Yeni anayasa, etki ajanlığı, Can Atalay... Yeni yasama yılı yoğun gündemle başlıyor

Yeni anayasa, etki ajanlığı, Can Atalay... Yeni yasama yılı yoğun gündemle başlıyor
TBMM bugün çalışmalarına bugün başlıyor. Yeni anayasa tartışmalarından, geçen dönem tepki çeken etki ajanlığı tasarısı ve Can Atalay’ın durumuna kadar pek çok konu Meclis'in gündemde olacak.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bugün çalışmalarına başlıyor. 28. dönem 3'üncü yasama yılı, bugün saat 15.00 itibarıyla yapılacak açılış töreniyle başlayacak. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un açış konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Genel Kurulda hitap edecek.

İktidarın gündeminde yeni anayasa ve Meclis tüzük değişikliği tartışmaların yer alması beklenirken, Muhalefetin gündeminde ise Can Atalay hakkında hak ihlali ve milletvekilliğinin iadesi yolunu açan kararın olması bekleniyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇILIŞ KONUŞMASINI YAPACAK

Bugün yapılacak 28’nci yasama yılının açılışı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılış konuşması ile başlayacak. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un yöneteceği Genel Kurul’daki konuşmasında Erdoğan’ın başta yeni anayasa ve ekonomi olmak üzere kapsamlı bir değerlendirme yapması bekleniyor.

ETKİ AJANLIĞI YENİDEN GÜNDEMDE

İktidar Partisi’nin geçtiğimiz dönem gündeme getirdiği bazı tartışmalı düzenlemeleri bu dönem yasallaştırmayı planlıyor. Buna göre, geçen yasama yılında kabul edilen, ancak Genel Kurul'a indirilmeyen 9. Yargı Paketi’nin öncelikli olarak yasalaştırılması beklenirken, iktidarın yeni bir yargı paketi hazırlığında olduğu da belirtiliyor. Yeni yargı paketinde muhalefetin tepkisi üzerine 9. Yargı paketinden çıkarılan ‘etki ajanlığı’ olarak bilinen casusluk suçunun kapsamını genişleten düzenlemenin de yer alacağı konuşuluyor.

EKONOMİ DE GÜNDEMDE OLACAK

Meclisin ilk mesaisinin gündemlerinden birisi de ekonomi olacak. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 3 Ekim'de Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerine enflasyon ve para politikası çerçevesinde sunum yapacak. 2025 Yılı Bütçe Kesin Hesap Kanunu için görüşmeler ilk olarak Plan ve Bütçe Komisyonunda başlayacak. Bütçenin ekim ayı ortalarında TBMM’ye sunulması ve kasım ayında da komisyonda görüşülmesi bekleniyor. Bütçe, 31 Aralık tarihine kadar Genel Kurulda görüşülerek yasalaşacak.

YENİ ANAYASA TURU GÜNDEMDE

Yeni yasama döneminin önemli gündem maddelerinden biri de yeni anayasa olacak. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni yasama yılında yeniden yeni anayasaya ilişkin geçen dönemde Meclisteki siyasi partileri ziyaret etmişti. Kurtulmuş’un, yeni anayasayı görüşmesi için yeniden partileri ziyaret etmesi bekleniyor.

ÖĞRETMENLİĞE DAİR KANUN TEKLİFİ DE GÜNDEMDE

Meclisin önemli konularından birisi de Öğretmenlik Meslek Kanunu olacak. Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi'nin 22 maddelik birinci bölümü Genel Kurul'da oylanarak kabul edilmiş, ancak daha sonra teklifin görüşmeleri yeni yasama yılına ertelenmişti. Bu gündemin öncelikli olarak görüşüleceği de belirtiliyor.

ÇOCUĞA ŞİDDET KONUSUNDA ARAŞTIRMA KOMİSYONU GÜNDEMDE

Türkiye gündeminde büyük bir tepkiye neden olan Narin Güran cinayeti de Meclis’in ana gündemlerinden bir olacak. İktidar ve muhalefet partilerinin bu konuda yapacağı görüşmeler doğrultusunda çocuğa yönelik şiddet, istismar ve kötü muamele konusunda Meclis’te bir Araştırma Komisyonu kurulması bekleniyor.

MECLİS’TE YENİ GRUP KURULACAK MI?

Mecliste Saadet Partisi ile ortak grubu bulunan Gelecek Partisinin de DEVA Partisi ile grup kurması gündemde. Saadet Partisinin de ortak grup kurma fikrine olumlu yaklaştığı aktarılıyor.

Öne Çıkanlar