CHP’nin Şişli adayı Resul Emrah Şahan projelerini tanıttı: 'Şişli’nin kaderi beton olmayacak'
Ezgi YILDIZ
İSTANBUL - 31 Mart'taki yerel seçimlere 29 gün kala belediye başkan adayları da projelerini açıklamaya devam ediyor. Bilim insanlarının yıkıcı bir deprem olacağı yönünde sık sık uyardığı İstanbul'da da adayların projelerinde deprem hazırlıkları ön plana çıkıyor.
İstanbul'da yapılaşmanın en yoğun olduğu ilçelerinden biri olan Şişli'de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) belediye başkan adayı olarak Şehir Planlamacısı Resul Ekrem Şahan’ı gösterdi. Şahan, bugün Harbiye’de bulunan Hilton Otel’de bir tanıtım programıyla projelerini anlattı.
ÖZEL’DEN ŞİŞLİ ADAYINA ‘GÜVEN’ NOTU
CHP Genel Başkanı Özgür Özel toplantıya kendi programının yoğunluğundan katılamadığını belirttiği bir mesaj yolladı. Şahan’a güveninin tam olduğunu söyleyen Özel notunda, kent dostu belediyecilik vurgusu yaptı.
'ŞİŞLİ'Yİ REZERV ALANI RANTINA KARŞI KORUMALIYIZ'
Resul Emrah Şahan, İBB Başkanı ve CHP yeniden aday gösterdiği Ekrem İmamoğlu’nun siyasi iktidar tarafından engellenen projelerinden söz ederek konuşmasına başladı.
Liyakat vurgusunu sık sık yapan Şahan, seçildikleri takdirde kendilerinin de engellemelerle karşılaşabileceklerini fakat buna karşın mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Daha önce de İBB ile birlikte şehir planlama konusunda çalışmalar yaptığını ifade eden Şahan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yoldaşım Tayfun Kahraman’la birlikte İstanbul’u ranta ve talana karşı savunduk. Şişli rezerv alanı planı ile ranta karşı korumalıyız. Daha fazla beton Şişli’nin kaderi olmayacak. Engellemeler olacak yıllardır İstanbul’da olduğu gibi. Biz gücümüzü birlikte yol almaktan alıyoruz.”
ŞAHAN’DAN ALTI BAŞLIKTA ŞİŞLİ PLANI
Şahan, projelerini 'Demokratik ve Şeffaf', 'Dayanıklı', 'Yeşil', 'Yenilikçi' ve 'Yaratıcı ile Eşit', 'Dayanışmacı', 'Güçlü' olmak üzere altı ana başlıkta açıkladı.
İlk olarak ‘Demokratik ve Şeffaf’lık başlığından başlayan Şahan, tanıtımına şöyle devam etti: Bir kentin karar alma mekanizmalarını demokratik bir hale getirmeli ve özümsemeliyiz. İktidar demokrasi alanını daralttıkça biz yerelden bunu arttırmalıyız. Yurttaşlarla ilişkilerimizi yüz yüze ve şeffaf bir iletişimimiz olacak.”
'RANT DEĞİL YAŞAM ODAKLI İLERLEYECEĞİZ'
Maraş merkezli 11 ilde yaşanan yıkımları hatırlatan Şahan ‘Dayanıklı’ başlığı ile devam etti:
"Şişli’yi dayanıklı bir hale getireceğiz. Önümüzdeki beş yılda Şişli’de plansız alan kalmayacak. Yaşam odaklı kentsel dönüşüm yaparken ilçenin tüm odağı rantı değil yaşam odaklı ilerleyeceğiz. Bu projeleri katılımcı yapacağız. Tahliye koridorlarını açık tutacağız. Afet yönetim merkezi kuracağız. 11 bin metre karelik bir afet komuta merkezi olacak. Her mahalleye hizmet edecek deprem duyarlılık projeleri ile parkları deprem sonrasında 72 saat boyunca kullanıma hazır hale getirmek olacak. Afet gönüllü sayımızı arttıracağız. İklim değişikliğine karşı Yeşil Şişli projemiz ile iklim adaletini sağlayacağız.
Yurttaşlara ait tartışma ve eylem alanlarını kuracağız. Bomonti Yaşam Alanı projemizle burayı tüm İstanbul’un vakit geçirebileceği bir yapacağız.
EŞİT TEMSİLİYET, SMA TESTLERİ, İSTİHDAM, CEMEVİ
Sosyo-ekonomik eşitsizlikten sık sık söz eden Şahan ‘Eşit, Güçlü, Dayanışmacı’ projesini tanıttı:
Bizim anlayışımız güçlü birey, güçlü aile, güçlü toplum yönündedir. Doğum yapan annelerin yanında olacağımız gibi, doğum öncesi de SMA başta olmak üzere birçok test yaptıracağız. Çocuk oyun merkezlerini kuracağız. Her mahalleye bir kreş hedefiyle kreşler açmaya devam edeceğizimiz. Şişli’de yaşayan hiçbir genç işsiz kalmayacak kariyer ve yetkinlik merkezimizle 10 bin kişiye istihdam odaklı hizmet yapacağız. Gençlere online psikolojik destek vereceğiz. Şişli’de eşit temsiliyet olacak yüzde 40 kadın çalışan kotası koyacağız. Cemevi ihtiyacımız var ve bunu inşa edeceğiz.
'DOĞADAN ALDIKLARIMIZI GERİ VERECEĞİZ'
Daha yeşil bir Şişli için Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Hedefleri çerçevesinde sürdürülebilir şehir, erişilebilir temiz enerji, iklim eylemi vb. ilkeleri esas alarak ilçemizin yaşam kalitesini arttıracağız. Bu kapsamda Feriköy Kent Parkı yeniden düzenlenecek. ‘Yeşil Çatı’ ile doğadan aldıklarımızı geri vereceğiz. İleri geri dönüşüm atölyeleri ve pazarları kuracağız.
Kurtuluş Meydanı’nı yaya dostu hale getireceğiz. 9 bin 500 metrekarelik alanda seyir terasları, etkinlik alanları gibi birçok özelliği getireceğiz. Dolmabahçe Gazhane Düzenlemesi başlığımızla etkinlik alanını aktif hale getireceğiz. Düzenlemeyi Maçka Parkı ile bütüncül bir şekilde ele alacağız. Yürümeyi teşvik eden tabelalara qr kodu ekleyip tarihi alanları anlatacağız.