'Demirtaş'ın üretimi akıllarını başından aldı'

HDP'li Ahmet Yıldırım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun okumadığı bir kitaba öfke duyduğunu söyledi.

'Demirtaş'ın üretimi akıllarını başından aldı'

HABER MERKEZİ- HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, AKP'nin Zarrab davasını bir milli meseleye dönüştürmeye çalıştığını söyledi. Buna itirazları olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Zarrab davasıyla ilgili etkili bir bağımsız yargının davayı sonuçlandırmasını istiyoruz. Biz parti olarak milli iradeye saldırı olarak da görmüyoruz" dedi.

İLGİLİ HABER: DEMİRTAŞ BERAAT ETTİ

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yıldırım, Fikret Başkaya ve dört ilde HDP'ye yönelik gözaltı operasyonlarının 'siyasi rakiplerden alınmaya çalışılan bir rövanş' olduğunu söyledi. Gözaltına alınıp bırakılan Fikret Başkaya'nın Paradigmanın İflası kitabında Kemalizm sorgulaması yaptığında bugünkü iktidarın dört elle sarıldığını belirten Yıldırım, "Milli görüşcüler Paradigmanın İflası'nın ekmeğini çok yediler" dedi:

"Milli görüşçüler bir dönem mağdur edilmelerinin dayanağı olarak Paradigmanın İflası kitabını gösteriyorlardı. O milli görüşçüler, değerli düşünür Başkaya’nın bu kitabının ekmeğini çok yediler. Başkaya o kitabından ötürü cezaevinde yattı. 2006’da bu iktidarın sesli kitap projesinin kitaplarından biriydi Paradigmanın İflası. Günübirlik yaşayan bu iktidar, sabah onun 77 yıllık ömrünü göz önünde bulundurmadan, hicap duymadan gözaltına aldı."

Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Soçi’de; Rusya, İran ve yarım pozisyon olarak masada olan Türkiye’nin katılımıyla bir zirve gerçekleştirildi. Bu bir 2+1 zirvesiydi. 2+1’in 1’inin kararların neresinde olduğunu hep birlikte gördük. Elde kalan Türkiye’nin oyalanmasıdır. Belki oraya giden Erdoğan’dı ama 80 milyonla bu kadar alay edilmesine izin verilmemelidir. Savrulmuş bir iktidar hali, omurgasız bir dış politikayla bu ülkenin itibarını ayaklar altına alıyor.

'TELEFON GÖRÜŞMESİNİN GÖRÜNTÜLÜ SERVİSİNİ İLK KEZ GÖRDÜK'

Atılmamış adımları atılmış gibi gösteriliyor. Sadece Türkiye "Suriye Arap Devleti" ifadesini kullanılıyor. Sanki Batı’ya karşı gücünü artırıyormuş da, Batı da bunu yemiş de, sanki batıya ilişkin pazarlık gücü artmış da 2 gün sonra yanında 5 kişiyle Trump’la görüşme fotoğrafı servis ediyor. Bir telefon görüşmesinin medyaya görüntülü servis edildiğini de ilk kez gördük. Görüşmenin içeriğine dair yaptığı açıklamalar, görüşmenin diğer tarafı tarafından teyit edilmemiş ve o fotoğrafı servis ediyorsunuz. Üstelik büyük bir zafermiş gibi.

'YPG DIŞINDA NE GÖRÜŞTÜNÜZ?'

Görüşmeden sonra medyada şu manşeti gördük: YPG dışında anlaşma sağlandı. Sormazlar mı; sizin oraya gidiş amacınız Rojava, YPG. Eğer YPG dışında anlaşma sağlanmışsa hiçbir şeyde anlaşılamamış demektir. Siz YPG dışında ne görüştünüz? Başka bir amacınız vardı da biz mi bilmiyorduk?

