İsveç'in NATO'ya katılım protokolü, Erdoğan'ın imzasıyla Meclis'e sunuldu

İsveç'in NATO'ya katılım protokolü, Erdoğan'ın imzasıyla Meclis'e sunuldu
İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanarak Meclis'e sevk edildi. Macaristan'da, İsveç ve Finlandiya'nın NATO katılım protokollerine onay süreci geçen yıl temmuz ayında başlatılmıştı.

Artı Gerçek - İsveç'in NATO'ya üyeliğine ilişkin kritik bir gelişme yaşandı ve ülkenin NATO’ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 23 Ekim'de imzalanarak TBMM'ye sevk edildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü'nün, Erdoğan tarafından imzalandığı bildirildi. Açıklamada, Protokol'ün Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edildiği kaydedildi.

X'ten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından 23 Ekim 2023 tarihinde imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edilmiştir."

İSVEÇ'TEN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Erdoğan'ın üyelik protokolünü imzalayıp onay için TBMM'ye göndermesinin ardından, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'dan teşekkür geldi. Kristersson, X hesabından yaptığı açıklamada haberi memnuniyetle karşıladığını belirterek "NATO üyesi olmayı iple çekiyoruz" dedi.

FİNLANDİYA ONAYLANDI, İSVEÇ ONAYLANMADI

Finlandiya ve İsveç, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa tepki olarak geçen yıl NATO üyeliği için başvurmuş ve ittifak üyelerinin çoğu bu başvuruyu hızla onaylamıştı. Ancak Türkiye, güvenlik işbirliği konusundaki endişelerini gerekçe göstererek İsveç'in NATO üyeliğini onaylamamıştı.

İLİŞKİLER GERİLMİŞTİ

İsveç’te Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan’ın Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakma eylemine izin verilmesi, İsveç’te Erdoğan maketiyle yapılan eyleme soruşturma açılmaması ve Today’s Zaman’ın eski genel yayın yönetmeni Bülent Keneş gibi isimlerin Türkiye’ye iade edilmemesi ilişkilerin gerilmesine neden olmuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bunun üzerine Finlandiya’nın üyeliğini onaylayabileceklerini ama İsveç’in destek beklememesi gerektiğini söylemişti.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'DAN 'TÜRKİYE' ADIMI

Haziranda İspanya’nın başkenti Madrid’deki NATO zirvesinde Türkiye iki ülkenin NATO üyeliğine itirazından vazgeçmiş, İsveç ve Finlandiya da buna karşılık Türkiye’nin endişelerini gidermek üzere özellikle Türkiye’nin ‘terör şüphelisi’ olarak tanımladığı kişilerin iadesi ve 'terörle mücadele' için adımlar atacaklarını belirtmişti.

ERDOĞAN EKİM AYINA İŞARET ETMİŞTİ

Geçtiğimiz temmuz ayında açıklama yapan Erdoğan, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü onaylayacak yerin TBMM olduğunu vurgulayarak onayın ekim ayına yetişip yetişmeyeceğiyle ilgili bir soruya, "Şimdi bizim iki aylık bir meclis tatili var. Tabii ekim ayında bu tatilden çıkma durumu söz konusu değil. Zira birçok uluslararası sözleşmeler var birçok görüşülmesi gereken yasa önerileri var. Tabii bunların önem sırasına göre bu attığımız adım da burada yerini alacak. Ama mümkün olduğu kadar kısa zamanda bu işi bitirmek hedefimiz" demişti.

MACARİSTAN’DA ONAY SÜRECİ TEMMUZ AYINDA BAŞLAMIŞTI

Macaristan parlamentosunda İsveç ve Finlandiya'nın NATO katılım protokollerine onay süreci geçen yıl temmuz ayında başlatılmıştı. Finlandiya, Macaristan ve Türkiye parlamentolarından onay gelmesinin ardından nisan ayı başında 31'inci üye olarak NATO'ya katılmıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar