DEM Parti’den Bakan Gürlek’e ‘çıplak arama’ önergesi: Murat Yalçın iddiaları Meclis gündeminde
DEM Parti milletvekilleri Ayşegül Doğan, Nevroz Uysal Aslan ve Mehmet Zeki İrmez, tutuklu Murat Yalçın’ın Şırnak T Tipi Cezaevi’nde zorla çıplak aramaya maruz bırakıldığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Gürlek’e yöneltilen önergede, uygulamanın hukuki dayanağı soruldu
Artı Gerçek - DEM Parti milletvekilleri Ayşegül Doğan, Nevroz Uysal Aslan ve Mehmet Zeki İrmez, Erzurum Dumlu 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan duruşma için Şırnak’a sevk edilen tutuklu Murat Yalçın’ın maruz kaldığı çıplak arama uygulamasına ilişkin Adalet Bakanı Akın Gürlek’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Önergede, Murat Yalçın’ın 12 Haziran’da görülen duruşması öncesinde sevk edildiği Şırnak T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda infaz koruma memurlarınca çıplak aramaya zorlandığı, uygulamayı kabul etmemesi üzerine fiziksel müdahaleyle pantolonunun çıkarıldığı iddia edildi. Yalçın’ın söz konusu muameleyi duruşmada dile getirdiği ve beyanlarının mahkeme tutanağına geçtiği, ayrıca Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.
Milletvekilleri, Bakan Gürlek’e yönelttikleri sorularda, Yalçın’a yönelik aramanın duyarlı kapı, el dedektörü ve X-Ray cihazı gibi standart yöntemler uygulanmadan mı yoksa uygulandıktan sonra mı yapıldığını sordu. Çıplak aramanın hangi somut gerekçelerle zorunlu görüldüğünün açıklanması talep edildi.
Önergede ayrıca, Yalçın’ın iradesi dışında fiziksel müdahaleyle çıplak aramaya tabi tutulmasının hukuki dayanağı, müdahaleye katılan personel sayısı ve olayla ilgili tutanak düzenlenip düzenlenmediği de soruldu.
DEM Parti milletvekilleri, Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada dile getirilen iddialar ve yapılan suç duyurusunun ardından Adalet Bakanlığı tarafından idari soruşturma başlatılıp başlatılmadığının da açıklanmasını istedi. İlgili personelin görevden uzaklaştırılıp uzaklaştırılmadığı da önergedeki sorular arasında yer aldı.
Önergede, Yalçın’ın olay sonrasında bağımsız bir hekim tarafından muayene edilip edilmediği de sorulurken, cezaevlerinde çıplak arama uygulamalarının hukuki dayanağı tartışmaya açıldı. Milletvekilleri, 2017 tarihli Üçlü Protokol’de atıf yapılan ilgili tüzüğün 2020 yılında yürürlükten kaldırıldığını hatırlatarak, buna rağmen uygulamanın hangi hukuki gerekçeyle sürdürüldüğünü sordu.
DEM Parti, son olarak Bakanlıktan zorla çıplak arama uygulamalarının sonlandırılması, kurumlara bırakılan geniş takdir yetkisinin kaldırılması ve bağımsız bir denetim mekanizmasının oluşturulmasına yönelik planlanan yasal ve idari adımlar hakkında açıklama talep etti. (POLİTİKA SERVİSİ)