CHP'li Başarır'ın Alevi derneği başkanına 'Saray trolü' demesi tartışma yarattı: 'Linç edilebilirdik'

CHP'li Başarır'ın Alevi derneği başkanına 'Saray trolü' demesi tartışma yarattı: 'Linç edilebilirdik'
Ali Mahir Başarır’ın Mersin mitingde kendisini protesto eden Mezitli Alevi Kültür Derneği Başkanı ve bazı partililere “AKP trollerini atın buradan” demesi tepkilere neden oldu. Dernek, açıklama yapmaya hazırlanırken, Başarır "o mesafeden göremezdim" dedi.

Abidin YAĞMUR


MERSİN - Mersin’de birçok ilçe belediye başkan adayının belirlenmesinde etkili olduğu iddia edilen CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır dün Mersin'de mitinge katıldı. Başarır, kendisine yakın isimlerden Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mezitli Belediye Başkan adayı Ahmet Serkan Tuncer ve Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç tarafından Mersin’in girişinde konvoyla karşılandı. Mezitli’deki mitingi sırasında bazı partililer, “Kılıçdaroğlu’na ihanet ettin”, “Kılıçdaroğlu sayesinde oradasın” diyerek Başarır'a protesto etti. Başarır da bu protestolar üzerine “Alın bu AKP trollerini” diye kürsüden bağırınca alanda itiş kakış yaşandı. Başarır’ın “AKP trolleri” diye hedef gösterdiği isimlerden birinin Alevi Kültür Derneği Mezitli Şube Başkanı Ferdi Koç olduğu ortaya çıktı. Başarır’ın bu sözleri ve yaşananlar tepkilere neden oldu.

'BAŞARIR ÖZÜR DİLEMELİ'

Dersimliler Derneği Başkanı Nurşen Çığlık da Başarır'a sert tepki gösterdi:

"Ali Mahir Başarır Mersin değildir. Dün yaşanan arbedede biz Alevilere, Mezitli Alevi Kültür Derneği Başkanı Ferdi Koç ve partili arkadaşlara yapılan saldırıyı kınıyoruz. Bizlerin belediye başkanları ve atamalarla hiçbir sorunumuz yoktur. Kendi genel merkezleri kimi atarsa saygı duyarız. Alevi Kültür Dernek Başkanı hemşerimiz Ferdi Koç ve saldırıya uğrayan dostlarımızın yanındayız. CHP, saldırı emri veren Ali Mahir Başarır'dan ibaret değildir. Her defasında merkezden atamasını beceren ve halkın karşısına kendi adına çıkamayıp Mersin’i temsil etmeyen, kendi partisine 'Saray trolleri' deyip saldırı emri veren şovmen Ali Mahir Başarır geri çekilmeli ve saldırıya uğrayan arkadaşlarımızdan özür dilenmelidir”

ALEVİ KÜLTÜR DERNEKLERİ AÇIKLAMA YAPACAK

Alevi Kültür Dernekleri Mezitli Şubesi de yarın (12 Şubat) Mezitli Cemevinde açıklama yapacağını duyurdu. Açıklamada, "10 Şubat 2024 tarihinde CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’ın Mersin’de genel başkanmış gibi karşılanmasına, CHP Kongresinde Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan çirkince harekete ve Alevileri CHP’den dışlama politikasına karşı çıkan canlarımıza 'AKP’li troller' yaftasını yakıştıran, alandan itiş kakışla attırmaya çalışan Ali Mahir Başarır’a tepkimizi göstermek için 12 Şubat 2024 saat 14.00’da Mezitli Cemevi’nde bütün yöre Alevi Dernekleri ve Alevi kurumları ile kitlesel basın açıklamamıza hepinizi davet ediyoruz" denildi.

'HEM KONGREDEN HEM ADAY BELİRLEMEYE KARIŞMASINDAN DOLAYI TEPKİ VAR'

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır'a mitingi sırasında tepki gösteren grup içinde yer alan CHP delegesi Kemal Koç, Başarır’a karşı hem kongrede Kılıçdaroğlu’na karşı sergilediği tavırdan hem de belediye başkan adaylarının belirlenmesi sürecine müdahale etmesinden dolayı Mezitli’de tepki olduğunu söyledi.

'LİNÇ EDİLEBİLİRDİK'

Başarır'a karşı bir protesto planlamadıklarını, Kılıçdaroğlu'nun adını kullanınca tepki gösterdiklerini belirten Kemal Koç, yaşananları şöyle anlattı:

"Ali Mahir Başarır konuşmasının bir yerinde, Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirmek için Kılıçdaroğlu’nun adını anınca tepkimiz arttı. Kılıçdaroğlu’nun adını kullanınca birçok kişi 'onun sayesinde oradasınız, ona ihanet ettiniz' diye bağırdı. Bizler de bağırıp tepkimizi gösterdik. O sırada Ali Mahir Başarır bizi 'AKP trolleri' diye hedef gösterdi. Partilileri üzerimize göndermeye çalıştı. Bizlerin senelerdir partili olduğunu bilenler müdahale etmeseydi orada Başarır’ın hedef göstermesiyle linç edilebilirdik. Erdemli’den, başka yerlerden insanlar getirilmiş, Mezitli’yi tanımadıkları, bizleri tanımadıkları belli. Ali Mahir Başarır’ın bizleri, AKD Başkanı Ferdi Beyi tanımaması imkânsız, mutlaka tanıyor. Ama o anda elinde mikrofon olduğu için bizi hedef gösterme hakkını kendinde görüyor. Bizler Mezitli’de tanınan insanlar olmasak linç de olabilirdi. Böyle bir insan CHP’de Grup başkanvekili. Protesto da olabilir, insanlar tepkisini de gösterebilir. Buna tahammül etmesi gerekir."

BAŞARIR: 'O MESAFEDEN KİM OLDUĞUNU GÖREMEZDİM'

Artı Gerçek'e konuşan CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise kürsüde konuştuğu sırada sesleri duyduğunu ancak protestocuları o mesafeden tanımasının mümkün olmadığını söyledi. Başarır yaşananlarla ilgili şunları söyledi:

“Ben, 'alın onları oradan' derken alanda kavga çıkmasını önlemek için söyledim. O mesafeden kim olduğunu seçmem mümkün değil. Alevi Kültür Dernekleri Mezitli Şube Başkanı Ferdi Koç’u tanırım. Kendisiyle daha önce de konuştum. Kurultaydaki gerçekleri de anlattım. O an kürsüden Ferdi Beyi tanımam mümkün değil. Ben neden bir Alevi kurumunun başkanına troll diyeyim? Ferdi Bey olduğunu o anda anlasaydım, görseydim otobüse çağırırdım, konuşurdum” dedi.

'ALEVİ DERNEKLERİ SİYASİ TARTIŞMALARIN İÇİNE ÇEKİLMEMELİ'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da süreçte bu tartışmalarla anılmak istemediğine değinen Ali Mahir Başarır, cemevlerinin, Alevi derneklerinin siyasi tartışmaların içine çekilmemesi gerektiğini söyledi.

Öne Çıkanlar