CHP'ye 138'i ihlalden soruşturma hazırlığı mı?

İki ay önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dile getirdiği suçlamayı bugün AKP sözcüsünün yinelemesi 'tehdit mi' yoksa 'hazırlık mı' sorusunu akla getirdi.

CHP'ye 138'i ihlalden soruşturma hazırlığı mı?

ARTI GERÇEK- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adalet Yürüyüşü'nü terörle ilişkilendirmiş, 'sözde' demiş en sonunda da "Unutmayın 138. madde sadece siyasetçiler için değil A'dan Z'ye herkes için çalışır. Yargı yarın sizi de bir yerlere davet ederse şaşmayın" demişti. Bugün de AKP sözcüsü Mahir Ünal, Adalet Kurultayı' nedeniyle CHP'yi 'Devam eden yargı süreçlerine aleni bir şekilde saldırmakla" suçladı ve 138. maddeyi hatırlattı.

İki ay arayla yapılan bu 138. madde ister istemez akıllara CHP'ye yönelik 'yargıya müdahale' suçlamasının bir hazırlığı mı sorusunu getirdi.

Hem yandaş medyanın hem doğrudan Erdoğan ve AKP'lilerin Adalet Yürüyüşü sürecinde CHP'ye ve Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na yönelik tehditvari sözleri Kılıçdaroğlu tutuklanacak mı sorusunu gündeme getirmişti. Özellikle Erdoğan'ın Kılıçdaroğlu için Enis Berberoğlu'nu kastederek "İçerideki zatla bağlantısı çıkarsa şaşırmayın" sözlerinden sonra bu beklenti daha da belirginleşmişti.
Daha sonra Erdoğan, yargı bağımsızlığını bir kenara bırakarak "Benim gündemimde böyle bir şey yok" demişti. AKP'liler de bu kez "Kılıçdaroğlu kendisini tutuklattırmak istiyor" kampanyasına başlamıştı.

Bugün ise AKP sözcüsü Mahir Ünal, bu tartışmaları yeniden alevlendirecek bir açıklamaya imza attı. CHP'nin Çanakkale'deki Adalet Kurultayı'nı 'örtülü isyan çağrısı' olarak nitelendirdi. Kılıçdaroğlu'nu 'devam eden yargı süreçlerine aleni bir şekilde saldırmakla' suçladı ve Anayasa'nın 138. maddesini hatırlattı!

Yargı bağımsızlığını düzenleyen 138. madde üzerinden CHP'yi suçlayan AKP'nin bu sözlerinin tehdit mi yoksa bir soruşturma hazırlığının işareti mi olduğu muhtemelen bayram sonrası netlik kazanacak.

ADALET KURULTAYI İSYAN ÇAĞRISI YAPIYOR'

Anayasa'nın 138. maddesi ne diyor:

"Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci ve kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. Görülmekte olan bir dâva hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz. Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez."

chp soruşturma hazırlık