DEM Parti’den yeni anayasa değerlendirmesi | Koçyiğit: AKP’ye can suyu olacaksa bunun parçası olmayız

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, yeni anayasa görüşmesi kapsamında Numan Kurtulmuş’un yapacağı ziyaret öncesi konuştu: "AKP'ye yeniden can suyu olacaksa, yeniden güçlendirecek bir yerden ele alınırsa biz o sürecin bir parçası olmayız."

DEM Parti’den yeni anayasa değerlendirmesi | Koçyiğit: AKP’ye can suyu olacaksa bunun parçası olmayız

Seda TAŞKIN

ANKARA - 31 Mart yerel seçimi sonrası siyasetin ana gündemlerinden biri yeni anayasa tartışmaları oldu. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel 2 Mayıs Perşembe günü görüşecek, Görüşme öncesi AKP Genel Başkan vekili ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da diğer partilerle anayasa turuna başlayacak. İlk görüşme ise 30 Nisan Salı günü saat 11.30’da Meclis'te CHP grubu ile başlayacak. Kurtulmuş 2 Mayıs Çarşamba günü saat 12.00’da ise Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Meclis Grubu’nu da ziyaret ederek yeni anayasa hakkında görüşecek.

‘TÜRKİYE’NİN YENİ BİR ANAYASAYA İHTİYİYACI VAR’

Yapılacak görüşme öncesi DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Artı Gerçek’e konuştu. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un partilerinden görüşme randevusunda bulunduğunu hatırlatan Koçyiğit, perşembe günü gerçekleşecek ziyarete eş genel başkanlarının da katılacağını söyledi. Yeni anayasa konusunda partilerinden görüş ve öneri talebinde bulunacaklarını belirten Koçyiğit, yeni anayasa tartışmalarına ilişkin şöyle konuştu:

“Elbette Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var. Toplumun katılımının olduğu, eşitlikçi, özgürlükçü bir anayasa yapmak hepimizin muradı. Ama bu konudaki AKP'nin geçmiş sicili göz önünde bulundurulduğunda açıkçası kaygılı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. AKP Türkiye'nin önünü açacak, Türkiye'yi mevcut darbe anayasasından kurtaracak, bir süreç mi işletmek istiyor, yoksa yerel seçimden sonra kaybettiği gücü yeni anayasa tartışmaları üzerinden sağlamak mı istiyor?2028 yürüyüşünde AKP çok ciddi bir sekteye uğradı ve bu 2028 yürüyüşünde kendisini açısından sağlama almak açısından, kaybettiği gücü yeniden kazanmak ve bu 50+1 tartışmasını kendine yine mi çevirmek istiyor, bu konuda soru işaretlerimiz var.”

Sadece kendileri açısından değil, kamuoyunda da yeni anayasa tartışmalarına yönelik soru işaretlerin olduğunu belirten Koçyiğit, “Yeni bir anayasaya konuşacaksak, öncelikle temel hak ve özgürlüklerin askıya alınmasını, anayasanın işletilmediğini, AİHM’in kararlarına uyulmadığını, parti kapatmalarının 21. yüzyılda hala gündemde olduğunu ki HDP'nin kapatma davasını devam ediyor ve bir yandan da DEM Parti’nin kapatılması dile getiriliyor bu zeminde yeni anayasayı nasıl yapacağız sorusu hep beraber sormamız gerekiyor” dedi. Bu sorunların ortadan kaldırılması ve adım atılması durumunda sürecin parçası olabileceklerini belirten Koçyiğit, şöyle devam etti:

‘BÜTÜN KESİMLERİ İÇERECEK BİR SÜRECE İHTİYAÇ VAR’

“Eğer fiilen adımlar atılacaksa biz halkımızla, bütün toplumsal çevrelerle beraber yeni anayasa çalışmalarına açığız. Ama bunun dışında yeni anayasa tartışmaları, AKP'ye yeniden can suyu olabilecek, AKP'yi yeniden güçlendirecek bir yerden ele alınırsa biz o sürecin bir parçası olmayız. Ama tabii ki her halükârda AKP'den bağımsız olarak da yeni bir anayasa yazılması gerektiğini, bu darbe anayasasından kurtulmak gerektiğini biliyoruz ve bunun için bu süreci toplumla beraber tartışmak için de hazırlıklarımızı yapıyoruz. Türkiye’nin bütün demokratik kurumları, bütün toplumun farklı kesimlerini içerecek bir tartışma sürecine ihtiyacı var. Bunu da biz parti olarak yapmak için elimizden geleni yapacağız. (HABER MERKEZİ)

numan kurtulmuş Gülistan Kılıç Koçyiğit yeni anayasa dem parti