DEM Parti İl Eşbaşkanı Selçuk: 'Ne yaparlarsa yapsınlar kazanacağız'

DEM Parti İl Eşbaşkanı Selçuk: 'Ne yaparlarsa yapsınlar kazanacağız'
MHP’nin AKP adayını destekleyeceği Iğdır'da DEM Parti iddialı. DEM Parti İl Eşbaşkanı Mehmet Selçuk "DEM Parti kazanmasın, Kürtler kazanmasın diye herkes birleşti. Ama ne yaparlarsa yapsınlar kazanacağız" diye konuştu.

Şenol BALI


VAN - Her seçimin merak edilen kentlerinden Iğdır’da seçim yarışı başladı. MHP’nin AKP adayını destekleyeceği kentte, İYİ Parti de aday çıkardı. Artı Gerçek'e konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Mehmet Selçuk, "DEM Parti kazanmasın, Kürtler kazanmasın diye herkes birleşir. Bunu geçmişte de gördük. Tüm partilerle hatta devletin gücü ve olanakları ile mücadele ediyoruz. Ama ne yaparlarsa yapsınlar kazanacağız" dedi.

Sınır kentlerinden Iğdır'ın nüfusu 204 bin. İran, Nahçıvan ve Ermenistan'a sınırları bulunan Iğdır’da Kürt, Türk, Azeri ve Terekeme halkları bir arada yaşıyor. Çok kimlikli ve çok inançlı kentte seçimler her zaman merak uyandırıyor.

ÇİÇEK'İN 'ERMENİSTAN SINIRINA DAYANDILAR' SÖZLERİ

Iğdır'da 2009 seçimlerinde Demokratik Toplum Partisi (DTP) Mehmet Nuri Güneş ile belediyeyi MHP’den almış, dönemin Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in "Ermenistan sınırına dayandılar" açıklaması tartışma yaratmıştı.

ETNİK ÇEŞİTLİLİK

114 bin seçmenin olduğu kentte hem etnik hem de mezhepsel çeşitlilik var. MHP ve İYİ Parti, Türk, Terekeme ve Azerilerden, AKP ise büyük ölçüde Kürtlerden destek alıyor. Kürt siyasi partilerine oy veren tabanın ezici çoğunluğu ise Kürtlerden oluşuyor ancak Kürt siyaseti zaman zaman başka halklardan adaylar göstererek temsiliyeti kentin geneline yaymaya çalışıyor. Örneğin Azeri olan Kıznaz Türkeli, 7 Haziran 2015 seçimlerinde HDP’den milletvekili adayı olmuştu.

2009, 2014 VE 2019'DE KÜRT SİYASETİ KAZANDI

2009 seçimlerinde belediyeyi DTP ile alan Kürt siyaseti, 2014 seçimlerinde Murat Yikit ve Şaziye Önder’i aday gösterdi ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile oylarını artırarak belediyeyi yeniden kazandı. 2016 yılında partinin tüm belediyelerine kayyım atanırken Iğdır, seçilmiş eş başkanların görevde kalabildiği tek il oldu. 2019 seçimlerinde AKP, MHP ve İYİ Parti’ye karşı yarışan HDP, Terekeme olan Eylem Çelik ve Kürt olan Yaşar Akkuş’u eşbaşkan adayı gösterdi. Oylarını yüzde 50’ye çıkaran HDP, bu seçimlerden de galip ayrıldı ancak 16 Mayıs 2020'de belediyeye kayyım atandı.

EŞBAŞKAN ADAYLARI KUM VE GÜNEŞ

DEM Parti, 31 Mart Yerel Seçimleri için Iğdır'da da adayları ön seçimle belirledi. 524 delegenin oy kullandığı ön seçimin ikinci turunda Iğdır Belediye Başkan adaylığını Nejla Kum ve Mehmet Nuri Güneş kazandı. Uzun yıllar aktif siyaset yürüten Mehmet Nuri Güneş, 2009 yılında kentte belediye başkanlığı yaparken, Necla Kum da uzun yıllar DBP’de siyaset yaptı.

İKİ İLÇE VE İKİ BELDE İÇİN DE ÖN SEÇİM YAPILDI

DEM Parti, Tuzluca ve Aralık ilçeleri ile Hoşhaber ve Halfeli Belde Belediyeleri için de ön seçim yaptı. Tuzluca’da Kader Yiğitalp, Aralık ilçesinde Alya Akkuş ve Sadık Zira, Halfeli Beldesi’nde Yıldız Tendik Parım ve Yaşar Sarıtaş ve Hoşhaber Beldesi’nde Ömer Çelik belediye eş başkan adayı oldu. Diğer eş başkan adayları ise komisyon tarafından belirlenecek.

'ÖN SEÇİME KATILIM YÜZDE 80'

Artı Gerçek'e konuşan DEM Parti Iğdır İl Eşbaşkanı Mehmet Selçuk, ön seçime katılımın yüksek olduğunu belirterek, "Yaptığımız ön seçim tarihi bir karardır. Katılım yüzde 80’lerde çıktı. Coşku fazlaydı. İnsanlar demokratik bir şekilde geldi ve eş başkan adaylarını seçti. Tüm ilçe ve beldemizde sandıklar kurduk" dedi.

