sonrasında yürürlüğe gireceğini belirterek, bu düzenlemenin geçmiş yılları da kapsaması gerektiğini ifade etti

İTTİFAK HALİNDE ‘ÖNSEÇİM YAPILMAYACAK’ MADDESİ KALDIRILIYOR

PM toplantısında, son genel seçimlerde uygulanan, CHP’nin ittifak halinde seçime girmesi durumunda “önseçim yapılmayacağı” yönündeki uygulamanın kaldırılması kararlaştırıldı. Bu konuda tüzükte ayrıca düzenleme yapılması gerektiği konusunda görüş birliğine varıldı.

CUMHURBAŞKANI BELİRLEMEDE AYNI İŞLEYİŞ SÜRECEK

Cumhurbaşkanı adayının belirlenme yöntemine ilişkin bir değişiklik yapılmayacağını belirten bir PM üyesi, bu konuda yeni bir maddenin eklenmeyeceğini, mevcut tüzükte yer alan işleyişin devam edeceğini ifade etti.

‘ÖNSEÇİMLE İLGİLİ MADDE YENİDEN DEĞERLENDİRİLEBİLİNİR’

Eleştirilen konulardan biri de daha önce beş dönem milletvekili olan kişilerin, tüzük değişikliği yürürlüğe girdiğinde üç dönem daha seçilme hakkına sahip olmalarıydı. Bazı PM üyeleri, bu konuda geçici bir madde eklenmesini talep etti. Edinilen bilgilere göre, Özel eleştirilere yanıt olarak, önseçimle ilgili maddenin yeniden değerlendirileceğini belirtti

YURTDIŞINDA İKİ TEMSİLCİNİN GÖRÜŞLERİ İLETMESİ KARARI

PM toplantısının gündemlerinden biri de yurtdışı örgütlere kontenjan tanınmasıydı. Toplantıda bazı PM üyeleri, yurtdışında yaklaşık 3,5 milyon seçmen olduğunu ve bu seçmenlerin de seçilme hakkına sahip olması gerektiğini vurguladı. Bu öneri PM üyeleri tarafından olumlu karşılanarak, tüzük komisyonuna yurtdışından iki temsilcinin görüş iletmesi kararlaştırıldı.

Öne Çıkanlar