Tülay Hatimoğulları, AKP ve muhalafete seslenerek "Çözüme dair bir plan açıklanması halinde barış konuşulabilir" dedi. Yeni anayasa için "Yol temizliğine ihtiyaç var" diyen Hatimoğulları, "İktidarın Gezi ve Kobanê sendromundan kurtulması gerekiyor" dedi.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Bursa'da gerçekleştirilen etkinliklerde yeni Anayasaya tartışmalarına değindi: Müzakereye varız ama olmuyorsa mücadeleye de varız. Samimiyseniz tecridi kaldırın.
TBMM bugün çalışmalarına bugün başlıyor. Yeni anayasa tartışmalarından, geçen dönem tepki çeken etki ajanlığı tasarısı ve Can Atalay’ın durumuna kadar pek çok konu Meclis'in gündemde olacak.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, yeni anayasa tartışmalarına ilişkin konuştu. Mevcut anayasanın Türkiye'ye uymadığını söyleyen Bakırhan, demokratik bir anayasa istediklerini ancak AKP'nin samimiyetine güvenmediklerini söyledi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa görüşmeleri kapsamında Meclis'te grubu olmayan partilerle görüşecek. Kurtulmuş AKP, CHP, MHP, İYİ Parti, DEM Parti ve Saadet Partisi'yle görüşmüştü.
Türkiye seçimlerin ardından yeniden yeni anayasayı tartışıyor. Doç. Dr. Dinçer Demirkent ile ‘yeni anayasa’ tartışmalarıyla tekrar Türkiye’nin gündemine gelen 1921 Anayasası'na dair, "1921’i istiyorlar ama demokratlığına tahammül edemezler" dedi.
Reuters ajansı ile kapsamlı bir söyleşi gerçekleştiren CHP lideri Özgür Özel, iktidarın yeni anayasa konusunda "şu anda masadan çok uzak bir noktada olduklarını" söyledi. Özel, öncelikle mevcut anayasaya uyulması çağrısı yaptı.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, 'yeni anayasa' tartışmalarına ilişkin değerlendirmesinde yargı bağımsızlığı çağrısı yaptı. Sağkan, anayasa değişikliğinin "standart bir mevzuat düzenlemesi" olmadığını da vurguladı.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasanın tartışılacağı yerin Meclis çatısı olduğunudile getirdiği ifadelerine Cumhurbaşkanı başdanışmanı Uçum yanıt verdi: "Referanduma sunulmadan yürürlüğe girmesine yönelik görüş çok su götürür ve sorunludur."
Türkiye seçimlerin ardından yeniden yeni anayasayı tartışıyor. Akademisyen Işıl Kurnaz’a göre, "Türkiye, 1982 Anayasası'ndan ne vazgeçebiliyor ne de onu değiştirebiliyor, ilişkisi toksik."
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yeni anayasa görüşmelerini sürdürüyor. CHP’nin ardından Kurtulmuş bugün DEM Parti’yi ziyaret etti. Ziyaret sonrasında konuşan Tülay Hatimoğulları, "Yol temizliğine ihtiyacımız var, baskı ortamı ortadan kalkmalı" dedi.
Artı Gerçek Genel Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz ve Artı Gerçek yazarı İrfan Aktan, yeni anayasa tartışmaları ve görüşmelerinin anlamını yorumladı.
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, yeni anayasa görüşmesi kapsamında Numan Kurtulmuş’un yapacağı ziyaret öncesi konuştu: "AKP'ye yeniden can suyu olacaksa, yeniden güçlendirecek bir yerden ele alınırsa biz o sürecin bir parçası olmayız."
'Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında Kutuplaşmayı Nasıl Aşacağız?' konferansı düzenlendi. Muhalefetlerin iktidarda demokrasiden uzaklaştığına dikkat çeken Dr. Vahap Coşkun, "Ancak, 100 yıllık geçmişte 'dayak yemeyen' bir kesim de kalmadı" dedi.
Şimdi, yine bir demokratik değişim fırsatının eşiğinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu fırsatın, dışlayıcı değil, açık, çarpıtılmamış bir kamusal müzakere ile bir araya gelmeyi beceren muhalefet güçleriyle gerçek bir demokrasi hamlesine dönüşeceği açıktır.
Angela Davis, Judith Butler ve Silvia Federici’nin de aralarında olduğu bir grup feminist, Şili'deki yeni anayasanın cinsiyet eşitliği açısından önemini vurgulayan bir manifesto yayınladı.
Tunus'un yeni anayasasında 'Tunus’un dini İslam’dır' maddesi, yer almadı. Bunun yerine yeni anayasada 'Tunus, İslam ulusunun bir parçasıdır.' maddesi yer aldı.
Erdoğan, ‘Milletimizi 12 Eylül vesayetçilerinin üflediği, darbe mahsulü anayasadan kurtaracağız’ dedi. Yeni anayasayı ‘ülkeyi kuşatacak’ ifadesiyle tarif etti.
Siyaset kulislerinde AKP’nin yeni anayasa çalışmasını 2023 seçimlerine az bir süre 'seçim vaadi' olarak açıklayacağı konuşuluyor. MHP’nin anayasa taslağından farklı olmayacağı belirtiliyor.
Türkiye'de bir toplumsal sözleşmeye ihtiyaç olduğunu belirten Bakan Gül, 'Bunu da parlamentomuzun yapabileceğine inancımız tamdır' dedi.
Babacan, partisinin genel merkezinde TDP Genel Başkanı Sarıgül ile görüştü.
Suriye Anayasa Komitesi'nin hükümet ve muhalefeti temsil eden eş başkanları, yeni bir anayasa taslağı hazırlanması konusunda anlaştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 'anayasanın ilk 4 maddesi' tartışmasında, Kahraman’a 'Artık dur, partiye zarar verme' mesajı verdiği iddia edildi.
'Cumhur İttifakı’nın toplam milletvekili sayısı, gerekli 360 sayısının çok altındadır. Bu sayıya ulaşmadan bir değişikliği referanduma sunmak da Anayasamıza göre mümkün değildir.'
AKP'ye göre Cumhurbaşkanlığı sisteminin temel sorunu 'Başkanlık sistemine geçiş iradesinin yerel yönetimlere yansımaması.' Çözüm ise atanmış vali ve il müdürlerine yetki devri.
Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın, yeni anayasa konusundaki çağrısına ilişkin soruya 'Kendisine ve büyük bir olasılıkla MHP'ye yaptığı çağrı' cevabını verdi.
Yeni yasama yılında da TBMM'yi yoğun bir gündem bekliyor. Seçim yasası, yeni anayasa çalışmaları, vergi paketi, sosyal medya ve diyanete ilişkin düzenlemeler Meclis gündemini oluşturacak.
‘Bu ‘düzenleme’ söylemiyle hedeflenen şey, gençlerin özgürlük alanlarını kısıtlamak. Hukukun işletilmediği bir sistemin içerisinde oluşturulan denetim mekanizması da taraflı olur.’
Anayasa değişikliği için referandumsuz 400 milletvekilinin, referandum için ise 360 milletvekilinin oyu gerekiyor. AKP’li kaynaklar, TBMM açılır açılmaz görüşmeler yürütüleceğini belirtiyor.
Boynukalın’ın, ‘1921 ve 24 anayasalarında devletin dini islamdı ve laiklik yoktu. Cumhuriyet fabrika ayarlarına dönsün’ sözüne ilişkin başlatılan soruşturmada, takipsizlik kararı verildi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.