'Cumhurbaşkanlığı seçimini en az yüzde 60'la alacağız'
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 2019'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 60 oy alacaklarını iddia etti.
HABER MERKEZİ- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığını en az yüzde 60’la alacaklarını ileri sürdü. Kılıçdaroğlu, "Alacağız dediğim, belli ilkelere inanan herkes var. Bütün partiler var. Yargı bağımsızlığı, Türkiye’nin istikrarı, medya özgürlüğü gibi temel demokratik kavramlar etrafında birleşen herkes, her parti" dedi.
Kılıçdaoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz’ın geçtiğimiz günlerde HDP’nin eski eş başkanı Selahattin Demirtaş’ı cezaevinde zayaretini de değirlendirdir. Kılıçdaoğlu, mlletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılabileceğini ve yargılanabileceklerini ifade etti.
Hürriyet’ten Hande Fırat’a konuşan Kılıçdaroğlu, Demokrat Parti’yle (DP) görüşmelerinde, DP’nin güçlü bir demokratik sistemden yana olduklarını ilettiklerini dile getirdi.
Bu bakımdan aralarında görüş ayrılığı olmadığını ifade eden CHP lideri, ‘ilkeler bazında ittifak olabileceğini’ ancak görüşmenin ittifak başlangıcı sayılamayacağını dile getirdi.
İttifakın farklı, ilkelerde anlaşmanın farkı olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, geçmişte bunun ‘Hayır’ cephesiyle örneğinin verildiğinden bahsetti.
'BÜTÜN PARTİLER VAR'
Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu gerçeği artık biz kendi kendimiz kabullenmeye başladık; kesinlikle cumhurbaşkanlığını alacağız, en az yüzde 60’la. ‘Alacağız’dediğim, belli ilkelere inanan herkes var. Bütün partiler var. Güçlü bir demokratik parlamenter sistem, yargı bağımsızlığı, Türkiye’nin istikrarı, çatışma değil hoşgörü ve barış kültürünün egemen olması gibi; medya özgürlüğü gibi temel demokratik kavramlar etrafında birleşen herkes, her parti."
'GÜRÜŞ ALIŞVERİŞİNDE BULUNUYORUZ'
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le de ziyaretinde Türkiye’nin sorunlarını konuşacaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Şöyle bir şey söyleyeyim; doğal olarak siyasal partilerin genel başkanları ve onların kurmayları bir araya geldiğinde Türkiye’nin sorunlarına değinmek zorundalar, oturup konuşmak zorundalar. Bunun adı ittifak olabilir, bunun adı güçlü bir parlamenter demokratik sistem nasıl olmalıdır denebilir, bunun adı ilkeler bağlamında buluşmak diye adlandırılabilir. Dolayısıyla bir özel ittifak tanımlaması yapmıyoruz daha geniş bir çerçevede hem sorunlara bakmak hem Türkiye’nin sorunlarını aşmak için nasıl bir strateji izlenmesi gerekir, bu konuda görüş alışverişinde bulunuyoruz."
'KANUN TEKLİFİ BEKLİYORUZ'
Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylarıyla ilgili de şunları ifade etti: "Daha cumhurbaşkanlığı seçim kanunuyla ilgili bir teklif gelmedi. Kanun teklifi bekliyoruz. Kanun teklifinde neler olacak hangi ilkeler olacak, hangi kurallar olacak, bu kurallar yasal yani anayasaya uygun mudur aykırı mıdır bunları görmeden kendi kendimize dereyi görmeden paçayı sıvamak gibi bir davranışı doğru bulmuyoruz. Önce net tabloyu görüp ondan sonra o tablo üzerine düşüncelerimizi açıklamalıyız. Hem daha sağlıklı bir tartışma zemini ya da uzlaşma zemini bulmak açısından."
‘ANA KONULARDA FARKLILIK OLMAMALI'
HDP’yle işbirliği yapılıp yapılmayacağı sorulan Kılıçdaroğlu, ittifak açısından şu anda özel bir parti tanımı yapmanın doğru olmadığını söyledi.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu şu değerlendirmelerde bulundu: "Bilmiyoruz, şu anda bir özel parti tanımı yapmak doğru değil, çünkü bakarsınız belli konularda uzlaşabiliriz belli konularda uzlaşamayız yani ilkeler bağlamında söylüyorum; dolayısıyla ilkelerin neler olacağı da şu anda her parti kendisine göre belli ilkeler belli değerler tespit ediyor. Daha sonra bu ilkeler nedir ne değildir hangi partiye hangisi uyar onu göreceğiz.
Ana ilkeler neydi, güçlü demokratik parlamenter sistemdi, yargı bağımsızlığıydı, medya özgürlüğüydü, din ve vicdan özgürlüğüydü, düşünceyi açıklama özgürlüğüydü, üniversitelerin özerkliğiydi. Yani sağlıklı bir demokraside var olan kurumların kendi ülkemizde de olmasını istiyoruz dolayısıyla buralarda görüş ayrılığı değil görüş birliğinin olması lazım görüş ayrılıkları Türkiye’nin kalkınmasında, kaynak dağılımında buralarda farklılıklar olabilir ama ana konularda farklılıkların olmaması gerekir diye düşünüyorum."