Cumhur İttifakı'nda seçim hesapları: Barajı düşürmek HDP'ye oy kaybettirir

Cumhur İttifakı’nda, yüzde 7’lik seçim barajı düzenlemesindeki etkenlerden birinin de yüzde 10’luk seçim barajının büyükşehirlerde HDP’ye yaradığı görüşünün olduğu belirtiliyor.

Cumhur İttifakı'nda seçim hesapları: Barajı düşürmek HDP'ye oy kaybettirir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Siyasi Partiler Yasası ile seçim yasalarındaki düzenlemeye ilişkin "MHP ile yüzde 7 seçim barajında anlaşıldığını" açıklaması üzerine, siyaset kulislerinde baraj konuşulmaya başlandı. Kulislerde, "Seçim barajı eğer yüzde 7 olursa, ittifak içi baraj düzenlemesine gerek kalmaz" değerlendirilmesi yapılıyor. Ayrıca, barajın düşürülmesiyle büyükşehirlerde güçlü bir parti haline gelen HDP'nin de oy kaybedeceği görüşü dillendiriliyor.

‘BU SİSTEMDE SEÇİM BARAJINA DA GEREK YOK’

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun kulis haberine göre, Siyasi Partiler Yasası ile seçim yasaları ve ilgili düzenlemede AKP kanadı "yüzde 5 seçim barajı" fikrinden vazgeçmedi. Hatta bazı AKP’li yöneticilere göre, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde seçim barajına da gerek yok."

AKP’NİN YÜZDE 5 SEÇİM BARAJINI GÜNDEMDE TUTMASININ NEDENİ

Bu görüşe göre, "ittifakların olduğu bir zeminde, barajı geçemeyen partilerin zaten barajı geçen siyasi parti listelerinden parlamentoda temsil edilebiliyor." TBMM Genel Kurul kürsüsünde de kendi partileri adına söz hakkı alabiliyorlar. Örnek olarak da Millet İttifakı’nda Demokrat Parti (DP) ile Saadet Partisi (SP), Cumhur İttifakı’nda ise Büyük Birlik Partisi (BBP) gösteriliyor. Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) de HDP listelerinden son seçimde parlamentoya girdiğine atıfta bulunuluyor. Bu nedenle AKP, yüzde 5 seçim barajı olasılığını gündeminde tutuyor. Bunun en önemli nedenini de "bazı küçük siyasi partilerin ittifaklara gerek duymadan, tek başına seçimlere katılmak isteyebileceği" görüşü oluşturuyor.

NEDEN YÜZDE 7?

AKP kanadı, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yüzde 7 seçim barajını ‘MHP’nin görüşünü dikkate alarak açıkladığını’ vurguluyor. Ayrıca AKP ve MHP blokunda, "barajın yüzde 7 olması durumunda HDP’nin baraj altında kalabileceği" değerlendirmeleri yapılıyor. İttifaka göre doğu bölgelerinde, hatta HDP’nin güçlü olduğu Diyarbakır’da bile oy kaybettiği düşünülüyor. Bazı aşiretlerin artık HDP’ye destek vermek istemediği ifade ediliyor.

‘YÜZDE 10 HDP’YE YARIYOR, ESKİSİNDEN DAHA GÜÇLÜ BİR HALE GELDİ’

Cumhur İttifakı’nda, yüzde 7’lik seçim barajı düzenlemesindeki etkenlerden birinin de "yüzde 10’luk seçim barajının büyükşehirlerde HDP’ye yaradığı görüşünün olduğu" belirtiliyor. Yüzde 10 seçim barajının aşılması için HDP’nin büyükşehirlerde yaptığı çalışmalara dikkat çekilirken, HDP’nin, "yüzde 10’luk seçim barajını aşmak için büyükşehirlerde eskisine oranla daha örgütlü bir hale geldiği" vurgulanıyor.

YÜZDE 7 BARAJINDA SOL PARTİLER VE HDP’NİN OYUNU DÜŞÜRME AMACI

Sol seçmenin de özellikle büyükşehirlerde "HDP barajı geçmeli" anlayışıyla oy verdiği ifade ediliyor. Ancak seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesi sonrasında büyükşehirlerde TİP, EMEP gibi partilerin "barajı geçmek için seçmenlerini harekete geçireceği, böylece de "HDP’nin oyunun düşebileceği" hesaplanıyor.

Öte yandan "İttifak içi baraj düzenlemesine, Cumhur İttifakı’nın küçük ortağı BBP’den itiraz geldiğine" dikkat çekiliyor. BBP’nin ayrıca Oğuzhan Asiltürk’ün Erdoğan ile yakın temasta bulunması ve SP’li isimlerin 2023 seçimlerinde "AKP listelerinden aday olarak gösterilmesi olasılığına" da itiraz ettiğine dikkat çekiliyor.

mhp erdoğan HDP EMEP akp TBMM tıp Seçim barajı yüzde 7 Cumhur ittifakı millet ittifakı