DEM Parti Kars eşbaşkan adayları: 'Bu topraklara kayyım üç beden büyük gelir'
Artı Gerçek - 31 Mart seçimlerine geri sayım başladı. Seçim sonuçlarının en çok merak edildiği kentlerden biri de Terekeme, Çerkez, Türkmen, Türk, Kürt ve Azerilerin bir arada yaşadığı Kars. 2019 seçimlerinde; MHP, CHP ve HDP’nin başa baş yarıştığı seçim maratonundan, HDP yüzde 29 oy alarak galip geldi ancak 18 ay sonra birçok kent gibi Kars’ belediyesine de kayyım atandı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) bu seçimlere Kenan Karahancı ve Arzu Savaş Derman ile katılacak.
Esşbaşkan adayları Kars’taki seçim atmosferini, kayyım ile geçen üç buçuk yılı, Kars’ın sorunlarını ve projelerini Munzur Press'e anlattı. Karahancı, “Hileli bir şekilde elden çıkarılan ve çıkartılan tüm taşınmazları asıl sahibi olan Kars halkına geri dönecek” derken, Savaş ise “Kadınlara özgü açılan tüm kurum ve kooperatifleri tekrar açacağız” dedi.
'KAYYIM TEKÇİ ZİHNİYETİN ERİDİR'
Atanan kayyımlara ilişkin konuşan Savaş aynı zamanda kadınlara yönelik projeleri de anlattı:
"Kayyım sadece belediyeleri ele almak için atılmıyor. Bu topraklar farklı dil ve kültürlere ev sahipliği yapmış medeniyetler beşiğidir. Kayyım aynı zamanda buraları tekleştirmek istiyor. Bu topraklara kayyım üç beden büyük gelir. Kayyımlar eril sistemin parçasıdır ve kadınlara karşı alerjisi olduğu için kadın kurumlarını kapatıyor. Daha önce açtığımız Mor Kafeler, kooperatifler, Kadın ve Çocuk Psikolojik danışma merkezleri, yine kadınların el emeği ürünlerini sattığı kadın pazarları kurulmuştu. Kapanan bu yerleri tekrar aktif hale getireceğiz. Aynı zamanda Kadın Hukuk Bürosu kuracağız. Sömürüye ve şiddete uğrayan kadınların hukuksal savunucuları olacağız. Kadınlar için istihdam projelerinde çok boyutlu düşünüyoruz. Tekstil atölyeleri kurmak, tarım alanında bahçecilik ve sera imkânı sağlamak, hayvansal üretimlerde kadınların üretim ve pazarlama alanlarını açmak ve kadınların yaşamlarını kolaylaştırmak için kreşler açmak.”
'KARS'IN TARİHİ ÖNEMİNE KAVUŞMASINI SAĞLAYACAĞIZ'
Kars’ın kış turizmi açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatan Savaş, “Kış turizmini verimli hale getirmek için verimli tesisler kurmak gerekiyor. Kars tarihi bir kent. Kars’ın tarihi önemine kavuşmasını biz sağlayacağız. Kars’ın tarihi yapısını koruyarak yaz ve kış turizmini biz açmayı düşünüyoruz. Ayrıca kadınlar için göreve geldiğimiz an bir kadın bütçesi oluşturacağız. Kadın komisyonları kuracağız. Her mahallenin ayrıca bir sözcüsü olacak” dedi.
'HERKESE EŞİT YAKLAŞIYORUZ'
Karahancı ise ilk olarak yerel yönetim anlayışlarından söz etti:
“Bizim yerel yönetim anlayışımız her kesimi eşit gören hakları ve inançları ötekileştirmeyen çoğulcu ve adil bir şekilde hizmet veren belediyecilik anlayışını hayata geçirmek üzerine kuruludur. Kars çok kimlikli bir kente sahip. Kürtler, Terekeme, Türkler, Azeriler barış içinde kardeşçe yaşamakta. Parti olarak her bir farklılığa eşit temelde yaklaşıyoruz. Her sorunun demokratik siyaset demokratik diyalog yoluyla çözümünden yanayız partimizin bu niteliklerini bilen her bir kesimden oy alabilen tek partiyiz.”
Kars’ın sorunlarına değinen Karahancı kentte en temel sorunların başında su sorunu olduğunu ifade ederek diğer sorunları sıraladı
“Su bir gün içinde iki periyot şeklinde akmaktadır. Evdeki musluktan akan su içilemiyor ve yeterli bir şekilde su akıtılmıyor. Merkeze bağlı birkaç veya merkezinde birkaç cadde ve sokağın dışında tüm yollar köstebek yuvası gibi çamur deryası içindeler kenar mahallelerde arabalar doğru dürüst ilerleyememekte gidip bir yere takılıp kalmaktadırlar. Kars’ın bu sorunu ki şöyle diyoruz; 21 yüzyılın ilk çeyreği bitmiş ve biz hala bir yol sorunundan ne yazık ki bahsediyoruz ve yine Kars’ın önemli sorunlarından biri çöpler doğru dürüst toplanmıyor. Çevreye yayılan çöpler, hastalıklara davetiye çıkarıyor. Toplana bilen çöplerde bir mahallenin hemen yanı başına düzensiz bir şekilde, dökülüp orada depolanmaya çalışılıyor.
