CHP'den istifa edip aday olmuşlardı: CHP, Mersin’de beş başkan adayına itiraz etti

CHP'den istifa edip aday olmuşlardı: CHP, Mersin’de beş başkan adayına itiraz etti
CHP Mersin İl Başkanlığı, CHP tarafından yeniden aday yapılmayınca istifa eden ve başka partilerden ya da bağımsız aday olan beş ismin adaylığına itiraz etti. İtiraz edilen isimler arasında İYİ Parti'nin aday olarak gösterdiği iki kişi de var.

Abidin YAĞMUR


MERSİN -CHP Mersin İl Başkanlığı, CHP tarafından yeniden aday yapılmayınca Memleket Partisinden aday olan Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan ile bağımsız aday olan Neşet Tarhan’ın Mezitli adaylıklarına itiraz da bulundu. CHP ayrıca, partiden istifa ederek İYİ Parti’den Yenişehir Belediye Başkan adayı olan Ahmet Arıcan’ın, Mezitli Belediye Başkan adayı olan Yaşar Karadağ’ın, bağımsız Yenişehir Belediye Başkan adayı olan İbrahim Genç’in adaylığına da itiraz etti.

CHP Genel Merkezinin, belediye başkan adaylarını belirleme sürecinde aldığı kararlar, Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’ın seçim bölgesi olan Mersin’de birçok ilçede belediye başkan adayını belirlediği iddiaları Mersin CHP’de son dönemlerde eşine az rastlanan “protesto adaylıkları”na neden oldu. Bir dönem belediye başkanlığı yapan Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’ı hedef alan açıklamalarla CHP’den istifa edip Memleket Partisinden aday olurken, iki dönem başkanlık yapan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da benzer açıklamalarla partisinden istifa ederek bağımsız aday oldu.

CHP’den Yenişehir Belediye Başkan aday adaylığı başvurusu bulunan Ahmet Arıcan da hem Ali Mahir Başarır’ı hem Genel Başkan Özgür Özel’i eleştirerek, “Yenişehir’de arkadaşlarını aday yaptılar” diyerek partisinden istifa etti ve İyi Parti’den Yenişehir Belediye Başkan adayı oldu. CHP’den Mezitli Belediye Başkan aday adaylığı başvurusu olan Yaşar Karadağ da partisinden istifa ederek İyi Parti’den Mezitli Belediye Başkan adayı oldu.

1.jpg
Ahmet Arıcan ve Haluk Bozdoğan

CHP’DEN KOPAN İKİSİ BAŞKAN BEŞ KİŞİ BAŞKA YERDEN ADAY OLDU

Geçtiğimiz üç dönemde Yenişehir Belediye Başkanlığını yürüten İbrahim Genç de, mevcut başkan Abdullah Özyiğit’in yeniden atanması üzerine bağımsız Yenişehir Belediye Başkan adayı oldu.
Böylece, aralık ayında CHP’den belediye başkan aday adaylığı yapmış kişilerden beş siyasetçi ya bağımsız olarak ya da başka partilerden aday olmuş oldu.

2.jpg
İbrahim Genç ve Neşet Tarhan

CHP GENEL MERKEZİ: İTİRAZ EDİN

Partilerin geçici listelerini İlçe Seçim Kurullarına sunmasının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi Binici, Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin ve Genel Sekreter Selin Sayek Böke imzasıyla CHP Mersin İl Başkanlığına gönderilen yazıda Haluk Bozdoğan, Ahmet Arıcan ve Neşet Tarhan’ın adaylıklarına itiraz edilmesi, benzer durumda başka adayların tespiti halinde de itirazda bulunmaları istendi.

YASAL SÜREDE PARTİDEN İSTİFA EDİP ETMEDİKLERİ İNCELENDİ

CHP Mersin İl Başkanlığı da bunun üzerine ilgili ilçe seçim kurullarına Haluk Bozdoğan, Ahmet Arıcan, Neşet Tarhan, İbrahim Genç ve Yaşar Karadağ’ın adaylıklarıyla itirazda bulundu.

CHP’nin itirazında, 2820 sayılı Kanunun 40. maddesinin üçüncü fıkrasındaki “Bir partiden önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldıktan sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemez” hükmüne dayanıldı ve adı geçen siyasetçilerin, yasal süresi içinde CHP’den istifa edip etmedikleri, yasal süresi içinde “aday adaylıktan çekilme” dilekçesi verip vermediklerinin incelenmesi istendi. Mezitli İlçe Seçim Kurulu, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ile Yaşar Karadağ’ın yasal süresi içinde CHP’den istifa etmediklerini tespit etti.

SON SÖZÜ YSK SÖYLEYECEK

Adaylıklarına itiraz edilen Haluk Bozdoğan, İbrahim Genç ve Ahmet Arıcan’ın ise yasal süre içinde istifa ettikleri belirlendi.

İlçe Seçim Kurullarının görüş belirtmesinin ardından itirazlar Mersin İl Seçim Kuruluna gelecek. CHP’nin itiraza devam etmesi durumunda son sözü Yüksek Seçim Kurulu söyleyecek.

BOZDOĞAN: HALKIN İRADESİ YOK SAYILIYOR

CHP’den istifa ederek Memleket Partisinden aday olan Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan adaylığına yapılan itirazla ilgili şöyle konuştu:

“Halkımızın hizmetine adanmış bir yolculukta, demokrasinin temel değerlerine saygı duyarak ve Atatürk'ün mirası olan seçme ve seçilme hakkına sahip çıkarak ilerliyoruz. Ancak, yaşadığımız engellemeler ve müdahaleler maalesef bu değerleri gölgelemeye devam ediyor. CHP Genel Merkezi tarafından adaylığıma yönelik engelleme girişimleri, demokrasiyle bağdaşmayan ve halkın iradesini yok sayan bir tavırdır. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün bize emanet ettiği seçme ve seçilme hakkını gasp etmeye çalışan her türlü müdahaleye karşı kararlı bir duruş sergileyeceğimizi belirtmek isterim. Çıkan haberler ve söylentilerde, adaylığımın iptal edildiği yönündeki iddialar asılsızdır. Hukukun üstünlüğüne inanarak, bu sürecin adil bir şekilde ilgili merciler tarafından değerlendirileceğine inancım tamdır. Halkımızın iradesine ve demokratik değerlere sahip çıkmak adına mücadelemize devam edeceğiz. Tüm hemşerilerimi selamlar, iyi akşamlar diliyorum”

TARHAN: SÜREÇ DEVAM EDİYOR

CHP’den istifa ederek bağımsız aday olan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da “CHP Genel Merkezi tarafından, Atatürk’ün halkına miras bıraktığı "seçme ve seçilme" hakkına yönelik yapılan engelleme ve adaylığımın iptal edilmesi için yapılan girişimleri üzülerek takip ediyorum.
Bağımsız adaylığımın İlçe Seçim Kurulu tarafından iptal edildiği yönünde çıkan haberler ve söylentiler asılsızdır. İl Seçim Kurulu tarafından değerlendirilmekte olup, hukuki süreç devam etmektedir” dedi.

Öne Çıkanlar