DEM Parti Grup Başkanvekilleri Temelli ve Koçyiğit: 'Demirtaş’ın tutsak olduğu bir yerde anayasa yapabilir misiniz?'

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli ve Gülistan Kılıç Koçyiğit gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yeni anayasa tartışmaları ile ilgili olarak Koçyiğit "Demirtaş’ın tutsak olduğu bir ülkede böyle bir anayasa yapabilir misiniz?" dşiye sordu.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Sezai Temelli ve Gülistan Kılıç Koçyiğit, Meclis'te parlamento muhabirleriyle bir araya geldi. Yeni anayasa ve anayasanın ilk dört maddesi üzerine yapılan tartışmalara değinen grupbaşkanvekilleri, "Selahattin Demirtaş’ın tutsak olduğu bir yerde anayasa yapabilir misiniz?' diye sordu

'MECLİS ANAYASA TARTIŞMALARINI YÜRÜTECEK GÜCÜNDEN YOKSUN’

Yeni Anayasa tartışmaları üzerine gelen soruya Sezai Temelli Melis’e talimat verilen bir üst aklın çalıştığını söyledi ve şöyle konuştu:

“Türkiye’nin gerçek sorunlarının çözülmemesinin en temel sorunlarından biri. İktidarın Melis’e yaklaşımından da kaynaklanıyor. Anayasa tartışmalarının Meclis gündeminde de başladığını biliyoruz. Meclis bu tartışmaları yürütecek gücünden yoksun. Meclis’in bu gücü ortaya çıkarması çok mümkün değil. Denetimin yeterince yerine getirilmediğini de görüyoruz. Meclis üstüne düşen görevi yerine getirmesi için üzerindeki vesayetten kurtulması lazımdır. Çözüm iradesi gösteren bir Meclis’i görmeyi umuyoruz. Toplumun taleplerini Melis’e taşıyan bir yerde olacağız ama tüm partilere de sorumluluğunu hatırlatmaya devam edeceğiz” dedi.

Temelli, Kobane ve Gezi Davası’nın en görünür davalardan olduğunu söyleyerek, “Türkiye’de adaletsizliği yeniden büyüten kararlar var. Umudumuz beklentimiz bu dönemin geçmiş dönemlere benzemeden bir meclis iradesini ortaya koyması. Buradan meclis başkanına şunu söylemek istiyorum; Meclis’in kapılarını topluma açın, onların sözü kıymetlidir onlar için buradayız” dedi.

ANAYASININ İLK 4 MADDESİ TARTIŞMASI: 'TARTIŞMA DOĞRU YERDEN BAŞLAMADI'

Anayasanın ilk dört maddesi üzerine tartışmalar sorulan Sezai Temelli, “Anayasa tartışmaları maalesef doğru yerden başladığını düşünmüyoruz. İlk dört maddeyi ele almak yerine nasıl bir anayasa ile başlamak gerektiğini konuşmamız gerekirken, bunu maddelere boğmak nasıl bir anayasa tartışmasının önünü kapamak anlamına geliyor. Herkes bir sivil anayasa tartışması yürütüyor ama 12 eylül anayasasından kurtulmak gerekiyor. Bir anayasa formunu belirleyip maddeler tartışmak değil, nasıl bir toplumsal tartışma olacak onu öncelemek gerekiyor” dedi.

Aynı soruya Koçyiğiti ise, “12 eylül anayasasından en çok etkilenen partilerden birisidir. Ama bundan kurtulalım demenin yol aldırmadığı kesin. Bir usul tartışmasına ihtiyaç var. Yeni anayasa kapsamında ilk tur ziyaretleri yapıldı, niyetler ortaya koyuldu. Bunun yöntemi nasıl olacak buna karşı bir yöntem yok. Şu an nasıl anayasa yapılamazı görüyoruz” dedi.

NUMAN KURTULMUŞ’UN İLK 4 MADDE AÇIKLAMASI: GÜNDEMİ BURAYA BOĞMAK HATA

Bir gün arayla Meclis başkanı iki farklı açıklama yaptı. Meclis başkanını çıkışını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna ise Koçyiğit, “İkinci tur görüşmeleri yöntem üzerine yürüteceklerini söylediler. Henüz bu konuda bir uzlaşı konusunda bir ilerleme karşılamamışken, Meclis Başkanını madde üzerinden tartışma yürütmesi durumu akamete uğratmasıdır. Bütün yöntemleri belirleyerek yol alınması daha doğru olur” yanıtını verdi. Temelli ise, “Böyle teklifi getiriyorlarsa kim adına getiriyorlar. Toplumda var olan tüm dinamiklerle ortaklaşmadan bir ön yargı ile geliyorsanız 12 eylül ruhu içinizdedir. Samimi olmak gerekiyor, bu konuda emek veren kesimler var bunlarla buluşmak gerekiyor. Gündemi buraya boğmak büyük bir hataya işaret ediyor. ” dedi.

