DEM Partili Oluç'tan "Ahmet Özer" çıkışı: Egemenlik kayıtsız şartsız kayyımın oluyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu DEM Parti Grup Sözcüsü Saruhan Oluç görüşmeler sırasında Ahmet Özer'in tutuklanmasına ve kayyım atanmasına tepki gösterdi. Oluç, "Merkezdeki bazı yetkilerin yerele devredilmesi gerekiyor" diye konuştu.

DEM Partili Oluç'tan "Ahmet Özer" çıkışı: Egemenlik kayıtsız şartsız kayyımın oluyor

Artı Gerçek - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu DEM Parti Grup Sözcüsü Saruhan Oluç, "Yerel demokrasisi güçlü olmayan bir demokrasi güçlü değildir. Kayyımlar yoluyla egemenlik tesis ediliyorsa egemenlik kayıtsız şartsız kayyumun oluyor" diye konuştu.

AKP Samsun Milletvekili Mehmet Muş'un başkanlığında toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, TBMM, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Sayıştay'ın bütçeleri üzerine görüşmeler sürüyor.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un da katıldığı komisyonda söz alan DEM Parti Grup Sözcüsü ve Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, seçilmiş Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in tutuklanarak yerine kayyım atanmasına tepki gösterdi.

Özer, 31 Mart yerel seçimlerinde CHP ile DEM Parti arasında yapılan kent uzlaşısı ile İstanbul'un Esenyurt ilçesinin belediye başkanı seçilmişti.

'KAYYIM ATAMASININ YASADA YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLE SONA ERMESİ GEREK'

Oluç konuşmasında şunları kaydetti:

Burada yasamayı, merkezi demokrasiyi ne kadar mükemmel hale getirirsek getirelim yerel demokrasi böyle tahrip edilirse kayyum atamalarıyla, seçim hukukunun tahrip edilmesiyle biz yerel demokrasisi güçlü olmayan, yerelden demokrasinin merkeze doğru yükseldiği bir ülkede yaşayamazsak toplumda da demokratikleşme olmaz. Bu kayyum ataması meselesinin Meclis irade ve yasada yapılacak değişiklikle sona ermesi gerektiğini düşünüyoruz. Bir kanun teklifiyle bu değişebilir. Yeter ki bu konuda Meclis'teki grupların siyasi iradesi olsun. Zaten sorun buradan kaynaklanmaktadır. Ahmet Özer'in tutuklanmasını ve yerine kayyım atanmasını en sert biçimde protesto ettiğimizi ifade etmek istiyorum.

Yerel demokrasisi güçlü olmayan bir demokrasi güçlü değildir. Kayyımlar yoluyla egemenlik tesis ediliyorsa, egemenlik kayıtsız şartsız kayyumun oluyor. Bunun değişmesi gerekiyor. Temel meselelerden bir tanesi merkezi vesayettir yerel yönetimlerin üzerinde. Merkezi vesayetin değişmesi gerekiyor. Bütün yetkilerin tek merkezde toplandığı bir sistem tarafından layıkıyla yönetilmesi mümkün değil. Merkezdeki bazı yetkilerin yerele devredilmesi gerekiyor. Yeni anayasa tartışmalarında merkeziyetçilikten çok yerel demokrasinin güçlendirilmesi sağlanabilirse gerçekten önemli bir adım atılmış olur. Toplumun geniş kesimlerinin anayasa tartışmalarına katılabilmesinin yolu Türkiye'de demokratik politik bir iklimin sağlanmasıdır. Bu sağlanmadığı müddetçe bu konuda demokratik bir politik iklime ulaşamayız." (HABER MERKEZİ)