Demokrasi Buluşmaları Forumu’nda 3’üncü yol vurgusu
Ankara'da HDP tarafından 'AKP’nin seçim yasası HDP’nin 3’üncü yol tutumu' başlığıyla bir forum gerçekleştirildi.
"AKP’nin seçim yasası, HDP’nin 3’üncü yol tutumu" başlıklı forumda konuşan HDP’li Filiz Kerestecioğlu, HDP’nin 3’üncü yol politikasına değinerek, "Yerel siyaseti güçlendirerek geleceğin daha da demokratik Türkiye’sini kurabiliriz" dedi.
HDP Çankaya İlçe Örgütü "Demokrasi Buluşmaları" başlıklı forumunun ikincisini "AKP’nin seçim yasası HDP’nin 3’üncü yol tutumu" başlığıyla düzenledi. ODTÜ Vişnelik Tesisleri’nde yapılan foruma HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Mehmet Rüştü Tiryaki, Özgür Öğrenci İnisiyatifi, Barınamıyoruz Hareketi ve Rant Yolu’na Hayır İnisiyatifi üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.
Forumda ilk söz alan HDP’li Filiz Kerestecioğlu, 3’üncü yol diye tarif ettikleri HDP politikasından bahsetti. 3’üncü yolun bir ittifak olmadığını söyleyen Kerestecioğlu, "Bu bir yol, bugünden başlamış bir yol değil. Geçmişten geleceğe taşınan bir yol, sadece seçimle sınırlı değil. Bütün ezilenlerin, ötekilerin bütün kimliklerin, farklılıkların, inançların, kadınların kim varsa onların birlikteliğidir bu üçüncü yol. Üçüncü yol kapitalist dünyayı değiştirmeye yönelik, yer yer seçim zamanlarına da yansıması haline geliyor" dedi.
‘3’ÜNCÜ YOL UMUTLANDIRIYOR’
Ülkedeki mevcut ekonomik krize de değinen Kerestecioğlu, "Kriz hayatımızın her alanında hepimizi etkiliyor. Seçimle bağlantısını kurarsak; Türkiye’nin geleceğine yönelik bir tutumdur 3’üncü yol. İnsanların umutlanmasına yol açtı. Sadece seçim endeksli bir tutum değil birlikte değiştirebileceğimiz bir süreçtir. Bugün parlamentoda olan bir parti olarak önermelerimiz bir devrim niteliğinde olmasa da bugünün siyasetine de yön verecek önermeler taşıyor. Biz bir tutum belgesi açıkladık, ülkenin birçok sorununa ve çözümlerine dair. Biz iki çizgiyle karşı karşıyayız; 3’üncü yol bu iki çizgi arasından çıkan, ülkenin geleceğini kuran bir yol. Her alanda insanları hapseden tecrite mahkum eden bir siyasi anlayış var ve biz de buna karşı bir perspektif sunamayan, eski devlet aklını yeniden üreten muhalefet içinde yer almak zorunda değiliz" diye konuştu.
"Bizim yolumuz sadece seçim ittifakı yapmak değil" diyen Kerestecioğlu devamla "Biz buranın dışına taşanların, Newroz alanlarına sığmayanların, adil bir düzen isteyenlerin birlikteliği olarak yürümek istiyoruz. Böyle bir Türkiye kurabiliriz. Parlamentodan da güçlü bir yerel siyasetleri daha da güçlü tutabiliriz. Yerel siyaseti güçlendirerek geleceğin daha da demokratik Türkiye’sini kurabiliriz" ifadelerini kullandı.
‘SEÇİM POLİTİKALARI İŞE YARAMAYACAK’
Dünyadaki en yüksek seçim barajının Türkiye’de olduğunu ifade eden HDP’li Mehmet Rüştü Tiryaki de "Seçim barajı yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşürüldü. Yine de dünyadaki en yüksek seçim barajlarından bir tanesi. Barajdaki hedeflerden bir tanesi de Kürtler ve sosyalistlere yönelik yapıldı. 2015’ten sonra Kürtler ve sosyalistler bu barajı aşarak parlamentoya girdiler. HDP baraj altında kalırsa çıkaracakları milletvekillerinin önemli bir bölümü AKP’ye gidebilir ve AKP Meclis çoğunluğuyla belki Anayasa’yı değiştirebilir. Biz bu yüzde 7 barajını arttırıp HDP’nin de muhtemel demokrasi ittifakıyla bütün bunların oylarını toplaması yerine bu sistemi getirirsek diyorlar HDP’nin daha az oy alabileceğini varsayıyorlar. Bunu da seçimde göreceğiz. HDP bunun çok çok üzerinde mi oy alıyor bunu zaman gösterecek. Politikalarının da para etmeyeceğini hep beraber göreceğiz" diye belirtti.
‘HEPİMİZE SORUMLULUK DÜŞÜYOR’
Ardından konuşan HDP Gençlik Meclisi PM Sözcüsü Mehmet Halis Saykan, 2015’le beraber gelişen süreçte gençliğin nefes almasının dahi engellendiğine vurgu yaptı. Son süreçte bu engellemelerin kırıldığına dikkat çeken Saykan, "2022 Newroz’uyla birlikte gördüğümüz gençliğin enerjisi, gençlik kendisini diğer temelde tüm toplumsal yapıyı değiştirecek güçteler. Gençliğin bugün Newroz’da açığa çıkan gücü tekrar gündeme gelmesini tahammül edilmiyor. 3’üncü yola yönelik inşa sürecinde seçimi gündeme alan ve etkileyecek bir politik bilince ulaştırmaya çalışıyoruz. Burada hepimize bir sorumluluk düşüyor. Demokratik bir temelde yerelden yukarı doğru bir inşa süreci gençliğin çalışmasıyla olacak. Newroz’da mevcut düzene karşı öfkenin açığa çıkması ve diğer taraftan bir arayış olarak ortaya çıkıyor. Toplumsal süreçte çok ciddi iktidar kaybedecek gibi yansısa da iktidar kendi kendine gitmeyecek. İktidar 20 yıllık bir süreci bırakmamak için elinden geleni yapacak" diye belirtti.
‘SALDIRILARA KARŞI ÖRGÜTLENME MESAJI’
İktidarın gidişinde gençliğin rolünün büyük olduğunu ifade eden Saykan, "Tüm gençlik örgütleri bir araya gelmeli. Gençlik seçimi belirleyecek bir güçte ve bu iktidarı devirecek. Gençlik mücadelesini örme noktasında tüm gençliğe sorumluluk düşüyor. Gençlik örgütlenmeleri illegalmiş gibi yansıtılıyor. Gençliğe yönelik saldırı ne kadar çok artıyorsa kazanmaya sonuç almaya o kadar yakınız. Sonuç almaya yönelik ne kadar saldırı varsa o kadar örgütleneceğiz. Vereceğimiz en güçlü cevap budur" mesajı verdi.
Konuşmalar ardından forum, soru cevap bölümü ardından son buldu.