CHP'li Adıgüzel anlattı: Sandık güvenliği için B ve C planlarımız hazır

CHP Genel Başkan Yardımcısı Adıgüzel, 14 Mayıs seçimlerine az bir zaman kala sandık güvenliği ve olası usulsüzlüklere karşı planladıkları önlemler hakkında açıklama yaptı. Adıgüzel, "Felaket senaryolarımız var" dedi.

CHP'li Adıgüzel anlattı: Sandık güvenliği için B ve C planlarımız hazır

Artı Gerçek - 28. Dönem Parlamentosu'nu belirlemek için 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne sayılı günler kala, muhalefetin sandık güvenliği konusundaki hazırlıkları ve olası sorunlara karşı planladıkları önlemler merak ediliyor. CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, "Felaket senaryolarımız var" diyerek hazırlıklarını anlattı.

'RİSKİ DAĞITACAĞIZ'

BirGün'e konuşan Adıgüzel, 14 Mayıs seçimlerini en az üç sistemden takip ederek riski dağıtacaklarını söylerken, "İnternet kesilir mi, bant daraltması olur mu?" sorusuna da B ve C planlarını anlatarak yanıt verdi:

'TELEFONLARIN ÇALIŞMADIĞI SENARYOYA DA HAZIRIZ'

"Seçim günü eğer internete yönelik herhangi bir müdahale olursa bu seçmen iradesine yönelik bir kalkışma anlamına gelir. AKP bunu aklından bile geçirmesin. Ama buna karşı da planlarımız var. B planımız, internetimiz olmasa da telefonlarımız üzerinden bu sorunu aşmak. Buna dair bir hazırlığımız var. C planımız ise telefonların da çalışmadığı bir senaryo. Bu durumda, ilçe başkanlıklarımızda internet olmasa da çalışır vaziyette bir bilgisayar bulunması yeterli olacak."

'500 BİN KİŞİLİK EKİPLE TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Millet İttifakı’nın en az 500 bin kişilik bir ekiple resmi sonuçlar açıklanana kadar oyların takipçisi olacağını söyleyen Adıgüzel, “Okul önünde ilk sonucu alıyoruz. İlçe başkanlıklarımızdan aynı sonucu bir kez daha alıyoruz. YSK ile sistemleri karşılaştırıyoruz. Aynı zamanda İYİ Parti ile entegrasyonumuzun olduğu yerlerde onlardan da sonucu alıyoruz. Dört veriyi karşılaştırıyoruz. Sistemde bir çelişki olması durumunda ilgili satır kırmızıya boyanıyor ve uyarı veriyor” dedi.

VATANDAŞA ÇAĞRI: SAYIMI TAKİP EDİN

Adıgüzel, vatandaşlara da sayımı takip etme çağrısında bulunarak "Böyle bir Anayasal hakları var. Bu uygulandığında usulsüzlüklerin olma şansı daha da düşüyor. Bu nedenle oy kullanma işleminin tamamlanmasının ardından bireysel olarak bile sandıklarımıza sahip çıksak çok şey değişir" ifadelerini kullandı.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'e konuşan Adıgüzel'in açıklamaları şöyle:

Sandık güvenliğinde hazırlıklar ne aşamada?

2017’deki mühürsüz oylar, İstanbul seçimlerindeki iptal kararı, YSK’nin siyasi davranması güvensizliği artırıyor. CHP olarak yaklaşık bir buçuk yıldır çalışma içerisindeyiz. Ayrıca Millet İttifakı bileşenleri ile de sıkı bir çalışmadayız. Seçimlerin güvenli olmasını isteyen diğer parti temsilcileri ile de sık sık bir araya geliyoruz.

Sandıklar belli olana kadar sandık görevlilerimizi bulduk. Okul sorumlularımız, mahalle temsilcilerimiz, avukat ekibimiz var. Seçmen listeleri ortaya çıkınca çalışmalarımızı detaylandırdık. Bayramda CHP’nin görevli verebildiği sandıklara son atamaları gerçekleştirdik. Şimdi müşahitlerde eksik olduğumuz ya da riskli gördüğümüz yerleri tamamlıyoruz.

Seçim takip süreci nasıl yürüyecek?