'SOÇİ'YE BOŞ GİTTİLER, BOŞ DÖNDÜLER'

Siz oraya Kürtlerin kendilerini yöneten sistemini bozmak için gittiniz, eliniz boş döndünüz. Neden? Çünkü özellikle orada kurulacak olan yeni sisteme dair bir halklar kongresi yapılacak. Soçi’den sonra Kürtlerin de, PYD’nin de, SDG’nin de davet edileceği Rusya tarafından açıklandı. Yani boş gittiler, boş döndüler.

'AYAKLARI YERE BASAN SİYASET AZALDI'

Neymiş; o telefon görüşmesinde Trump ABD’nin Rojava’ya silah vermeyeceği sözünü vermiş. Sonrasında ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ne dedi? Türkiye’den yapılan açıklamaları şaşkınlıkla karşıladıklarını söyledi. Bu ülkede ayakları yere basan siyaset neredeyse yok denecek kadar azaldı. Hükümet yetkililerin yaptığı açıklamalarını yüzde 90’sının realitede karşılığı yok. Dış politikada hiç karşılığı yok.

'MİLLİ EĞİTİM BAKANI, BU SON KARARINIZ MI?'

Bir ay önce Milli Eğitim Bakanı, TEOG sınavının tek aşamalı yapılacağını söyledi. O gün, "60 soru, 90 dakika olacak ve sorular da 6-7-8’inci sınıflardan soru gelecek" dedi. 1 ay önceki 60 soru, 90 soru oldu. 1 ay önceki 90 dakika, bugün 135 dakika oldu. 6-7-8’inci sınıf müfredatı sadece 8’inci sınıf oldu. Yani bu ülkenin geleceği yapboz tahtası oldu. Şunu sormadan edemiyoruz: Sayın Bakan, bu son kararınız mı? Hani daha sınava 6 aydan fazla bir süre var. O zamana kadar sizin de bilginiz dışında yapılan açıklamalarla sınav sisteminde değişikliğe gidecek misiniz?

Bundan 2 buçuk ay önce Cumhurbaşkanı, sınavın kaldırılacağını söyledi, kaldırılmadı. Sonra sistem değişti, sonra sistem bir daha değişti. Gelinen noktada sınav kalktı mı, hayır. Kolaylaştı mı hayır. Öğrencilerin kafası berraklaştı mı hayır. Bu çocuklar sizin kobayınız mı? Bu çocuklar aylardır 3 senenin müfredatına hazırlanıyor. Tekrar soruyoruz: Sayın Bakan, son kararınız mı? Yine değiştirecek misiniz?

'NURİYE HOCA İŞE İADE EDİLMELİ'

Nuriye Hoca’nın adli kontrol şartıyla tahliyesini istemiş savcı. Nuriye Hocayı kaç kilo ile cezaevine gönderdik, bugün 34 kiloya düştü. OHAL İnceleme Komisyonu ile ilgili ipe un seren açıklamalara hükümet devam ededursun. Neymiş doneler toplanmış, baylock listeleri inceleniyormuş. Biz neyi nasıl incelediğinizi sormuyoruz, kurduğunuz komisyonun açığa çıkan ihlallerine şifa bir tarafı var mı? Geri dönülmez bir yere geldiniz. Nuriye Hoca’nın tahliyesi hiçbir şeyi bitirmiyor. Derhal işinde iade edilmesi gerekir.

'MADEN AİLESİ GERİ GELİR Mİ?'

Geçen hafta boğularak kaybettiğimiz Maden ailesi bunun son boyutu. Siz bu saatten sonra Maden ailesini komisyon incelemesiyle işe alsanız n’olur? Maden ailesi geri gelir mi? Neymiş OHAL komisyonu çalışıyormuş. İçimizden çok daha ağır konuşmak geliyor ama onların seviyesine inmek istemiyoruz. Çok ağır günaha bulaştınız, zemzem suyuyla yıkansanız affolmayacaksınız.

