Demirtaş'ın danışmanı Karavil: Aktif siyasetten uzun süre ayrı kalması o sevgiye, saygıya haksızlık olur

Demirtaş'ın danışmanı Karavil: Aktif siyasetten uzun süre ayrı kalması o sevgiye, saygıya haksızlık olur
Selahattin Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman ve basın danışmanı Zınar Karavil, soruları yanıtladı. İki isim, Demirtaş’ın siyasetten kopmadığını sadece “aktif siyasetten” bir süreliğine uzaklaştığını, bir noktada geri döneceğini ifade etti.

Artı Gerçek - Edirne Cezaevi'nde yaklaşık 7 yıldır tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, aktif siyaseti bıraktığı yönündeki açıklamasının ardından sessizliği sürüyor. Demirtaş'ın basın danışmanı Zınar Karavil ve avukatı Mahsuni Yıldırım, BBC Türkçe'nin soruları yanıtladı.

Artı Gerçek’te yayımlanan röportajında HDP yönetimini eleştiren Demirtaş, "Aktif politikayı bu aşamada bırakıyorum" demişti. Son günlerde cezaevinde ayrı ayrı Demirtaş’la yan yana gelen Karavil ve Karaman, BBC Türkçe'ye, Demirtaş’ın siyasetten kopmadığını sadece “aktif siyasetten” bir süreliğine uzaklaştığını, buna da bir noktada geri döneceğini ifade etti.

'ŞARTLAR OLGUNLAŞTIĞINDA ELBETTEROLÜNÜ OYNAYACAKTIR'

“Aktif politikayı bırakma” konusunda Kahraman şunları söyledi:

“ 'Aktif siyaset’ ve ‘bu aşamada’ vurguları önemli bence. Elbette kafasında bir zaman dilimi yok. Demirtaş etkili ve birikimli bir siyasi aktör, öyle de kalır. Şartlar olgunlaştığında elbette rolünü oynayacaktır. Demirtaş hâlâ bir siyasetçi. Öyle de kalır”.

Karavil ise “şimdilik” kelimesinin ne kadarlık bir zaman dilimini kapsayabileceği konusunda, “Bunu tam olarak bilmek mümkün değil. Koşullar belirleyecektir. Demirtaş siyaset için henüz genç sayılır. Siyasette bu kadar etkili birinin uzun yıllar boyunca siyaseti dışarıdan takip etmesi ve hiçbir şey söylememesi düşünülemez” dedi.

'ÇAĞRILARI ÖNEMSİYOR'

Son açıklamaları ardından hem HDP içinden hem de sosyal medyadan Demirtaş’a “aktif siyaseti bırakmama” yönünde çağrılar yapıldı.

“Saydıklarınıza ek olarak Başak Hanım’ı (Başak Demirtaş) ve beni arayan, bizlere mesaj yazan pek çok kişi de Demirtaş’ın aktif siyaseti bırakmaması gerektiğini söylüyorlar. İmza kampanyası düzenlemek isteyenler oluyor mesela” diyen Karavil, şöyle devam etti:

“Aktif siyasete dönmesi çağrılarını önemsiyor tabii. Çünkü Demirtaş olumlu ya da olumsuz her türlü eleştiriden, her bakış açısındaki görüşten yararlanan biri. Ne var ki bu konuda bana herhangi bir şey söylemedi.”

Karavil, Demirtaş için, “Böyle birinin aktif siyasetten uzun süre ayrı kalması o sevgiye, değere, saygıya haksızlık olur” diye ekledi.

'PARTİNİN YENİ DÖNEMİN YÜKÜNÜ KALDIRICAĞINDAN EMİN'

Demirtaş, Artı Gerçek’teki röportajında HDP’nin hızla bir kongreye gitmesi gerektiğini de belirtmişti.

Hemen ardından HDP yetkilileri de olağanüstü büyük kongre sürecini başlattığını açıklamıştı.

Karavil, bu konuda “Demirtaş partinin yenileneceğinden ve yeni dönemin yükünü kaldıracağından emin” dedi.

Kahraman ise, "Peki yeni seçilecek eş başkanların profiline dair beklentisi var mı Demirtaş’ın?" sorusu üzerine şunları söyledi:

“Özel bir profil tanımı yaptığına şahit olmadım. Ancak tabanın beklentilerini esas alacak ve tabanın da etkili katılımının sağlanacağı kongre sürecinin en nihayetinde doğru kadrolar ve eş başkanları ortaya çıkaracağını düşündüğünü söyleyebilirim."

'KARADENİZ KEMENÇESİ ÖĞRENDİ'

Demirtaş önümüzdeki ayları nasıl geçirmeyi düşünüyor sorusuna ise Karavil şu yanıtı verdi:

“Düşünerek ve okuyarak. Bir süredir Karadeniz kemençesi çalıyordu, epey geliştirdiğini söyledi. Belki başka müzik enstrümanlarına da yönelir.” (Kaynak)

Öne Çıkanlar