CHP'li vekillerin soruşturma dosyası 'süratle' başsavcılığa gönderildi

CHP'li vekillerin soruşturma dosyası 'süratle' başsavcılığa gönderildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Süratle dokunulmazlıkları kaldırılmalı' demesinin ardından, Yalova'da mahkemedeki olaya ilişkin CHP'li vekilller hakkında yürütülen soruşturma dosyası Ankara Başsavcılığı'na gönderildi.

Artı Gerçek - Görevden uzaklaştırılan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ve 4 belediye personelinin yargılandığı "yolsuzluk" ve "zimmete para geçirme" davasının 9’uncu duruşmasında, CHP Milletvekillerinin hakimlere gösterdiği tepkiyle ilgili yürütülen soruşturma dosyası yetkisizlik kararıyla Ankara Başsavcılığı'na gönderildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan hakkında, Yalova 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi heyetine gösterdikleri tepki üzerine "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" ve "kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret" iddialarından soruşturma yürütülüyor.

Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı, yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

YALOVA OLAYI NEDİR?

Mart 2019 seçimlerinde Yalova Belediye Başkanı seçilen, ancak kendisinden önceki yönetim dönemindeki bir zimmet iddiası sonucu 27 Şubat 2020’de görevden uzaklaştırılan CHP’li Vefa Salman'ın yargılandığı davada Salman'ın avukatı müvekkilinin tek yargılanmasını talep edince mahkeme heyeti bu talebi reddetmiş, bu sırada mahkeme salonunda bulunan Muharrem Erkek, Seyit Torun, Canan Kaftancıoğlu, Ali Mahir Başarır, Gamze Akkuş İlgezdi'den oluşan CHP grubu ile mahkeme heyeti arasında gerginlik yaşanmıştı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, heyet başkanına, "Yazıklar olsun. Sen tetikçisin" diye bağırmış, diğer milletvekillerinin de mahkeme heyetine tepkilerini göstermesiyle yaşanan gerginlik sonrası heyet duruşmaya ara vererek izleyicilere kapatmıştı. İktidar, CHP'li vekillerin bu tutumunu "yargıya müdahale" olarak değerlendirmişti.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün akşam (2 Kasım) katıldığı ATV - A Haber - A News - A Para ortak canlı yayınında CHP'li vekillerle ilgili olarak "Süratle dokunulmazlıklarının kaldırılması gerekir" demişti. Erdoğan programda şunları söyledi:

“Bunlar ahlaksızlığın en güzel örneği. Bay Kemal bunları savunuyor. Adalet Bakanlığı şu an takibatı yapıyor. Ama ben bu konuda daha ileri bir adımdan yanayım. Süratle dokunulmazlıklarının kaldırılması gerekir. Bunlar parlamentoyu da kirletir. Herhalde Atatürk şu anda sağ olmuş olsaydı, bunları kapının önüne koyardı.

Bay Kemal'de ne böyle bir cesaret, ne böyle hukuk anlayışı var. Biz her şeyi yargıya bırakıyoruz. Yalova'daki mahkeme heyetinin dava açmasından yanayız. Bunun adı çamur siyasetidir. CHP'li milletvekilleri vekillik görevini teröristi savunmak olarak anlıyor. Türkiye'de bağımsız mahkemelerin bulunduğunu CHP'lilere de öğreteceğiz.” (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar