CHP'de yeniden 'değişim' rüzgarları: İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu işbirliğine gitti, Özel uzlaşı arayışında

CHP'de yeniden 'değişim' rüzgarları: İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu işbirliğine gitti, Özel uzlaşı arayışında
Ekrem İmamoğlu’nun ‘değişim’ mesajı CHP kulislerini hareketlendirdi. Kulislerde, İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu'nun işbirliğine gittiği konuşulurken, Özgür Özel'in de uzlaşı arayışında olduğu belirtiliyor. Tüzük Kurultayı sonra genel başkan da değişebilir.

Seda TAŞKIN


ANKARA - CHP'de 6-9 Eylül'de düzenlenecek Tüzük Kurultay'ına sayılı günler kala 'değişim' tartışmaları kulisleri hareketlendirdi. Her ne kadar Tüzük Kurultayı'nın seçimli olmayacağı önceden belli olsa da, son dönemde Genel Başkan Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaptığı açıklamalar ve peşi sıra gerçekleşen görüşmeler kurultay sonrasında hem parti genel başkanının değişebileceği ve hem de olası cumhurbaşkanı adayı konusunda görüşmelerin hızlandığı yorumlarına neden oluyor. Parti kulislerinde Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu'nun işbirliğine gittiği, Özgür Özel'in ise yeni dönem için uzlaşı arayışında olduğu konuşuluyor.

Değişim tartışmalarının fitilini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun verdiği ‘değişim’ mesaj ateşledi. İmamoğlu’nun “Geçtiğimiz yıl partimizin 100. Yılını kutladığımız etkinlikte CHP değişirse Türkiye değişir demiştim. Bu anlamda çok net ifade edeyim, CHP değişecek ve Türkiye de değişecek. Bu sürecin, bu yolculuğun başka bir sonucu olamaz, olmamalıdır” sözlerinin hemen ardından kritik bir görüşme gerçekleşti.

İMAMOĞLU VE KILIÇDAROĞLU ARASINDA İŞBİRLİĞİ KAPISI AÇILDI MI?

İmamoğlu, bu açıklamalarının ardından, kongreden sonra yan yana gelmediği eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bire bir görüşme gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu’nun evinde gerçekleştirilen görüşmede Tüzük Kurultayı, ön seçim konusu ve Özel’in ‘normalleşme’ söylemlerinden duyulan rahatsızlık gündeme geldi. İmamoğlu daha sonra yaptığı açıklamada bu görüşmenin devamını geleceğini belirterek, Kılıçdaroğlu için ‘başımın tacı’ açıklamasında bulundu. Bu görüşme partide ‘buzların eridiği’ yönünde değerlendirirken, bir işbirliği kapısının da açılacağına yorumlarını beraberinde getirdi.

KILIÇDAROĞLU VE İMAMOĞLU'NUN KATILDIĞI DÜĞÜNE ÖZEL ÇAĞIRILMADI

İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu bu görüşmeden kısa süre sonra bir kez daha, bu kez İstanbul’da bir düğünde bir araya geldi. CHP Tuzla eski İlçe Başkanı Hasan Uzunyayla’nın oğlunun düğününde yan yana oturan ikili, takdimler sırasında birbirlerini alkışladı. Asıl göze batan konu ise, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in İstanbul’da olmasına rağmen düğünde yer almaması, hatta davet edilmediğine dair iddiaları oldu. yorumlandı.

ÖZEL’İN 'ADAY DEĞİLİM' AÇIKLAMASI İMAMOĞLU’NA UZLAŞI ÇAĞRISI MI?

İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu arasında peş peşe görüşmeler gerçekleşirken bu kez Özgür Özel, eski genel başkanla görüşeceğini duyurdu. Kılıdaroğlu ve Özel’in yapacağı görüşmenin ardından vereceği mesaj partililer tarafından büyük merakla bekleniyor. Görüşme gerçekleşmeden Özel’in hafta sonu yaptığı ‘cumhurbaşkanı adayı olmayacağı' açıklaması da parti kulislerinde Ekrem İmamoğlu’na ‘uzlaşı’ çağrısı olarak yorumlanıyor. Ancak Özel kendisinin cumhurbaşkanı adayı olmayacağını açıklayarak İmamoğlu'na 'uzlaşı' çağrısı yaparken bir yandan da Mansur Yavaş'ın olası adaylığını hatırlatıyor. Özel'in Mansur Yavaş’ın düzenlediği etkinliklerine katılarak, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'nın adaylığının da önünü kapatmadığı yorumları yapılıyor.

DELEGE HESAPLARI: YAN YANA DURAN İKİLİ PARTİYİ DİZAYN EDER

Özel-İmamoğlu-Kılıçdaroğlu arasındaki görüşmelerin altında delege hesapları yer alıyor. Halen Kılıçdaroğlu'nu destekleyen delegelerin oranının üçte bir civarında olduğuna dikkat çeken CHP kaynakları, Özel-İmamoğlu-Kılıçdaroğlu arasında yan yana durmayı başaran iki ismin parti yönetimini dizayn edebileceğine dikkat çekiyor. Bu noktada son dönemlerde yapılan görüşmeler ve açıklamalar Tüzük Kurultayı sonrası CHP’ne hararetli bir sonbaharı beklediği izlemini veriyor.

GÜNAYDIN VE SALICI'NIN GENEL BAŞKANLIK HESAPLARI

Özel-İmamoğlu-Kılıçdaroğlu cephesinde bu gelişmeler yaşanırken, Tüzük Kurultayı sonrasında genel başkanlık için de 'değişim' olasılıkları CHP kulislerinde konuşuyor Son zamanlarda görünürlüklerini arttıran ve üstü kapalı eleştiriler yöneltilen CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ve İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı'nın isimlerin ön plana çıkması, Tüzük Kurultayı sonrasında olası adaylık çıkışı olarak değerlendiriliyor.

Tüzük Kurultayı için henrhangi bir seçimli kurultay tartışması tamamen kapanmış olsa da sonraki süreçte CHP’de yine tartışmalı günlerin beklediği iddiaları kulislerde konuşuluyor.

KILIÇDAROĞLU’NUN PERFORMANSI KİLİT OLARAK YORUMLANIYOR

Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamalarda siyaseti bırakmadığını belirtmesi, siyasete geri dönüş sinyali olarak değerlendiriliyor. Parti kulislerinde, Özel yönetimindeki CHP’nin Tüzük Kurultayı’nda sergileyeceği performans ise ilerleyen zamanların kilidi olarak yorumlanıyor.

Öne Çıkanlar