Buda ekolojik tahribatında kirliliğe bağlı sağlık sorunlarını yaratmakta. O bölgelerde insanlarımız hayvancılıkla uğraşmakta ve hayvanlar o çöpün çevreye yayılan o çöpün içerisinde develenip duruyor. Ve orada birçok hastalıkla karşı karşıya kalınıyor. Kars hızlı bir şekilde kent kimliğinden kasaba kimliğine büründürülmüştür. Kars 1900’lü yılların başından 1970’lere kadar kendine has niteliği olan bir şehir. Ancak düzensiz plansız ve ranta dayalı bir imarla Kars kenti kasabaya dönüşmüştür.”
'ÇOK KİMLİKLİ KENTTE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER YOK'
Çok kimlikli olan kentte kültürel ve sosyal etkinliklerin yapılmadığını söyleyen Karahaancı, “İnsanların kültürle sanatla iç içe olmalarını herhalde birileri haz alamıyor. İlk çalışmalarımızdan biri kültürel ve sanatsal çalışmaları halkımıza sunmak olacak. Son 3 buçuk yıldır Kayyım sistemi ile yönetilen Kars belediyesine giden hemşerilerimiz sorunlarını anlatacak bir merci bulamamaktadır. Ve sorunlarıyla baş başa kalmakta. Şunu gösteriyor; Kayyım sistemi normalde belediyeciliğin dışına çıkmış ve sadece biyogratik işlerin imzacısı durumuna gelmiştir. Yine Kayyım sistemi Kars’a hiçbir hizmet sunmadığı sorunların giderek arttığını belirtiyor halkımız. Ve ‘kayyımla 3 buçuk yıl geçirdik ama 20 yıl gerildik’ dediklerini” aktardı.
'TÜM TAŞINMAZLAR KARS HALKINA GERİ DÖNECEK'
Karahancı son olarak projelerini anlattı
“Kars’ta yeteri kadar kullanılabilecek su rezervleri var. Bu rezervleri Kars’ın hizmetine sunmak ve herkesin evinde 24 saat içilebilir su projemizi oluşturacağız. Temizlik sorununun bir daha yaşanmaması için katı atık tesisi kuracağız. Sokak hayvanları projemiz tekrar başlayacak. İmar ve kentleşme sorunu rant için değil halk için çözülecek halkın herhangi bir şekilde ranta bulaşmadan halka en iyi şekilde ve Kars’ın siluetine göre imar planı çıkartmış olacağız. Kars’ın mimari özelliğine sahip binaları var. Ve bu binalar Kars belediyesinin taşınmazları içerisinde yer alıyor. Ancak ne yazık ki hileli bir şekilde bazı belediyeye ait taşınmazlar elden çıkartılmış birilerine peşkeş çekilmiş. Hileli bir şekilde elden çıkarılan ve çıkartılan tüm taşınmazları asıl sahibi olan Kars halkına geri dönecek. Ve bu konuda her türlü hukuki normlar kullanılacaktır. Bunun peşini bırakmayacağız.
Kars’ta tüm ulaşımları engelli yaşamlara uyumlu olacak şekilde planlanmış olacak. Üniversiteli öğrencilere Sabah çorba dağıtımı gerçekleşecek. Ve Karslı olup üniversiteyi kazanan, gerçekten ihtiyacı olanlara eğitim bursu başlatılacak. Yine gençlere eğitim hizmet dersleri başlayacak. Hizmetlerde internet erişimi bilgisayar, yazıcı ve kullanımı ücretsiz olacak. Kars’ın yoksulluk haritası çıkartılacak bu haritada önceliğimiz engelli, kadın ve gençler olacak. Bu bağlamda işsizlikle mücadele dayanışma ağları kurulacak. Her bir yoksul eve günün bir öğününde sıcak yemek dağıtılacak. Yine birçok insanın ucuz ekmek alabilmesi için halk ekmek kapasitesi artırılacak. Kars yeniden tüm renkleriyle kültür kenti olması için her türlü olanaklar sunulacak. Kars’ta hayvancılık kooperatifleşmeyle güçlenecek. Bizim paradigmamızda en önemli ekonomik gelirinin eşit dağılabilmesi tüm halkın yararlanabilmesi yeşillik alanlara dönük kooperatifleşmenin hayata geçirmesi olacaktır.” (KAYNAK)
DEM Parti Ankara Eşbaşkan adayları seçim kampanyalarını cezaevinde değerlendirdi
DEM Parti Malatya'da iddialı: 'Sıradan belediyeciliği bir kenara bırakacağız'