Dersim DEM Parti adayı Konak’tan Maçoğlu’na borç eleştirisi: 'Reklama ve popülizme dayalı belediyecilik'

Dersim DEM Parti adayı Konak’tan Maçoğlu’na borç eleştirisi: 'Reklama ve popülizme dayalı belediyecilik'
DEM Parti Dersim Belediyesi Eşbaşkan adayı Cevdet Konak, belediyenin borcunun 2023'te ikiye katlanarak 183 milyon TL'ye yükselmesini eleştirdi: Reklama ve popülizme dayalı belediyeciliğin kentte yaratacağı sorunlar bugünkü Dersim’deki gibi olur.

Evren DEMİRDAŞ


ELAZIĞ - Dersim Belediyesi, 31 Mart yerel seçimlerine kısa bir süre 2023 yılına ait gelir gider tablosunu açıkladı. 2019'da kayyımdan belediyeyi 68 milyon TL borçla devralan Dersim Belediyesi'nin 2022'de 92 milyon 984 bin 544 TL olan borcu, 2023'te ikiye katlanarak 183 milyon 303 bin TL'ye yükseldi. Daha önce Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu'na belediyenin tüm bilançolarına şeffaf bir şekilde açıklamasını çağrısı yapan DEM Parti Dersim Belediye Eşbaşkan adayı Cevdet Konak, açıklanan gelir gider tablosunu Artı Gerçek'e değerlendirdi.

GELİR GİDER FARKI 90 MİLYON TL

Belediyenin gelirleri ile giderleri arasında 90 milyon TL fark olduğuna dikkat çeken Konak, “31 Aralık itibariyle belediyenin 183 milyon TL borcu olduğunu arkadaşlar beyan etmişler. Gelir-gider arasında 2024'de devreden bir eksi bakiye var, 90 milyon TL. O zaman bu borç 183 milyon TL değil, 270 milyon TL. Tahakkuku yapılmış ancak ödenmemiş ya da tahsil edilmemiş alacaklar ödemesi yapıldığı zaman aktifleşir" dedi.

'PERSONEL GİDERİ YÜZDE 65'İN ÜZERİNDE'

Konak, belediyenin içinde bulunduğu durumu şöyle özetledi:

"Belediyelerin borçları olur; proje yapar, itfaiye aracı alır, taşıma aracı alır, otobüs alır ya da bir kültür merkezi yapar. Şunu dersiniz ‘yatırım yapmış karşılığında da İller Bankası'ndan kredi kullanılmış, borç var’. Borç tablosunda belediyeye bağlı bir şirketin SGK borçları var, emekli sandığı var, TEDAŞ var, piyasaya olan borçlar var. Burada sorun şu; belediye personelinin bütçeden aldığı pay, personel gideri harcaması yüzde 65’in üzerinde. 5393 sayılı Belediye Kanununda bu oranın yüzde 40 olması lazım. Yüzde 40’ın üzerinde ise İçişleri Bakanlığı ya da Sayıştay bir şekilde müdahale eder. Çünkü bu oranın üzerine çıktığın zaman belediye başkanı maddi tazminatla karşı karşıya kalır. Martın 16’sında belediyenin net borç dökümünü almaya çalışacağız. Şu anda 200 milyonun üzerinde bir borç var. Martın sonunda bu oranın artacağını düşünüyorum”

'KENTİN SORUNLARI AZALMAMIŞ, ARTARAK DEVAM ETMİŞ'

Dersim'de altyapı, üst yapı, çevre düzenlemesi, ulaşım gibi birçok sorunun olduğunu vurgulayan DEM Partili Konak, "Sayın Maçoğlu, kayyımın 68 milyon TL borç bıraktığına dair bir açıklama yapmıştı. Ona hiç itirazımız yok ancak kentin sorunları azalmamış, beş yıl içerisinde artarak devam etmiş. Altyapı, üstyapı, çevre düzenlemesi, ulaşım bunun gibi birçok sorunla karşı karşıyayız. Göreve geldiğimiz zaman bütçeyi halka açacağız. Halk, belediyemizin mevcut bilançolarına hakim olacak, sabit gelir giderlerini görecek. Mevcut belediye bütçesiyle kısa, orta ve uzun vadede nasıl bir hizmet sunarız bunları halkımızla paylaşacağız. Bütçenin iyileştirilmesi açısından da altı ay içerisinde bütçeyi yüzde 40 oranına yakın bir artışla halkın hizmetine sunacağız" dedi.

'KOOPERATİF BELEDİYEYE AİT DEĞİL'

Kurulan kooperatifin belediyeye ait olmadığına dikkat çeken Konak, "Şöyle bir gerçeklik var; kooperatifler oluşturmuşlar, birçok şube açtılar bunlar belediyeye ait şubeler değil. Yani bu kooperatif belediyeye ait değil. Buradaki gelirler belediyenin kendi bütçesine akan gelirler değil. Bunlar belediyeden bağımsız Ovacık Kooperatifi adı altında arkadaşların yapmış olduğu çalışmalardır” diye konuştu.

'KENTİN TÜM DİNAMİKLERİYLE SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ'

Dersim'de işsizlik sorunu olduğunu ve üretime ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Konak, mevcut belediye yönetimini şu şu sözlerle eleştirdi:

"Şu da bir gerçektir ki reklama ve popülizme dayalı bir belediyeciliğin kentte yaratacağı ve açığa çıkaracağı sorunlar bugünkü Dersim’de olduğu gibidir. Burada mevcut yönetim bir bütün olarak sorumludur. Yapılan doğru işleri, çalışmaları, hizmetleri destekliyoruz ancak belediyede sorunların bu kadar büyümesinin temel nedeni de böyle pratikleşmeyen demokratik yerel yönetim paradigmasının arkadaşlar tarafından savunulan son durumudur. 'Kent uzlaşısı ile yerel yönetimlerde kentin sorunlarını çözeceğimiz' dediğimiz, tüm dinamiklerin bu süreçle ilgili görüşleri, eleştirileri bizim için önemlidir yol gösterendir."

Öne Çıkanlar