DEM Parti Dersim adayları Orhan ve Konak: 'Asimilasyona karşı dil kreşleri ve Hafıza Müzesi açacağız'
Evren DEMİRDAŞ
ELAZIĞ - Kürt- Alevi nüfusunun yoğun yaşadığı ve son depremlerin ardından uzmanların 7 büyüklüğünde deprem beklendiğini belirterek uyardığı Dersim'de asimilasyon, işsizlik, göç ve deprem en önemli gündemler arasında yer alıyor.
Dersim'de 2014 yerel seçimlerinde yüzde 42 oy alan DBP'li Nurhayat Altun ve Mehmet Ali Bul Dersim Belediye Eşbaşkanı seçildi. Ancak 2016'da belediyeye kayyım atandı. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde ise yüzde 32 oy alan TKP'li Fatih Mehmet Maçoğlu Dersim Belediye Başkanı seçildi.
BU SEÇİMDE 'DERSİM İTTİFAKI' KURULDU
31 Mart yerel seçimleri öncesi DEM Parti, EMEP, TİP, SMF, Emek Özgürlük Cephesi ve Partizan Dersim İttifakı'nı kurdu. İttifak, Dersim merkez, Pülümür, Nazimiye ve Akpazar beldesinde DEM Parti, Mazgirt, Hozat ve Ovacıkta SMF, Pertek'te EMEP adaylarını destekleme kararı aldı.
DEM Parti'nin Dersim'de 11 Şubat'ta yaptığı ön seçimle Dersim Belediye Eşbaşkan adayları Birsen Orhan ve Cevdet Konak oldu. Seçim çalışmalarına devam eden Orhan ve Konak, Dersim'in sorunlarına ürettikleri çözüm önerilerini ve projelerini Artı Gerçek'e anlattı.
'DERSİM İTTİFAKI BİR STRATEJİ İTTİFAKI'
Dersim İttifakı'nı değerlendiren eşbaşkan adayı Cevdet Konak, ittifakın oluşum süreci hakkında şunları söyledi:
“Dersim ittifakı bizim strateji ittifakımızdır. Bir seçim ittifakı değil ama seçimlerde bu mücadele ittifakının çalışma alanlarını oluşturur. Tabii burada süreç başında ittifaklarla ilgili demokratik temelde bazı tartışmalar yürütüldü ancak son aşamada tüm ittifak güçleri birlikte hareket edileceğine dair bir basın açıklaması yaptı.
İttifak sadece Dersim merkezde değil Ovacık, Hozat, Pertek, Mazgirt, Pülümür, Nazimiye ilçelerini ve Peri(Akpazar) beldemizi de kapsıyor. Ortak yönetme ve uzlaşı üzerinde geniş bir şekilde tartışıldı, sahanın görüş ve önerileri alındı. Bu görüş, eleştiri ve öneriler üzerinde de hem ilçe belediye başkan adayları, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri netleşti ve son halini aldı."
'GEÇİCİ ÇÖZÜMLER DEĞİL, KALICI KAYNAKLAR OLUŞTURACAĞIZ'
Yoksulluğun 21'inci yüzyılın en önemli sorunu olduğunu ve kentsel nüfusun kırsala göre daha fazla artmasıyla bu sorunun derinleştiğini belirten Orhan, yoksulluğun beraberinde 'dışlanmışlık' kavramını da getirdiğini anlattı. Bu sorunlara karşı projeleriyle çözüm üreteceklerini söyleyen Orhan, toplumda dezavantajlı grupları önceleyeceklerini söyledi. Orhan, "Geçici yardımların dağıtılmasından ziyade insan kaynaklarının geliştirilmesine yönelik uygulamalara önem vereceğiz. Uzun vadede ise gelecek kuşakların yoksullaşmasına neden olabilecek olumsuzlukların önüne geçmek hedefimiz. Yeni istihdam alanları yaratarak ve mesleki gelişim alanlarını güçlendirerek yoksulluğu azaltmak için önemli adımlar atacağız" dedi.
