Dersim’de 'ittifak' tartışmasının perde arkası: İddiaya göre SMF 'kayyım atanır' gerekçesiyle EMEP’li adayda ısrar etti

Dersim’de 'ittifak' tartışmasının perde arkası: İddiaya göre SMF 'kayyım atanır' gerekçesiyle EMEP’li adayda ısrar etti
Dersim'de EMEP, SMF, EÖC ve TİP ittifakı tartışmaları beraberinde getirdi. DEM Parti'yi dışarıda bırakan kararın arkasında SMF'nin 'kayyım atanır' gerekçesiyle adayın EMEP’ten gösterilmesi yönündeki ısrarının yattığı belirtiliyor.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Dersim’de Emek Partisi (EMEP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Emek ve Özgürlük Cephesi (EÖC) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP), 31 Mart yerel seçimleri için ittifak kurduklarını açıkladı. Açıklamanın, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin de (DEM Parti) içinde bulunduğu görüşmeler esnasında yapılması tartışmaları da beraberinde getirdi. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre yaşanan tartışmanın temelinde, SMF'nin 'kayyım atanır' gerekçesiyle, adayın EMEP'ten gösterilmesi yatıyor.

‘SMF EMEP’TEN ADAY GÖSTERİLMESİ KONUSUNDA ISRAR ETTİ’

Artı Gerçek’in yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, DEM Parti ve diğer partiler arasında ittifak görüşmeleri sürerken, SMF, belediye başkanı adayının EMEP’ten gösterilmesinde ısrar etti. SMF, bu görüşünü, “Belediye başkanı DEM Parti’den seçilirse, kayyım atanır” iddiasına dayandırdı.

DEM PARTİ ‘KAYYIM ATANIR’ İDDASINI KABUL ETMEDİ

Dersim’de en yüksek oy potansiyeline sahip olan DEM Parti bu görüşü kabul etmedi ve görüşmeler tıkandı. Bunun üzerine Emek Partisi, Sosyalist Meclisler Federasyonu, Emek ve Özgürlük Cephesi ve Türkiye İşçi Partisi Dersim örgütleri, kendi aralarında ittifak kurduklarını kamuoyuna duyurdu.

İTTİFAK ARASI GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Görüştüğümüz EMEP'li yetkililer açıklama yapılmasına rağmen sürecin henüz noktalanmadığı belirtirken, görüşmelerin devam ettiğini aktarıldı.

SEYİT ASLAN: İTTİFAK SÜRECİ BİTMEDİ

Artı Gerçek’e konuşan EMEP Genel Başkanı Genel Başkanı Seyit Aslan ise ittifak sürecinin bitmediğini belirterek şunları söyledi:

“Dersim’de bütün halk güçlerini birlikte hareket edecekleri bir platform oluşturmaya çalışıyoruz. O süreç içerisinde de hem Emek Özgürlük İttifakı içinde görüştüğümüz, hem de içinde olmayıp hareket ettiğimiz kurumlarla görüşmeler sürdürmeye devam ediyoruz. Yapılan açıklama kesinlikle DEM Parti’yi dışında tutmak, birlikte hareket etmek gibi algılanmamalı. Biz orada hem Dem Parti hem de diğer güçlerle sürece beraber karar vereceğiz. Ama her partinin kendi adayını belirlemesi de çok doğal. Konuya ilişkin DEM Parti eş genel başkanlarını da aradım. Fevri davranan davranışlar bu süreci etkiliyor. Olabildiğince ortaklaşmak için parti olarak elimizden gelen bütün çabayı sarf edeceğiz. Derdimiz kent uzlaşısı sağlamak, ortak bir aday etrafında birleşmektir.”

TİP: DEM PARTİ'Yİ DIŞARIDA BIRAKMAK SÖZ KONSU DEĞİL

TİP, yazılı bir açıklama yaparak, "Açıkça ifade etmek isteriz ki Dersim’de DEM Parti’yi veya başka bir dost gücü dışarıda bırakan bir ittifakın bileşeni olmamız söz konusu değildir" dedi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Dün gazetelere yansıyan Dersim’deki ittifak çalışmalarıyla ilgili açıklama yapma ihtiyacı doğmuştur.

Partimizin yerel seçimlere ilişkin temel yaklaşımı en geniş ittifaklarla Cumhur İttifakı’nı geriletmek, mümkün olduğunca fazla yerleşimde sol, sosyalist, halkçı yerel yönetim örnekleri yaratmak üzere kazanımlar elde etmektir. Daha önce Genel Merkez tarafından yapılan açıklamalarımıza bakıldığında kayyum atanan illerde aday çıkarmama kararımızın da bu yaklaşımın bir parçası olduğu görülecektir.

Bu kapsamda Dersim yerelliğinde de tüm ilerici, sosyalist ve yurtsever güçlerin birlikte tutum alması gerektiğini düşünüyoruz ve çabamız bunun içindir. Dün yayınlanan açıklama bizim açımızdan bir ittifakın tamamlanmış ve kurulmuş olmasının ilanı değil, tüm güçlere ortaklaşma çağrısıdır. Açıkça ifade etmek isteriz ki Dersim’de DEM Parti’yi veya başka bir dost gücü dışarıda bırakan bir ittifakın bileşeni olmamız söz konusu değildir.

En geniş birliktelik için çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz."

Öte yandan DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) bugün toplandı. Toplantıda Dersim’de yaşanan gelişmeleri de gündemine alması bekleniyor.

Öne Çıkanlar