Cumhuriyet tarihi boyunca hiç kadın milletvekili çıkarmamış 20 il var
Türkiye’de kadınların seçme seçilme hakkını kazandığı 1934 yılından bu yana yapılan genel seçimlerde kadın erkek milletvekili dağılımını inceleyen Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), meclise giren kadın milletvekili oranının ortalama %5,25 olduğunu açıkladı.
KA.DER’in incelemesi, Türkiye’nin 20 şehrinin ise Cumhuriyet tarihi boyunca bir tane bile kadın milletvekili çıkarmadığını ortaya koydu.
ka-der.org.tr'de yer alan bilgilere göre, Türkiye’de kadınların seçme seçilme hakkını kazandığı 1934’ten bu yana 23 genel seçim yapıldı. Bu seçimlerde meclise giren 11.385 milletvekilinin sadece 598‘i kadındı. Yani kadın yurttaşları seçme seçilme hakkını pek çok batılı ülkeden önce kazandığı için övünen Türkiye’nin, o tarihten başlayarak tam 85 yıldır kadınlara uygun gördüğü seçilme oranı %5,25’te kaldı.
1997 yılından bu yana eşit temsil için çalışan KA.DER'in verilerine göre, meclise giren kadın milletvekili oranı bugüne kadar en fazla %17,8 olabildi.
Ayrıca Türkiye, Cumhuriyet tarihi boyunca bir tane bile kadın milletvekili çıkarmamış tam 20 şehre sahip. O şehirler şöyle: Adıyaman, Ardahan, Artvin, Bayburt, Burdur, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Karaman, Kilis, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Rize, Sinop ve Yozgat.
PARTİLER SON SEÇİMLERDE VERDİKLERİ SÖZLERİ TUTMADI
Yaptığı incelemeyle bu kara tabloyu gözler önüne seren KA.DER’e göre, henüz bir yıl önce yapılan son genel seçimler ve 23 Haziran’da tamamlanan yerel seçimlerde de partiler, kadın örgütlerinin yıllardır mücadelesini verdiği eşit temsil hakkı konusunda sınıfta kaldılar. Kadınların talepleri bir yana, kendi verdikleri sözleri de tutmadılar, parti programları, tüzükleri ve seçim beyannamelerinde yazdıklarını hayata geçirmediler.
Şu an TBMM’deki 589 milletvekilinin sadece 102’si kadın (%17.32). Son yerel seçimlerde ise 8.257 belediye başkan adayının sadece 652’si, yani %7,89’u kadın adaylardan oluştu. Seçimler sonrası, 1.389 belediye başkanlığı koltuğundan ancak 43’üne kadınlar oturabildi. Bu yerel seçimlerin kadınlar açısından tek başarısı, halen oranı çok düşük olmasına rağmen 674 olan kadın muhtar sayısının %58,9 artarak 1.071’e yükselmesiydi. O da KA.DER’in çabalarıyla gerçekleşti. (HABER MERKEZİ)