CHP’li Kaya: Hasarlı okullar 20 yıldır onarılmadı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul’da 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından yaptığı incelemede, 9’u ağır 29 okulun hasarlı olduğunu tespit etmişti.
ARTI GERÇEK - CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, CHP Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi.
Pazartesi günü ikinci yarıyıl eğitim öğretim döneminin başlayacağını hatırlatan Kaya, "Öğrenci, öğretmen ve velilerimiz bir yandan okulların açılmasının heyecanını yaşarken, diğer yandan büyük bir tedirginlik yaşıyor. Elazığ ve Malatya depremleri, yeniden deprem gerçeğiyle yüzleşmemizi ve hasarlı okullarımızı gündeme getirdi" dedi.
İstanbul’da 5.8 büyüklüğündeki depremden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan incelemelerde, 9’u ağır olmak üzere 29 okulun hasarlı olduğunun tespit edildiğini hatırlatan Kaya, 80 kamu binası ile 53 okulun incelemesinin sürdüğünü söyledi.
‘20 YILDIR HASARLI OKULLARIN ONARIMI YAPILMADI’
Kaya, "Bu açıklamadan anlıyoruz ki İstanbul’daki çocuklarımız hala 1999 depreminde hasar görmüş okullarda eğitim görüyor. Aradan 20 yılı aşkın süre geçmesine rağmen hasarlı okullarımızın ve kamu binalarımızın onarımı yapılmamış" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirmesinin ardından Sakarya’daki 17 hasarlı okulun yıkımına karar verdiğini belirten Kaya, "21 yıl önce yapılması gereken yıkım bugün yapılıyor. Çocuklarımızın canı işte bu kadar ucuz. Daha düne kadar bu okullarda çocuklarımız eğitim-öğretim görüyordu. Elazığ ve Malatya depremleri olmamış, Genel Başkanımız gündeme getirmemiş olsaydı çocuklarımız bu okullarda eğitime devam edecekti" diye konuştu.
Kaya, deprem riskinin yüksek olduğu illerde okullarda incelemeler yapılarak, gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Kaya, şunları söyledi:
"Başta İstanbul olmak üzere, Sakarya, Kocaeli, Bolu, Düzce ve Yalova’da hasar görmüş bina ve okulların hala onarılmadığını biliyoruz. Çocuklarımız bu hasarlı binalarda eğitim görüyor. Hasarlı binalar derhal onarılmalı, ağır hasarlı olanlar ise derhal yıkılmalıdır. Türkiye’nin deprem kuşağında bulunduğu gerçeğine uyumlu eğitim politikalar hayata geçirilmeli, çocuklarımıza okullarda deprem bilinci verilmelidir. Depremden korunma yolları ders kitaplarında anlaşılır bir şekilde yer almalıdır."
‘DEPREM VERGİLERİ NEREYE GİTTİ?’
Deprem vergilerinin nereye gittiğini de soran Yıldırım Kaya, "Toplanan paralar deprem riskine karşı evleri dayanıklı hale getirmek için kullanılmış olsaydı, bugün Elazığ ve Malatya’da 41 canımızı kaybetmeyecektik. Bu paralar deprem yaralarını sarmak için kullanılmış olsaydı vatandaşlarımız karda kışta evsiz barksız, battaniyesiz, çadırsız kalmayacaktı. Deprem vergileri toplanma amacına uygun kullanılmış olsaydı tüm hasarlı okullarımız depreme dayanıklı hale getirilmiş olacaktı" dedi.