Gürsel Tekin: Söz konusu Kürtler olunca antidemokrat mı olacağız?

Gürsel Tekin: Söz konusu Kürtler olunca antidemokrat mı olacağız?
Bu ülkede kardeşliği korumamız gerekiyor diyen CHP'li Tekin, ‘AK Parti'nin kapatılmaması için beyanı verince demokratım, söz konusu Kürtlere gelince antidemokrat mı olacağız?’ dedi.

CHP Milletvekili Gürsel Tekin, Fatih Altaylı'nın Teke Tek programına katıldı. Altılı masanın Cumhurbaşkanı adayını Ocak ya da Şubat ayında açıklayacağını belirten CHP’li Tekin, seçimin Mayıs ayında yapılabileceğini belirtti.

Gündemde tartışmalara yol açan 'HDP'lilere bakanlık verilebilir' sözleriyle ilgili Tekin, "AK Parti'nin kapatılmaması için beyanı verince demokratım, söz konusu Kürtlere gelince antidemokrat mı olacağız? Bu ülkenin kardeşlik hukukunu korumamız lazım. Yakın coğrafyamıza bakın. İnsanın içi parçalanıyor. Bu kardeşlik hukukunu kimse bozamayacak" ifadelerin kullandı.

HDP'NİN TEMSİLCİSİ DEĞİLİM.

Altaylı'nın sorularını yanıtlayan CHPli Tekin, "15 ay önce sayın Dursun Çiçek, bir başka kanalda tartışma yapıyor. Ergenekon'da uzun süre cezaevinde yatmış. 'HDP'ye bakanlık verilebilir' demiş. 'Dursun Çiçek böyle diyor, ne diyorsunuz' dediler. 'Dursun Bey haklı dedim. Ortada bir anayasa var'. Aradan 15 ay geçti. Başka bir kanala yayına gittim. Şimdi merak ediyorum, Allah'ınızı severseniz, ortada bir anayasada varsa, fiilen yürürlükte ise, milletvekili olarak ben de bu anayasa üstüne yemin etmişsem. Bazıları 'ben yok sayıyorum' diyebilir. Ben 6'lı Masa'nın temsilcisi değilim, HDP'nin temsilcisi değilim. Telefonda bir tek HDP'li üst düzey yöneticisinin numarası yoktur. Telefonda binin üzerinde mesaj var, hepsinden destek geliyor. Edirne, Rize, Trabzon, Kayseri'den destek verirken bu sosyal medyada ne oluyor diye baktık. Üç grup tespit ettik. Üçü de birbirini hiç sevmeyen grup. Kim olursa olsun bunlar çok ayıp şeylerdir. Eleştiriye açık bir insanım. Benimle ilgili onlarca manşetler yapıldı. Tek bir tanesi doğruysa şu Taksim Meydanı'nda kendimi asarım" dedi.

‘ŞU ANDA HDP YASAMADA İKTİDAR, KAMUOYU BİLSİN’

Kılıçdaroğlu'nun en kritik döneminde yanında olduğunu belirten Tekin, "Sayın genel başkanımız, ben İstanbul il başkanıydım. Sayın Öymen'le karşı karşıya geldiler. Gittim tek başıma Kemal Bey'in yanında durdum. Doğru olan yerde tavır alırım. Şu anda HDP yasamada iktidar, kamuoyu bilsin. Yani CHP, MHP, İYİ Parti, AK Parti yasamada görevi, yetkisi, kırmızı arabaları, maaşı, komisyondaki şeyleri neyse onların da o kadar. İki ay önce Türkiye Cumhuriyeti adına komisyonda bütün siyasi partilerle gittik, HDP'li arkadaşlarımız da vardı. Kim ödedi? Devlet. 15 ay önce aynı cümleyi kullanmışım. 15 ay sonra ben de şaşırdım. Sorunun Gürsel Tekin'in o cümlesiyle ilgili olduğunu çok iyi biliyorum. Şu anda yürüyen bir süreç var. 6'lı Masa'da gerçekten Türk demokrasisi açısından büyük beklenti var. Açık söylüyorum; bu rejimin değişmesi için gereken ne varsa CHP ve Gürsel Tekin olarak elimizden ne gelse yapmaya hazırım. Bütün siyasi partileri kendilerine benzettiler. Televizyonda liderler konuşurdu. Sayın Perinçek, dönemin Başbakanın gözüne bakarak 'Sayın Başbakan katliam yapıyorsunuz' diyordu. Demokraside geldiğimiz duruma bakın. Sonuç itibariyle ben masa kurucusu değilim. Bakanlıkları Cumhurbaşkanı verir. Orada diyorum, ortada anayasa olduğu sürece bu anayasaya sadık kalacağım. Burada bütün Türkiye'ye özellikle Kayseri, Yozgat, Urfa, çokça bütün illere çokça destekleri oldu. Söz veriyorum hepsini tek tek ziyaret edeceğim. Partiye katılmak isteyen çok arkadaşımız var. İnşallah onların rozetini takmak bize nasip olacak" diye konuştu.

‘KÜRTLERE GELİNCE ANTİDEMOKRAT MI OLACAĞIZ?’

Tekin, "Benim bakanlık verecek durumum yok, bakanlık dağıtan müesssesenin başında değilim. Bana anayasal bir soru soruluyor. Nasıl ki AK Parti'yi kapatamazsınız demişsen, ben de demişim ki 'Bu 6'lı Masa'yı ilgilendiren mesele değil' dedim. 'Her parti bakanlığı hak eder' diyorum, 'HDP de dahil mi' diyorlar, 'Elbette' diyorum. Buna bu kadar anlam yüklemenin manasını çözebilmiş değilim. Ama sağolsunlar çok sevildiğimi de gördüm. Ben 28 Şubat'ta bu tavrı alınca demokratım, AK Parti'nin kapatılmaması için beyanı verince demokratım, söz konusu Kürtlere gelince antidemokrat mı olacağız? Bu ülkenin kardeşlik hukukunu korumamız lazım. Yakın coğrafyamıza bakın. İnsanın içi parçalanıyor. Bu kardeşlik hukukunu kimse bozamayacak" vurgusu yaptı. 

‘BÜYÜK İHTİMALLE SEÇİM MAYIS'TA OLACAK’

Mayıs ayında seçim olacak diyen Tekin şunları söyledi: "Bana göre masada istisnasız yüzde 90 oranında aday oluşmuş gibi geliyor. Kişisel düşüncemi söylüyorum. Ama erken aday açıklaması çok büyük tuzak olur. Maalesef orantısız bir seçim dönemine giriyoruz. Devletin bütün olanaklarını kullanan bir taraf var. Kendi imkanlarını kullanabilecek Millet İttifakı var. Büyük ihtimalle seçim Mayıs'ta olacak. Aday açıklaması Ocak ya da Şubat'ta olacakmış gibi düşünüyorum. Bu siyasi partiler yasası çok sorunlu, sıkıntılı. Adeta bu seçimi alma yasasıdır. 6'lı Masa işini gücünü bırakıp hazırlık yapmak zorunda, kişisel fikrimi söylüyorum. 205 bin sandık için 800 bin ya da 1 milyon kişiyi konsolide edip güvence altında tutmak lazım. Daha önce yaşadığımız sıkıntıları yaşamamak için."

Öne Çıkanlar