Diyarbakırlılar HEDEP'i nasıl karşıladı, beklentileri neler?

Yeşil Sol Parti ismini Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) olarak değiştirdi. Tülay Hatimoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan partinin eş genel başkanı olarak seçildi. Diyarbakır'da seçmene bu değişikliği ve HEDEP'ten beklentilerini sorduk.

Diyarbakırlılar HEDEP'i nasıl karşıladı, beklentileri neler?

Rojhat ABİ

DİYARBAKIR - Genel seçimler sonrasında büyük bir değişimin içine giren ve 15 Ekim'de 4'üncü olağanüstü kongresini gerçekleştiren Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), ismini, eş başkanlarını ve yönetim kadrosunu da değiştirdi. Partinin yeni adı Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) olurken eş başkanlar da Tülay Hatimoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan oldu.

Kongre sonucu ilan edilen yeni ismin, seçimden sonra gerçekleşen halk toplantılarıyla karar verildiği vurgulanırken, Kürt siyasi hareketini temsil eden eski partilerin isimlerini çağrıştırması da dikkat çekti. Değişikliğin ardından Diyarbakırlılara, kongre sonrasındaki değişimleri, ve HEDEP'ten beklentilerini sorduk.

'PARTİ DE VEKİLLER DE SOKAKLARDA OLMALI'

Sur ilçesinde esnaf olan Hasan Dal, partinin halkla daha fazla iç içe olması gerektiğini söyledi. Dal, "Yeşil Sol, HADEP ya da HEP olması hiç fark etmez. Parti aynı, biz de aynıyız. Önümüzdeki süreçte de ılımlı olmamalı. Ilımlı oldukça kendi halkından kopuyor. Kopuş yaşanmamalı. Parti de vekiller de her gün sokaklarda olmalı. Mahallelerde insanları dinlemeli. Hatalarımızı da birbirimize biz göstermeliyiz. Bugün belediyemiz kayyımın elinde. O bize çare olamıyor, olamaz da. Bu basit gerçekleri göz önüne almak zor bir şey değil. Birlik olmalıyız” dedi.

'HALKIN İSTEKLERİNE GÖRE POLİTİKA YÜRÜTÜLMELİ'

Dicle Üniversitesinde öğrenci Mervan Özdemir, yeni dönemde partinin kendisine dönmesi gerektiğini vurguladı. Özdemir, "İsimler değişebilir fakat gelenek aynıdır. Halkın isteklerine göre politika yürütülmelidir. Son dönemlerde bu politika uygulanmıyor. Her farklı kitleyi temsil etmeye çalışıyor ama asıl kitlesini yani bizleri unutuyor. Sadece biz birbirimize sahip çıkarız. Oy oranları neden düşüyor, neden seçmen kaybı oluyor, bunları düşünmek lazım. Değişim ve dönüşüm süreci başladı, gereklilikler de yerine getirilmeli. Parti kendine dönmeli. Batıya yönelik politikalar yürütülse de burada ezilen bir halk var. Yüzyıllardır katliamlarla dolu bir tarih gözümüzün önünde. Tüm bunlar ne kadar göz ardı edilebilir? Parti çalışmaları neden pasif?” dedi.

'KÜRT SORUNUNA ÇÖZÜM BULUNMALI'

"İsimler, tabelalar gelip geçicidir" diyen işçi Raşit Sönmez ise şöyle devam etti: "Bugün A partisi olur B partisi olur ya da isim değişikliği olur, kişiler değişir, bunlar önemli değildir. Bana göre önemli olan kitledir ve tüzüğüdür. Neler yapabileceğidir. Özellikle Kürt halkını Meclis'te ne kadar temsil edeceğidir. Yeni dönemde HEDEP'ten beklentimiz, Kürt sorununu sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya anlatmasıdır. Kürt sorununa çözüm bulmalarıdır. Kürt halkını daha iyi temsil etmeleridir. Ve en önemlisi de Kürdistani politikaya dönüştür."

'BARIŞ İÇİN ORTAKLAŞMALI'

Emekli Tarık Anay ise partinin toplumsal alanda görünür ve aktif olmasını istediklerini söyledi. Anay, "Tek isteğimiz halk partisi olarak halkın içinde olması. Herkesle diyalog kurmalı. Barış için ortaklaşmalı. Genel olarak politikalar doğruydu fakat yanlışlar da yaşandı. 2015’ten sonra uzaklaşma oldu, eleştirimiz budur. Bu mesafenin ortadan kaldırılması gerekiyor. Partinin halk ile mesafeli olmaması lazım. Devletin zaten sert politikaları var biz Kürtlere karşı. Düşman hukuku uygulanıyor. Bunlara karşı da parti harekete geçmeli ve müsaade etmemeli" diye konuştu.

'UMUTLUYUM, BELKİ HALKTA YENİ BİR UYANIŞ SAĞLAR'

Üniversiteli öğrencisi Dilan Çelik ise "İsim sürekli değişir, sorun içeriğin ve pratiğin gelişmesinde. Bu yeni bir heyecan değil. Bizim için normal bir durum ama umutluyum. Bu isim belki halkta yeni bir uyanış sağlayabilir. Parti de değerlerimizden ve kültürümüzden uzaklaşmamalı. Yok olan dilimize yönelik çalışmalar düzenlenmeli. Geçmişten ders çıkarılması gerekiyor. Halk kendini unutulmuş gibi hissediyor. Parti bizim sesimizdir. Umarım bu problemler göz önüne alınarak gelişim sağlanır" dedi.