DEM Parti ve CHP anlattı: Antep’te seçim güvenliği için platform oluşturulacak
Yerel seçime 15 gün kala siyasi partiler seçim hazırlıklarını sürdürüyor. Partilerin en önemli gündemlerinden biri de sandık güvenliği. Antep'te DEM Parti ve CHP, seçim hazırlıklarını ve aldıkları önlemleri Artı Gerçek'e anlattı.
Sinan ŞAHİN
ANTEP - Antep, 31 Mart'ta büyükşehir ve 9 ilçe belediye başkanı, belediye ve il genel meclisi üyeleri ile mahalle muhtarlarını belirlemek için sandık başına gidecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre, 1 milyon 359 bin 367 seçmenin bulunduğu kentte yaklaşık 4 bin 200 sandık kurulacak.
Siyasi partiler ve gönüllü sivil toplum kuruluşları, 15 sonra yapılacak yerel seçim öncesi sandık güvenliğine ilişkin hazırlıklarına devam ediyor. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Parti Meclisi (PM) Üyesi Mehmet Bozgeyik, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antep İl Sekreteri Hanifi Kaplan ve CHP Antep Milletvekili Hasan Öztürkmen, sanık güvenliğine ilişkin aldıkları önlemleri ve çalışmalarını Artı Gerçek'e anlattı.
'ANTEP VE KİLİS'E DİKKAT'
DEM PM üyesi Mehmet Bozgeyik, Türkiye'de seçim her döneminde sandık güvenliği ile ilgili sorun yaşandığına dikkat çekti. Bozeyik, "Türkiye’de özellikle kayyımın olduğu illerde 54 bine yakın taşımalı seçmen kaydırılması konusu var. Antep’te bununla ilgili bir gözlemimiz yok ama mültecilerle ilgili net verilere ulaşamıyoruz. Örneğin; seçmenler içinde ne kadar mülteci göçmen var, bunların gerçekten vatandaşlık süreçleri tamamlanmış mı, sığınmacı sayısının çok fazla olduğu hem Antep’te hem de Kilis'te bu konunun takip edilmesi gerekiyor" dedi.
'SANDIK GÜVENLİĞİ İÇİN PLATFORM OLUŞTURACAĞIZ'
DEM Parti olarak Antep’te yüzde 35’e yakın sandık görevlisi ve okul sorumlusu belirlediklerini anlatan Bozgeyik, seçime kadar bu rakamın yüzde yüze ulaşacağını söyledi.
Bozgeyik şöyle devam etti: "Önümüzdeki günlerde kalan eksiklerimizi tamamlayarak köyler de dahil tüm okullarda müşahitler aracılığıyla sandık güvenliliğini sağlama durumumuz olacak. Yine muhalefet partisi CHP ve Saadet Partisi ile de görüşerek hem sandık kurulu üyeliği hem de müşahit görevlendirmeleri noktasında tüm sandıkların boş bırakılmaması ile ilgili bir çabamız var. Yine Oy ve Ötesi ile demokratik kitle örgütleri, emek ve meslek örgütleri, insan hakları örgütleri, baro, ÇHD, ÖHD gibi avukat örgütleri ile geniş anlamda bir sandık güvenliği platformu oluşturacağız."
'ANTEP, HATAY VE MARAŞ'TA SEÇİMLERİ AVRUPA’DAN HEYETLER TAKİP EDECEK'
Avrupa Birliği’nden (AB) heyetlerin de 31 Mart’ta çeşitli illere gözlemci olarak geleceğini söyleyen Bozgeyik, "Avrupa ülkelerinden parlamenterler, Avrupa Komisyonu'nda Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) içerisinde yer alan çeşitli temsilciler var. Türkiye’nin yaklaşık 20 ilinde seçimin güvenli ve demokratik bir ortamda yapılıp yapılmadığını gözlemleyecekler. O heyetlerden bir kısmı da Antep’te olacak. Antep, dışında bu bölgede Maraş ve Hatay’da da gözlem yapmak üzere gelecekler" bilgisini paylaştı.
'SEÇİM GÜNÜNE KADAR TÜM HAZIRLIKLARIMIZI TAMAMLAYACAĞIZ'
CHP Antep İl Sekreteri ve seçmen eğitmeni Hanifi Kaplan da sandık hazırlıklarının süratle devam ettiğini ve sandık güvenliğine ilişkin tüm çalışmalarını 31 Mart'a kadar tamamlayacaklarını belirtti.
Kaplan, şunları söyledi: "4 bin 200 civarında sandığımız var bu şehirde. Bunların çoğu merkez ilçelerde. 1705 tane civarında Şahinbey’de, 1450 civarında da Şehitkamil’de sandığımız mevcut. Tamamında eksiksiz görevlendirmeler yapıldı. Seçimde görev alacakların tamamı bir eğitimden geçiriliyor. Seçim günü olası durumlara karşı bütün hukuki eğitimleri veriyoruz. Seçim gününe kadar taşra ilçelerde de dahil bütün kurul üyelerimiz, müşahitlerimiz bu eğitimleri almış olacak."
'DEPREMDE ÖLENLER SEÇİM LİSTELERİNDEN ÇIKARILDI'
14 ve 28 Mayıs genel seçimlerinde, depremde vefat eden seçmenlerin seçim kütüğünün kaldırılmaması dolayısıyla bazı olumsuzlukların yaşandığını hatırlatan Kaplan, "Bu seçilmelerde böyle bir sorun yaşanmayacak. Vefat edenlerin isimleri seçim listelerinden çıkarıldı. Bunun dışında vatandaşlık almamış Suriyeli göçmenlerin oy kullanması da mümkün olmayacak. Çünkü sandık görevlilerimiz Türkiye Cumhuriyeti kimliği ile gelmeyen hiç kimsenin oy kullanmasına müsaade etmeyecek" dedi.
'HER SANDIKTA, OKULDA SORUMLUMUZ VAR'
Seçimde görev alanlara ilişkin eğitim faaliyetlerinin devam ettiğini belirten Kaplan, "Her sandıkta bir kurul üyemiz var. Her sandıkta müşahitlerimiiz, okul sorumlularımız olacak. Her okulda bir hukuk sorumlumuz, bilişim sorumlumuz olacak. Teknik anlamda iletişimi sağlayacak arkadaşlarımız olacak. Sandık güvenliği konusunda Gaziantep’te hiçbir sıkıntı yaşamayacağımızı düşünmüyorum" diye konuştu.
'HER BİNADA ÜÇER BEŞER KİŞİNİN KAYDEDİLDİĞİNİ BİLİYORUZ'
CHP Antep Milletvekili Hasan Öztürkmen ise Antep'te de seçmen kaydırma haberleri aldıklarını söyledi.
Öztürkmen şunları söyledi: "AKP iktidarı her zaman olduğu gibi yine bu seçimde gözünü hırsızlığa dikmiş durumda. Türkiye'nin birçok yerinde binlerce seçmen kaydı yaptırıldığına dair haberler geliyor. Bugün çıkan bir habere göre sadece Siirt’te beş adreste 6 bin 443 seçmenin kaydedildiği tespit edilmiş. Buna rağmen yapılan itirazlar yetkili İl seçim kurullarınca reddedilmiş. Antep’te partililerimiz tarafından bize gelen bilgilere göre toplu olarak değil ama her apartmana orada oturmayan üçer, beşer kişinin kaydedildiği yönünde haberler alıyoruz. Antep’te partililerimizle, sandık ve okul görevlilerimizle bunlara müsaade etmeyeceğiz."