CHP'li Toprak: Kronikleşmiş Kürt meselesinin meşru çözüm yeri TBMM'dir

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporunda Kürt sorunu ve muhatap tartışmalarına yer verdi.

CHP'li Toprak: Kronikleşmiş Kürt meselesinin meşru çözüm yeri TBMM'dir

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, "Türkiye’nin yıllardır süregelen, bugün içinde güncel bir sorun olan ve çözüm bekleyen kronikleşmiş Kürt meselesi vardır. Meşru muhataplarla, diyalog ve uzlaşıyla, tüm toplumun gözü önünde şeffaf bir süreçle, anayasa ve hukuk zemininde, temel hak ve özgürlüklerin, eşit yurttaşlığın teminat altına alınarak güvenceye kavuşturulacağı, demokratik meşru çözüm yeri Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir" dedi.

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporu hazırladı. Erdoğan Toprak’ın değerlendirmelerinden öne çıkanlar şöyle:

'KÜRT SORUNUN ÇÖZÜMÜ TBMM’DİR'

Ülkemizin en temel sorunlarından birisi olan Güneydoğu sorunu, Kürt meselesi ya da adına ne derseniz deyin en geniş toplumsal-siyasal katılımla, ortak akıl ve uzlaşıyla, milletin meclisinde çözüme kavuşturulmalıdır. Hazırlanan çözüm raporlarımız, kitapçıklar, programlarla sorunun varlığını kabul ve tespit edip, çözümlerimizi ortaya koyduk. Hiçbir sorun, iktidar ittifakının yaptığı gibi ‘yoktur’ denilerek, inkâr edilerek çözülemez. Türkiye’nin yıllardır süregelen, bugün içinde güncel bir sorun olan ve çözüm bekleyen kronikleşmiş Kürt meselesi vardır. Meşru muhataplarla, diyalog ve uzlaşıyla, tüm toplumun gözü önünde şeffaf bir süreçle, anayasa ve hukuk zemininde, temel hak ve özgürlüklerin, eşit yurttaşlığın teminat altına alınarak güvenceye kavuşturulacağı, demokratik meşru çözüm yeri Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir.

'CUMHURBAŞKANI SÖZCÜSÜ SAVUNMA BAKANI MI, MİLLİ İSTİHBARAT BAŞKANI MI?'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’de Biden ile görüşememekten dolayı büyük hayal kırıklığını dile getirmesi ve hiçbir ABD Başkanı karşısında bu konuma gelmediğini medya ve kamuoyu önünde ifade etmesi, ülke adına siyasi ve diplomatik bir zafiyettir. Türkiye-ABD arasındaki hemen tüm sorunlar, Cumhurbaşkanı’nın ‘çok iyi anlaştığını ve çalıştığını’ söylediği, başta Trump olmak üzere önceki başkanlardan bugüne devreden sorunlardır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden ile görüşemedi ama Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın da Washington’a gidip Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile görüştü. Sadece bu bile dış politikanın, koordinasyonsuzluk içinde olduğunu ortaya koyuyor. Cumhurbaşkanı Sözcüsü Bakan mı, Savunma Bakanı mı, Milli İstihbarat Başkanı mı? Hangi görev, yetki ve sorumlulukla ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı ile bir araya geliyor?

'İKTİDARIN GÖĞÜSLEYEBİLMESİ ZORLAŞACAK'

Faiz indirimiyle risk alarak, parasal genişleme ve ekonomik büyüme hedefleyen iktidarın bu adımı, erken seçim hazırlığının ciddi bir işareti. Bu görevin yine kamu bankalarına verileceğini gösteriyor. Kamu bankaları, 2021 haziran sonu verileriyle, yüzde 50-90 arasında kâr kaybı ve ağır zararda. İktidarın kamu bankalarına taze kaynak aktaracağını ve düşük faizli kredi dağıtmaya yöneleceğini öngörmekle beraber, kamu bankalarının ağır zarar yükü, bu politikanın kısa süreli olacağını göstermektedir. İktidarın faizleri indirip, kamu bankalarını devreye sokarak nispi bir ekonomik rahatlama sağlama planının tek amacının bu sanal ekonomik rahatlamayı bir erken seçimle fırsata dönüştürmek, seçimi kazanmak için bunu kullanmak olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu adımı en kısa sürede atmadıkları takdirde sanal rahatlama ardından açığa çıkacak çok daha ağır ekonomik-sosyal-toplumsal bedelleri iktidarın göğüsleyebilmesi çok daha zorlaşacaktır."

chp Erdoğan Toprak kürt meselesi