'KÜRTLER KAZANMASIN DİYE HERKES BİRLEŞİR'

Kentin çoğulcu yapısına değinen Selçuk, "Kentte birçok halk yaşıyor. DEM Parti olarak biz bir taraftayız, diğer partilerin tamamı diğer tarafta. DEM Parti kazanmasın, Kürtler kazanmasın diye herkes birleşir. Bunu geçmişte de gördük. Tüm partilerle hatta devletin gücü ve olanakları ile mücadele ediyoruz. Para bile dağıtılıyor. Ama ne yaparlarsa yapsınlar kazanacağız. Halkın iradesi ortaya çıkacak" diye konuştu.

'TÜM HALKLARIN PARTİSİYİZ'

Kentteki halklara çağrıda bulunan Selçuk, "Diğer halklardan da eşbaşkanlık için başvuru almak isterdik ama şimdilik başvuru yapılmadı. DEM Parti tüm halkların partisidir. Buradan çağrımızdır; kentteki tüm halklar gelsinler meclis üyeliği için başvuru yapsınlar. Elimiz barış elidir. Dini, dili, inancı ne olursa olsun kapımız herkese açıktır" dedi.

KENTE 4 BİN 449 SEÇMEN KAYDIRILDI

HDP ,2019 seçimlerini bin 535 oyla kazandı. DEM Parti’nin yaptığı tespite göre 31 Mart seçimleri öncesinde kente 4 bin 449 seçmen kaydırıldı. Taşıma seçmenlere yönelik itirazlarının reddedildiğine dikkat çeken Selçuk, "Hak eden kazansın diyoruz ama adil bir yarış olmuyor. Güvenlik görevlilerinden oluşan seçmenlerin taşındığını tespit ettik. Merkez 833. Sokakta 1450 kişi kaydedilmiş, 832. Sokakta da 1349 kişi var. Aralık ilçesinden veya başka kentlerden buraya taşınmışlar. Bunlara itiraz ettik ne yazık ki reddedildi" diye konuştu.

'HALKIN ÜSTÜNDE GÜÇ YOK'

Belediyeyi kayyımdan alacaklarını vurgulayan Selçuk, "Bunlara rağmen halk kazanacak. Büyük bir farkla belediyemizi kayyım rejiminden geri alacağız. Kayyım yıkım ve rant demek. Kent şu an şantiye alanı. Sıfır arabayı koy hurdaya döner. Kamu kaynakları böyle harcanıyor. Sırtımızı halkımıza dayamışız. Halkın üstünde güç yoktur. 31 Mart’ta büyük bir zaferle çıkacağız" dedi.

CUMHUR İTTİFAKI'NIN ADAYI KAYYIMIN YARDIMCISI

2018 seçimlerinde oyların yüzde 44’ünü, 2023 seçimlerinde yüzde 42’sini alarak birer vekil çıkaran Cumhur İttifakı, belediyeyi yeniden almak istiyor. 2019 seçimlerine MHP'nin adayı İsa Yaşar Tezel ile seçime giren ve HDP karşısında kaybeden AKP ve MHP, bu seçimde AKP'nin adayı Ülkü Öcal ile yarışacak. Iğdır Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Öcal, kayyım yönetimindeki Iğdır Belediyesi’nde başkan yardımcılığı görevini yürütüyordu.

İYİ PARTİ'NİN ADAYI MHP KÖKENLİ

14 Mayıs seçimlerinde yüzde 7 oy alan İYİ Parti'nin Iğdır Belediye Başkan adayı ise MHP kökenli Gündüz Güneş oldu. İYİ Parti'nin Tuzluca Belediye Başkan adayı Cafer Aytekin olurken, Karakoyunlu'da Şehvelet Yıldırım aday gösterildi. İYİ Parti’nin AKP-MHP ittifakından alacağı her oyun seçim sonuçlarını etkileyeceğini söylemek mümkün.

ZAFER PARTİSİ'NİN HEDEFİ DEM PARTİ'YE KAYBETTİRMEK

Zafer Partisi ise Kars’ın yanı sıra Iğdır’da da DEM Parti’nin kazanmamasını istiyor. Genel Başkan Ümit Özdağ, 15 Ocak’ta yaptığı açıklamada bu iki kentte aday çıkarmayacaklarını ve DEM Parti'nin karşısından kazanma ihtimali olan partiyi destekleyeceklerini açıkladı.

OYLARINI YÜKSELTEN CHP KAZANMAKTAN UZAK

2018 Genel Seçimlerinde oyların yüzde 3’ünü alan CHP, 14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerinde ise oyunu yüzde 6'ya çıkardı. Belediyeyi kazanmaktan uzak olan CHP'nin ve diğer partilerin seçimde de alacağı her oy, her seçimde kritik bir tablonun ortaya çıktığı kentte sonucun belirlenmesinde etkili olacak.

Öne Çıkanlar