'KAYYIM KAYGISI TAŞIMIYORUZ'
Seçilmeleri durumunda belediyeye kayyım atanacağına dair bir kaygıları olmadığını belirten Konak, "Halkı esas alan, kendimizi de kentimizi de birlikte yönetecek bir stratejiyle çalışmalarımıza başladık. Kentin sorunlarını çok iyi biliyoruz. Kayyımın verdiği zararı da halk tartışıyor. 2016 yılında kayyım belediyenin belediyenin iradesini gasp ettiğinde daha önceki kazanımlara karşı ciddi bir yıkımı oldu. Sadece altyapı ve çevre düzenlemesi açısından söylemiyoruz. Bu kentin bir dili, kimliği, tarihi, hafızası var. Kentte yaşayan herkes de ‘dilimi, hafızamı saldırılara karşı koruyacağım’ diyor. Bunun için seçmen DEM’i tercih etmiştir" diye konuştu.
'DERSİM'DE İNSANSIZLAŞTIRMA POLİTİKASI UYGULANIYOR'
Dersim'de eşbaşkan adayı olmanın tarihsel bir sorumluluk olmakla beraber gurur verici bir duygu olduğunu belirten eşbaşkan adayı Birsen Orhan da "Dersim özel savaş politikalarının yoğun hissedildiği bir kent. Özellikle bunlar kadın ve gençlik üzerinde daha belirgin. Göç bunlardan biri. Sistematik bir şekilde yürütülen bu politika kendi içinde bir ekonomik kaygı barındırsa da aslında insansızlaştırma politikasıdır. Bizler başta göçü durdurmak istiyoruz ve bununla ilgili somut adımlar atacağız. Uzmanlardan yardım alarak, Dersimli iş insanlarımızla görüşüp istihdam alanları oluşturmak için var gücümüzle sahada olacağız" dedi.
'ASİMİLASYONA KARŞI HAFIZA MÜZESİ'
Kürt Alevi kimliğine yönelik asimilasyonu boşa çıkaracak çalışmalar yapacaklarını anlatan Orhan, projelerini şöyle sıraladı:
"Bağımlılıkla mücadele edip gençlerimizi bu bataklıktan kurtaracağız. İnanç merkezlerimiz iktidarın arka bahçesi durumunda ve halkımız bundan oldukça rahatsız. Bu nedenle Gazik Mahallemizde bir cemevi projemiz var. Dilimiz yok olmakla yüz yüze. Dilimiz kimliğimizdir, varlığımızdır, ülkemizdir. Bu nedenle mahallelerde dil kreşleri açarak dilimizi korumak ve yaşatmak istiyoruz. Bir kültür merkezi açma projemiz de mevcut. Özellikle toplumsal, siyasal ve inançsal Hafıza Müzesi önem arz eden bir projemiz. Dersim'i tüm kodlarıyla geleceğe bir miras bırakmak gibi derdimiz var."
DEPREME HAZIRLIK PROJELERİ
Dersim'de resmi kurumların depreme hazırlık için bir takım çalışmalar yaptığını ancak bunların yeterli olmadığını belirten Cevdet Konak, "Deprem olduktan sonra ne yapabiliriz değil, deprem öncesinde neler yapabiliriz bunu bilmemiz lazım. Bu sorunla ilgili halkımızla tartışıyoruz. Seçim sonrasında göreve geldiğimiz zaman bu süreci daha da hızlandıracağız" dedi.
'MAÇOĞLU'NDAN BELEDİYENİN BİLANÇOLARINI AÇIKLAMASINI BEKLİYORUZ'
Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu'ndan belediyenin borçlarını şeffaf bir şekilde açıklamasını talep eden Konak, "Sayın Fatih Mehmet Maçoğlu ve idari birimlerinin beş yılın sonunda mart ayının başlarında belediyenin tüm birimlerindeki bilançolarını şeffaf bir şekilde halka açıklamasını bekliyoruz. Belediyenin borçları olur ama bu borçlar hangi projeler karşılığında oluşmuş bunları görmek istiyoruz. Arkadaşlarımıza da bugünden itibaren böyle bir önerimiz olacak. Bu kenti tanıyoruz öncelikli sorunlarını biliyoruz. Biz 5 yıllık stratejik bir planlama yapacağız. Bu planlamayla halkın katılımını sağlayıp mevcut kaynaklarımız ve yaratacağımız bütçeye göre sorunlara birebir müdahale etmeye çalışacağız" diye konuştu.
