CHP'den Erdoğan'ın 'yeni anayasa' çağrısına yanıt: AKP ile mümkün değil
CHP'den siyasi partilere yeni anayasa çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yanıt geldi: Demokrasi amacının olmadığı açık olan AKP ile birlikte bir anayasa çalışması mümkün değil.
Artı Gerçek - 12 Eylül askeri darbesinin yıl dönümünde hem muhalefeti hedef alan hem de yeni anayasa çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a CHP kanadından yanıt geldi.
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Meclis'te yaptığı basın toplantısında "Adalet ve Kalkınma Partisi hem ailenin korunmasını hem de başörtüsünün serbestliğini ele alan bir anayasa değişikliği taslağını getirmişti. Şimdi daha kapsamlı bir anayasa değişikliği niyetinde oldukları görülüyor" dedi.
'AKP'DE BİR HAZIRLIK YOK'
Günaydın, şöyle devam etti:
"Niyetlerinden bağımsız olarak önce şunu söyleyeyim; Türkiye'nin 1982 anayasasının yerine gerçekten demokratik, gerçekten sivil, gerçekten özgürlükçü niyetiniz var ise bunu biz nerede hazırlayacağız, bir siyasi partinin mutfağında mı hazırlayacağız? Sadece Meclis koridorlarında, Meclis komisyonlarında mı hazırlayacağız? Örneğin barolar gibi, demokratik kitle örgütleri, sivil toplum kuruluşları gibi toplumun tamamının katkı koyacağı bir süreci mi başlatacağız? Bu süreci başlatmış mı AKP, buna yönelik herhangi bir hazırlık var mı? Yok."
'TİPİK BİR ERDOĞAN TAKTİĞİ'
"O halde süreci nasıl okumalıyız?" diyen Günaydın, "Yerel seçimlerden hemen önce orta yerde Meclis aritmetiğini değiştirecek, bunun siyasete etkilerini arayan, başörtüsü oyuncağını yeniden ele geçirmeye çalışan tipik bir Erdoğan taktiği olarak görmekte yarar var" ifadelerini kullandı.
'AKP İLE ANAYASA ÇALIŞMASI MÜMKÜN DEĞİL'
Günaydın, şunları söyledi:
"Dolayısıyla CHP'nin tutumu çok açık ifade edelim. CHP hem anayasanın hem de anayasaya bağlı, onun altında çalışan yasaların, genel düzenleyici işlemlerin demokratikleşmesini, sivil ve askeri vesayetten tümüyle soyutlanmasını istemektedir ancak demokrasi arayan amacının olmadığı açık olan AKP'ye birlikte bir anayasa çalışmasının mümkün olmadığını anlayacak bilincine sahiptir. Getirsinler anayasa taslaklarını, niyetlerini görelim, bu çerçevede hep beraber bir değerlendirme yaparız."
NE OLMUŞTU?
12 Eylül askeri darbesinin 43'üncü yıl dönümünde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem muhalefeti hedef almış hem de tüm siyasi partilere yeni anayasa çağrısı yapmıştı. Erdoğan, "Biz parlamentodaki gruplarla bunları konuşacağız, görüşeceğiz. Onlar da bu işe olumlu bakarlarsa yolumuza devam edeceğiz. Olursa olur, olmazsa olmaz; bize düşen kapıları çalmak. Cumhur İttifakı olarak biz buna hazırız" demişti.
Erdoğan, tüm siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına ve akademi mensuplarına seslenerek, "En ideal anayasa metnini bulmak için gelin konuşalım, tartışalım, müzakere edelim ama bu süreçten kaçmayalım" ifadelerini kullanmıştı. (HABER MERKEZİ)
Saruhan Oluç: Anayasa’ya makyaj yapmaya asla alet olmayacağız