‘BİR SÜREÇ BAŞLAYACAKSA İMRALI ORADADIR’

Grup Başkanvekillerine “İmralı ve kandil arasında telefon trafiği olduğu iddiası var. Sizin bu sürecin neresindesiniz?” sorusu soruldu. Temelli, “Her hangi bir görüşme başladı mı bu konuda bizde bir bilgi yok. İmralı muhataptır, bir süreç başlayacaksa İmralı oradadır. İkinci muhatap ise Melis’tir biz de Meclis ’in bir partisiyiz. Bu hat üzerinden bu sorumluluk üzerinden hareket ediyoruz. Bir müzakere başlayacaksa, dem parti sorumluluk almaya hazırdır ve o muhataplığa adaydır.

Koçyiğit yeni yazama dönemine ilişkin olarak, genel kurulda yasaları parmak kaldırıp indirerek yasaları geçirmek isteyen bir akıl olduğunu söyledi. Anayasaya aykırı olan açık olan torba yasalarda ısrar olduğunu belirtti ve “Yeni dönem tartışması yürütülecekse bu yasa yapma yönteminin terk edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Muhalefetin görüş ve önerilerinin alınarak toplumun ihtiyaçlarını gözeten yasaların yapılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

'TOPLUMU DAHİL EDECEK MİSİNİZ, YOKSA SARAYIN MUTFAĞINDA PİŞEN Mİ OLACAK?'

Koçyiğit anayasa tartışmalarında yöntemin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Usul tartışmasına ihtiyacımız var. sizin yönteminiz aynı zamanda nasıl bir anayasa yaptığınızı gösterir. anayasa tartışmasını toplumu dahil edecek misiniz, yoksa sarayın mutfağında pişen mi olacak? Bu tartışmayı toplumla birlikte yürütmemiz gerekiyor. maddeler üzerinden yapılan anayasa tartışması aslında nasıl bir anayasa yapılamaz tartışmasıdır. Buradan hızla çıkmak gerekiyor. Herkes kutuplaşıyor, kırmızı çizgilerin olduğu yerde uzlaşı olmaz" .

'DEMİRTAŞ’IN TUTSAK OLDUĞU BİR YERDE ANAYASA YAPABİLİR MİSİNİZ?'

“Yeni anayasa tartışmalarının Erdoğan’ın yeniden bir dönem daha seçilmesi için yorumlar yapılıyor. Erdoğan’ın bir dönem daha seçilmesine nasıl bakıyorsunuz? sorusuna Koçyiğit, "DEM Parti otoriter bir rejimin tahmin edilmesine asla izin vermez. Bizim durduğumuz yer çok açık ve net. Partimizin çıkarları üzerinden hiçbir zaman siyaset yapmadık. Biz demokrasiden yana tutum alırız. Erdoğan gidip gitmemesi değil bu tartışma. Bu tartışmaya indirmek tıkayıcı bir durum” yanıtını verdi. Temelli ise aynı soruya, “Önceliğimiz sivil anayasa deyip, kişiye indirilirse kendisiyle çelişirler. 8 yıldır Selahattin Demirtaş tutsak. Bu davanın kumpas olduğu ortaya çıktı. Demirtaş’ın tutsak olduğu bir ülkede böyle bir anayasa yapabilir misiniz?"

'HAYVAN KARŞITI BİR AKILLA KARŞI KARŞIYAYIZ'

Hayvanlara yönelik uygulanan katliamlara da dikkat çeken Koçyiğit, hayvan karşıtı bir akılla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Meclis’in önemli konu başlıklarından birisinin de bütçe olduğunu söyleyen Koçyiğit, “Toplumun bütçe hakkının toplumdan çalınması, Meclis’in ortadan kaldırılması konusunda güçlü bir muhalefet yapacağız” dedi.

‘TOPLUMUN ADALET DUYGUSU ZARAR GÖRDÜ’

Kadına yönelik şiddete de dikkat çeken Koçyiğit, bu konuda mücadele edeceklerini söyledi. Koçyiğit, cezaevinde bulunan tutukluların da durumuna dikkat çekerek, “Selahattin Demirtaş, Can Atalay cezaevinde ancak polisi öldüren ve hakkında araması olan kişi dışarda. Toplumun adalet duygusu zarar görmüş durumda. Köklü bir reforma ihtiyaç var” dedi.

Öne Çıkanlar