Devlet Bahçeli’den yeni 50+1 açıklaması: Sistemin kilidi

Devlet Bahçeli’den yeni 50+1 açıklaması: Sistemin kilidi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'değişmeli' dediği 50+1'den taviz vermeyen Devlet Bahçeli'den yeni açıklama: "Yüzde 50+1 milli iradenin güçlü ifadesi ve tecellisidir. Böyle tartışmalardan ülkemizi uzak tutmak lazım."

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50+1 koşunun kaldırılması yönündeki görüşüne peşinen destek vermeyen Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, konuya ilişkin açıklamalarını sürdürüyor.

Erdoğan’ın, 'MHP’yi sırtından atma hamlesi' olarak yorumlanan 50+1 açıklamasına Bahçeli, “Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli yüzde 50+1'dir” diye yanıt vermişti.

Konuya ilişkin yeni açıklama yapan Bahçeli, "Cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 50+1 oy nisabıyla ilgili görüşünüzde bir değişiklik var mı?" sorusuna "Herhangi bir değişiklik yok. Yüzde 50+1 Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kilididir. Seçilen cumhurbaşkanının meşruiyet temelidir. Yüzde 50+1 milli iradenin güçlü ifadesi ve tecellisidir. Böyle tartışmalardan ülkemizi uzak tutmak lazımdır" yanıtını verdi.

AKP İLE HANGİ ŞEHİRLERDE ORTAK ADAY GÖSTERİLECEK?

Devlet Bahçeli, büyükşehir statüsündeki tüm illerde AKP ile iş birliği halinde yerel seçime gireceklerini söyledi. İki partinin görüşmelerinin devam ettiğini aktaran Bahçeli, oluşturulan komisyonun çalışmalarının son aşamada olduğunu söyledi.

Bahçeli büyükşehirlerin tamamında Cumhur İttifakı'nın ortak aday çıkaracağını açıkladı.

MHP'nin yayın organı Türkgün'e açıklamalarda bulunan Bahçeli, iktidar partisi ile aralarında hiçbir ihtilaf olmadığını söyledi.

MHP ve AKP'nin kurduğu komisyonun çalışmalarında sona geldiğini aktaran Bahçeli, "Cumhur İttifakı olarak başarıya inanıyor, milletimize güveniyoruz. Kanaatim odur ki, belediye başkan adaylarımızın isimlendirilmesi de kısa süre içinde yapılacaktır" diye konuştu.

CUMHUR İTTİFAKI BÜYÜKŞEHİRLERİN TAMAMINDA ORTAK ADAY ÇIKARACAK

Hangi illerde mutabakat sağlandığının sorulması üzerine Bahçeli, "Zamanı geldiğinde hepsini öğreneceksiniz. Hele bir netleşsin, sonra açıklarız. Ama şunu ifade edeyim ki, büyükşehirlerin tamamında Cumhur İttifakı olarak adaylarımız ortak olacak" yanıtını verdi.

Büyükşehir statüsüne sahip 30 il şunlar: Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van.


BAHÇELİ NE SÖYLEMİŞTİ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 50+1 çıkışına ilişkin, "Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli yüzde 50+1'dir. Milletvekili seçmiyoruz, cumhurbaşkanı seçiyoruz" değerlendirmesini yapmıştı.

'Erdoğan, Bahçeli’yi sırtından atacak' eleştirilerine çıkışan Bahçeli, "Hiç kimsenin sırtına binmedik, hiç kimseyi de sırtımıza bindirmedik" demişti. Cumhur İttifakı'na sahip çıkan Bahçeli, "Bu ittifakın bozulmasına kendi adımıza söylüyorum geçit vermeyeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni öven Bahçeli, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi üçüncü evreye geçişi sağlamı, demokratik nitelikli sistemsel başarısını sağlamıştır. Ucube sistem iddiaları ile çamur atmak milletimize saldırıdır. Devlet ve millet arasında uyum sağlanmışsa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne aittir. Karar alma süreci hızlanmıştır. Yeni sistemin yeterli demlenme süreci devam etmekte olup ilke ve esasları ile oturması güvence olacaktır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi tek kullanımlık konjonktürel reçete değildir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gelip geçici heves değil. Sistemin aksayan yönleri varsa düzeltilmeli" demişti.

50+1'İ SAVUNDU

Erdoğan'ın yüzde 50+1 ile ilgili sözlerine anımsatan Bahçeli, "Sayın Cumhurbaşkanımızın tespit ve değerlendirmeleri tutarlı ve anlamlıdır. 50+1 hususunda bizim geçmişten bugüne söylediğimiz sözler bellidir ve esasen hiç değişme göstermemiştir. MHP olarak dün ne demişsek bugün de aynı çizgide, aynı görüşteyiz" diye konuşmuştu.

ERDOĞAN NE SÖYLEMİŞTİ?

Erdoğan, Almanya dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlamış ve cumhurbaşkanlığı seçimi için yüzde 50+1 şartının değişmesinin "isabetli olacağını" söylemişti.

Erdoğan, yaptığı açıklamada, "50+1 şartının değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa… Bundan sonra kim bilir daha neler çıkar? Ama oy sayısı itibarıyla 'en fazla oyu alan aday seçilir' denildiği zaman seçim hızlıca tamamlanır" ifadelerini kullanmıştı.


BAHÇELİ'NİN 2 YIL ÖNCEKİ SÖZLERİ

Bahçeli, 23 Kasım 2021'de MHP'nin TBMM Grup Toplantısı'nda 50+1 tartışmasına tepki göstermişti.

"İP Başkanı yüzde 50+1'in şahsıma sorulmasını istemiş. Gazete ve televizyonlarda bu tartışma devam etmektedir" diyen Bahçeli, "Cumhurbaşkanının iki turlu seçimden doğrudan halk tarafından ve yüzde 50+1 oyla seçilme kuralı anayasa değişikliği ile kabul edilmiştir. Bu unsur getirildiğinde anayasada parlamenter sistem öngörülmekteydi. Dünyada cumhurbaşkanı veya devlet başkanını seçen 99 ülkede geçerli oyların yüzde 50+1'ini alması anayasal norm olarak kabul edilmiştir" demişti.

Bahçeli, şunları ifade etmişti: "Cumhurbaşkanı ya da devlet başkanının halk tarafından seçilmesinde ikinci unsur yüzde 40+1 denilen sistemdir. Bu sistem Bolivya, Kosta Rika, Arjantin'de geçerlidir. Cumhurbaşkanını halkın seçtiği tüm ülkelerde oyların salt çoğunluğu ile seçilmesi temel kaidedir."

"Bu konuyu tartışmaya açmak yönetim sistemine karşı güvensizliği körükleyecektir. Bu masum bir talep değildir" diyen Bahçeli, "Bize göre Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi lehine söylenebilecek argüman yüzde 50+1 için partiler arası uzlaşmayı artırmasıdır. Bundan geri adım atma anlamına gelen yüzde 40+1 başkalarının değirmenine su taşımaktır" tepkisini göstermişti. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar