CİMER de yanıtlamıyor: Saray'da danışmanlara ne kadar para ödeniyor?

CİMER de yanıtlamıyor: Saray'da danışmanlara ne kadar para ödeniyor?
Cumhurbaşkanlığı danışmanlarının maaşları bilinmiyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, ne soru önergelerine ne de CİMER’e yapılan başvurulara cevap alabildiklerini söyledi.

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, sayıları ve maaşları sır olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlarını Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bulut, “Vatandaş kemer sıkarken, itibardan tasarruf etmeyen, 1 yılda 1 milyon emeklinin maaşını harcayan Saray’ın danışman kadrolarına ne kadar para ödenmektedir?” diye sordu.

Bulut, enflasyonun vatandaşın belini kırdığını, rekor işsizliğin, barınma ve kira krizinin yaşandığını anlatarak, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın harcamalarıyla kamuoyunda tepki çektiğini ifade etti. 2014 yılında 244 milyon 631 bin 156 TL olan Cumhurbaşkanlığı bütçesinin 2024 yılında 12 milyar 300 milyon TL’ye ulaştığının altını çizen Bulut, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanlığı bütçesi 10 yılda yaklaşık yüzde 5 bin artış gösterdi. Saray’ın 2024 yılı bütçesi 1 milyon emekli maaşına; 723 bin 444 asgari ücretli çalışanın maaşına denk. Saray’ın harcama kalemlerinin neler olduğu ise Sayıştay raporlarından detaylandırılmamakta sır olarak kalmaya devam etmektedir."

‘SEÇİLMİŞLERİ HEDEF ALIYORLAR’

Bulut verdiği soru önergesinde, saraya atanmış danışmanlarının sosyal medya üzerinden muhalefetin seçilmiş milletvekillerini, seçilmiş belediye başkanlarını hedef aldığını belirterek, "Biri Başdanışman sıfatının arkasına saklanıp hadsizce milletin iradesinin tek temsil makamı olan gazi TBMM’ye ‘dingonun ahırı’ benzetmesi yapıp, Gezi tutuklularına ‘terörist’ yaftası yapıştırırken bir diğeri de yine başdanışman sıfatıyla sosyal medyasından yayınladığı montaj fotoğraflarla Seyhan Belediye Başkanımız Oya Tekin’i hedef alma cüretini göstermektedir" dedi.

‘MİLLETİN VERGİLERİYLE MAAŞ ALIYORLAR’

Saray’da kaç başdanışmanın görev yaptığı, danışma kurullarında çalışanların hangi görevlerde olduğu, ne kadar maaş aldıklarının da yanıtsız bırakıldığına dikkat çeken Bulut, konuyla ilgili ne soru önergelerine ne de CİMER’e yapılan başvurulara cevap alamadıklarını söyledi.

Bulut, “Bu maaşlar kıt kanaat geçinen milletten kesilen vergilerle ödenmektedir. Vatandaş kemer sıkarken, itibardan tasarruf etmeyen, 1 yılda 1 milyon emeklinin maaşını harcayan Saray, şeffaflık ilkesi açısından kamuoyunu bilgilendirmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

‘DANIŞMANLAR HANGİ KRİTERLERE GÖRE ATANIYOR?’

CHP’li Bulut, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Cumhurbaşkanlığı Saray’ında, Cumhurbaşkanı başdanışmanı olarak görev yapan kaç kişi bulunmaktadır? Bu danışmanlar hangi kriterlere göre seçilmektedir?

-Başdanışmanların 2014 yılından günümüze dağılımı nedir?

-Cumhurbaşkanlığı Saray’ında, danışma kurullarında kaç kişi çalışmaktadır? Danışma kurullarında görev yapanlar nasıl seçilmektedir?

-Danışman kadrolarına Saray bütçesinden ne kadar para ödenmektedir?

-Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesine rağmen Saray’ın ısrarla tasarruf yapmama gerekçesi nedir? (Artı Gerçek)

Öne Çıkanlar