Ben bilişimden sorumluyum. Genel Başkan Yardımlarımızdan Muharrem Erkek hukuktan sorumlu, Oğuz Kaan Salıcı ise örgütlenmeden sorumlu. Seçim güvenliği meselesi bir insan kaynağı meselesi. Hep birlikte bu görevi yapıyoruz. Görevlilerin orada olmaları, seçim sonuçlanana kadar işlerini kusursuz yapmaları ve ıslak imzalı tutanakları almaları gerekiyor. Bu tutanak seçimin tapusu. Islak imzalı tutanağın mutlaka ilçe başkanlıklarında olması lazım. Hem okul önlerinde hem ilçe başkanlıklarında farklı sistemler üzerinden genel merkeze bilgiler aktarılacak. SEÇSİS’in paraleli bir sistemle biz sonuçları kendimiz toplayacağız. 100 kişiden oluşan bir çağrı merkezimiz var ve bu kişiler sorunlu sandıkları görebilecek, anında müdahale için gerekli işlemleri yapacaklar.

Gönüllüler, bizim parti ekibimiz, İYİ Parti ekibi, ittifakımızın diğer ortakları, tüm sorumlular ve görevliler yaklaşık 500 bin insana denk düşüyor. En az yarım milyonluk bir ekiple sandıkları koruyacağız. Sadece CHP tarafından atanan görevli sayısı 320 bin.

Çağrı merkezi sorunlu sandıkları nasıl görecek?

Okul önünde ilk sonucu alıyoruz. İlçe başkanlıklarımızdan aynı sonucu bir kez daha alıyoruz. YSK ile sistemleri karşılaştırıyoruz. Aynı zamanda İYİ Parti ile bir entegrasyonumuzun olduğu yerlerde onlardan da sonucu alıyoruz. Dört veriyi karşılaştırıyoruz. Sistemde bir çelişki olması durumunda ilgili satır kırmızıya boyanıyor ve uyarı veriyor. Bu şekilde ilgili sandıklardaki tutarsızlıkları fark edeceğiz. Daha sonrasında ise itiraz süreçlerini yürüteceğiz. 195 bin sandığın veri girişlerini çok yakından takip ediyor olacağız.

Sistemde sorun ihtimali var mı?

2018 yılında 3 farklı sistemle izliyorduk seçimi. 70 bine yakın tutanak elimize geldi. Okul önü sistemimiz ve ilçe başkanlığı sistemimiz çalışıyordu. Adil Seçim Platformu sisteminde zaman zaman sorunlar oluşmuş olabilir ama kendi sistemlerimizde sorun olmamıştı. Bugün de yine en az üç sistemden sonucu takip ederek riski dağıtıyoruz. Felaket senaryolarımız var.

İnternet kesilir mi, bant daraltması olur mu?

Seçim günü eğer internete yönelik herhangi bir müdahale olursa bu seçmen iradesine yönelik bir kalkışma anlamına gelir. AKP bunu aklından bile geçirmesin. Ama buna karşı da planlarımız var. B planımız, internetimiz olmasa da telefonlarımız üzerinden bu sorunu aşmak. Buna dair bir hazırlığımız var. C planımız ise telefonların da çalışmadığı bir senaryo. Bu durumda, ilçe başkanlıklarımızda internet olmasa da çalışır vaziyette bir bilgisayar bulunması yeterli olacak.

Sonuçları vatandaşla da paylaşacak mısınız?

Bir ajans gibi sonuç açıklamak bizi asıl yapmamız gereken şey olan sandık güvenliğini sağlamaktan uzaklaştırıyor. Bunu yapacağını ifade eden ajanslar var. Bizler kendi sonuçlarımızı bir iç sistemden takip edip adım atacağız. Hızlı değil ama doğru sonuç açıklayacağız, YSK’yi sürekli takip edeceğiz. Adım adım gideceğiz.

2018’den itibaren seçimlerde bu görevlilerin önemi arttı. İlk ön sonuçları bilişim sorumluları aktarıyor. Ayrıca bu kişiler sandık sandık gezip bir tutarsızlık olması durumunda sistemde işaretleme yapıyor. Ayrıca sandık görevlilerini kontrol ediyor. Seçmen listelerini kontrol ediyor. Seçmen kâğıdı olmayan seçmenlere rehberlik edecekler. 142 belgesi ile oy kullanan görevliler var. Veri güvenliği özellikle bu seçimlerde büyük önem taşıyor. AKP yeniden iktidara gelmek için başka bir yol denemek isterse ona ilk bu görevlilerimiz engel olacak.

Vatandaşa da bir görev düşüyor mu?

Seçim güvenliğinin anahtarı vatandaş. Biz ne yaparsak yapalım bilinçli insanlar kadar faydalı olamayabiliriz. Tüm vatandaşlarımız oyunu kullandıktan sonra sandığın açılması ile birlikte sayımı yakından takip edebilir. Böyle bir Anayasal hakları var. Bu uygulandığında usulsüzlüklerin olma şansı daha da düşüyor. Bu nedenle oy kullanma işleminin tamamlanmasının ardından bireysel olarak bile sandıklarımıza sahip çıksak çok şey değişir. (Kaynak)