'BAKANIN AÇIKLAMASINDAN CEHANET ÖRNEĞİ GÖRDÜK'

İçişleri Bakanı’nın Demirtaş’a yönelik sözlerini kendisine iade ediyoruz. Neymiş, Eş Genel Başkanımızın kaleminden kan damlıyormuş. Açıklamasından bir cehalet örneği gördük. Bakan bu kitabı okumamış, kendisine özeti de verilmemiş. Ayrıca bu kitaba karşı çok öfkeli. Öfkeli olma halini anlıyorum. Bu kitap onlarca baskı yaptı, yüz binlerce satışa ulaştı. Bu kitap bir siyaset insanı ve bir edebiyat insanı olan Selahattin Demirtaş’ın üretkenliği bunların aklını başından almış. Selahattin Demirtaş sadece siyasetçi değil. Sanat ve edebiyat üretimi içine girebilen duygu, düşünce ve gönül insanıdır.

Selahattin Demirtaş, ne değildir? Erdoğan’dan hesap soracağını söyleyip ruhunu Erdoğan’a teslim edenlerden değildir. Selahattin Demirtaş, "Erdoğan’dan hesap soracağım" dediği zaman ömrünün sonuna kadar direnen, mücadele eden bir insandır. Eş Genel Başkanımız da kitabı büyük bir iddiayla yazmadığını söylüyor. O büyük bir iddia sahibi değil ama ne yaparlarsa yapsınlar, ağızlarından ne kadar kan damlarsa damlasın Demirtaş’ın kitabına halk teveccüh göstermiştir. Okumamış olanlara Seher’i okumalarını, ondan nasiplenmelerini öneririm.

Bir de İçişleri Bakanının Türkçesine de katkı sunalım. "Kaleminden kan damlamak" ifadesinin iki anlamı var. Birincisi etkili yazmak, ikincisi dokunaklı ve acı yazmak. Bu da bizim içişleri bakanına katkımız olsun."

SORU: Bahçeli’nin ittifak açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

"Bizim partimizin baraj indirimine ihtiyacı yok ama demokratik katılım, temsilde adalet için baraj düşürülmesini tüm partiler için mesela MHP için istiyoruz. Biz ittifaka da ihtiyaç duyan bir noktada değiliz. Bütün yıpratmalara rağmen HDP orada duruyor. HDP şu anda 7 Haziran seçimlerindeki oy oranının üzerinde. Ama HDP sadece şunun arayışında; demokratik seçim ortamının hazırlanması.

Biz Bahçeli gibi harfler, rumuzlar, kodlar kullanarak ittifakları tanımlamıyoruz. X, Y, Z… Bizim partimizin 3 harfi var: HDP.

Çok oralı olmadığımız için Bahçeli’nin açıklamalarının denklemlerine de girmedik. Mesajı Saray’a verdiler. Onlar çalışmıştır ya da çalışacaktır. Bir matematik hocasına da ihtiyaç duyarlar mı bilmiyorum."

SORU: Hayati Yazıcı’nın Zarrab davasına ilişkin, "Zarrab çıktı ve saçmaladı kıyamet mi kopacak" açıklamasını nasıl değerlendirirsiniz?

"Zarrab davasıyla ilgili etkili bir bağımsız yargının davayı sonuçlandırmasını istiyoruz. Biz parti olarak milli iradeye saldırı olarak da görmüyoruz. Daha 2 ay önce Cumhurbaşkanı değil miydi ki "biz komşumuzla yapacağımız ticareti size mi soracağız" diyen. Demek ki yapılmış bir ticaret. Geçen hafta Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, "Biz İran’la bu ticareti yapmak zorundaydık" dedi. Bu bir ikrardır, kabuldür. Gerisi de burada yapılmış olan usulsüzlükler üzerinden servet edilenlerin açığa çıkarılması ve cezalandırılmasıdır. Bunu bir milli meseleye dönüştürmelerine itirazımız var."

Demirtaş ahmet yıldırım kitap