'KADINLARIN SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETECEĞİZ'
Dersim bir kadın kenti olduğunu ve yıllardır kadınlar tarafından yönetildiğini dile getiren Birsen Orhan, “Yerel yönetimlerde partimizin başarılı pratiği mevcut. Songül Erol Abdil'lerden, Edibe Şahin'lere, Nurhayat Altun'lara... Bugün de bu bayrağı biz devralacağız. Kadınların sorunları her yerde aynı; yoksulluk, işsizlik, fiziksel ve psikolojik şiddet. Kadın atölyeleri ile üretim alanları açmak istiyoruz. Yine her festival sürecinde kadınlar için bir pazar alanı oluşturmayı hedefliyoruz. Kentin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı. Kadınların bu ürünlerini ekonomik bir katkıya dönüştürebileceği alanlarda her türlü kolaylığı sağlayacağız. Dersim dağ sarımsağını tüm dünyaya tanıtacak ve tescilleyecek bir çalışmamız olacak” dedi.
'SON BİRKAÇ YILDA YAKLAŞIK 7 BİN GENÇ GÖÇ ETTİ'
Kentte göç sorununa dikkat çeken Konak, "Son iki üç yılda 5 bin ile 7 bin arasında genç kentten göç etti. Özellikle Avrupa ülkeleri ve Kanada’ya gidiyorlar. Ama Mezopotamya ve Anadolu’nun farklı illerden Dersim’e yerleşen Dersimliler’de var. Açık ifade etmek gerekirse hem merkezde hem ilçe merkezlerinde seçmen listelerine baktığımızda kolluk güçlerinin oylarında bir artış var" diye konuştu.
38 FİDAN 38 KADIN 38 GENÇ PROJESİ
Dersim kadim inancı, köklü dili, ve çoklu kimliğiyle var olan bir kent olduğunu vurgulayan Orhan, “Tarihsel sancıları çok fazla. Hâlâ da bakılmamış ve sarılmamış yaraları var. Bizler de Dersim'de tüm dinamıklerimizle, STKlarımızla, inanç komisyonlarımızla, mahalle muhtarlıklarımızla, kadın ve gençlik meclislerimizle sorunlara ortak çözümler arayacağız. Dersim'de '38 fidan 38 kadın 38 genç' projesiyle 1938 'ı unuturmama üzerine bir çalışmamız olacak" diye konuştu.
'HER DERSİMLİNİN OYUNA İHTİYACIMIZ VAR'
Türkiye’nin birçok ilinde ve Avrupa'da yaşayan Dersimlilere çağrı yapan Konak, şunları söyledi:
"Oyu Dersim’de olanlar bulundukları bölgelerdeki il ve ilçe yönetimlerine gitsinler. İlçe örgütlerimiz Dersim’e gelme noktasında her türlü kolaylığı sağlayacak. Bizim her Dersimlinin oyuna ihtiyacımız var. Bu kenti birlikte yöneteceğiz. Tüm Dersimlilerin ve Dersim dostlarının kentle ilgili DEM’e en güçlü şekilde destek vermek, DEM’in en güçlü şekilde kazanması için gerekeni yapacaklarına inanıyoruz. Ve diyoruz ki 'DEM Dersim’siz olmaz, Dersim’de DEM’siz olmaz."
BİRSEN ORHAN KİMDİR?
Eski HDP Dersim Pertek İlçe Eşbaşkanı olan Birsen Orhan, 14 Mayıs Genel Seçimerinde Yeşil Sol Parti'den Dersim Milletvekili aday adayı oldu. Eğitim emekçisi olan Orhan’ın kadın ve eğitim çalışmaları bulunuyor.
CEVDET KONAK KİMDİR?
Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun olan Cevdet Konak, Dersim'in Hozat ilçesinde iki dönem belediye eş başkanlığı yaptı. 2018 Genel Seçimlerinde HDP'den Elazığ Milletvekilli adayı olan Konak, seçilemedi.
Dersim'de altı siyasi parti seçim ittifakı kurdu: 'Kent uzlaşısı zemininde buluşuyoruz'
Dersim'de DEM Parti'nin halk oylaması sona erdi: Seçimde üçü kadın, dokuz aday yarışıyor
Naci Görür ısrarla uyarmıştı: Dersim olası bir depreme ne kadar hazır?
Dersim'in nüfusu kaç bin? İstanbul ve Ankara'da kaç bin Dersimli yaşıyor?