Ekrem İmamoğlu'nun Konya Mitingi: Erzurum'da atılan taş Konya'da iktidara değdi

Ekrem İmamoğlu'nun Konya Mitingi: Erzurum'da atılan taş Konya'da iktidara değdi
İmamoğlu dün Erzurum’da yaşanan taşlı saldırının ardından bugün Konya’daydı. Yoğun katılımın olduğu mitinge katılan yurttaşlar, iktidarın tutumu ve açıklamalarına tepkili. Konya halkı, saldırının Cumhur İttifakı’nın aleyhine olduğu görüşünde.

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ


KONYA - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu dün (7 Mayıs) Erzurum’da yaşanan taşlı saldırının ardından bugün Konya’da. Stad Caddesi’nde düzenlenen mitinge yoğun bir katılım söz konusu. Alanda sık sık “Hak, Hukuk, Adalet” sloganı atan yurttaşlar, “Taş Atanlar Değil, Kalp Yapanlar Kazanacak” dövizleri taşıdı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 14 Mayıs seçimleri kapsamında Konya’da miting düzenliyor. Dün Erzurum’da yaşanan saldırının ardından Konya mitingi öncesinde de provokasyon çağrısı yapıldı.

Kızılay Selçuklu Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Dağlı, İmamoğlu'nun mitingi öncesinde "Şeytan taşlamak isteyen yarın Anıt Meydanı'na gidebilir" paylaşımında bulundu. Konya Genç Kızılay Başkan Yardımcısı Abdullah Halit Üzülmez ise gazeteci Nevşin Mengü'nün Erzurum'daki olayların organize olduğuna dair tweet'ini alıntılayarak, 'şeytan taşlama' imasında bulundu. Üzülmez, sonuna güler yüz koyduğu mesajında "Memlekette Hac dönemi erken başlamış" derken, "Yarın Konya'da Herşey çok güzel olacak desene bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

AKP Konya İl Başkanı Hasan Angı da, “Gedavet Parkı da Anıt alanı da miting alanı değil, yok ‘ben yaparım’ der ve istenmeyen olaylar yaşanırsa üzülürüz” dedi.

BÖLGEDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Anıt Meydanı olarak planlanan miting alanı gün içerisinde değiştirilerek Stad Caddesi oldu. Miting öncesi alanın çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı. Polislerin yanı sıra bölgede güvenliği sağlamak üzerine ayrıca özel güvenlikler görevlendirildi.

Provokasyona çağrılarına rağmen çok sayıda insan uzun bir süre miting alanına gelmeye devam etti. Alanda “Edison Bin Pişman”, “Taş Atanlar Değil, Kalp Yapanlar Kazanacak, Eko Başkan Geçmiş Olsun”, “Aman Be Gülben Sen de! Tek Bir Adamla Bir Ömür mü Geçer” yazılı dövizler yer aldı.

İmamoğlu’nun konuşmasında öne çıkan noktalar, dün Erzurum’da gerçekleşen saldırı, gençler ve iktidarın kutuplaştırıcı dilini karşı birlik ve beraberliğin inşa edileceğine yönelik söylemleri idi.

İMAMOĞLU: BANA TAŞ ATILMADI, MİLLETE VE DEMOKRASİYE TAŞ ATILDI

İmamoğlu konuşma yapmak üzere otobüse çıktığında alanda yoğun bir alkış ile karşılandı. Sık sık “Ekrem Başkan” sloganları atıldı. Alandaki kitlenin önemli bir bölümünü gençler oluşturdu. İmamoğlu’nun “Gençler bu ülke sizinle coşacak” demesi gençlerde büyük bir coşku uyandırdı.

Kitleden yükselen “Sana taş atan eller kırılsın” sloganı üzerine İmamoğlu, “Bana taş atılmadı. Millete ve demokrasiye taş atıldı. Sivas’ta ve Çorum’da miting yaparken bir haber aldık. 40-50 belediye otobüsünün miting alanına çekildiğini gördük. Arkadaşlar provokatör olacak. Zor zamanlardayız. Ama burada bir genç hanımefendinin yazdığını okuyayım size. Onlar taş atsın biz gül ile cevap vereceğiz. Herkes kendine yakışanı yapar. Aldatanı da aldatılanı da biz iyileştirmeye geliyoruz. Kötülükleri yenmeye, iyilikleri bu memlekete kazandırmaya geliyoruz. İyilik kazanacak” diye konuştu.

‘AÇIKLAMALAR NEREDEN CESARET BULDUKLARINI GÖSTERİYOR’

Mitinge gelen yurttaşların en çok tepki gösterdiği durum ise, Erzurum’da gerekli önlemlerin alınmaması ve iktidar kanadından gelen iddialar idi. İmamoğlu’nun Erzurum emniyetinden tedbir alındığına dair garanti aldığını söylemesi üzerine konuştuğumuz yurttaşlardan biri, saldırıya bilinçli bir şekilde izin verildiği kanaatinde. İktidarın ve yerel yöneticilerin iddialarına ilişkin, “Saldırıyı düzenlediler. Sonra saldırıya uğrayanı suçladılar. Hem taş atılan İmamoğlu hem suçlu o. Nasıl oluyor bu iş? Yapılan açıklamalar insanların nereden cesaret bulduğunu da gösteriyor” diye tepki gösterdi.

Bir başka yurttaş ise, saldırıların temel amacının halkı korkutmak ve sandığa gitmelerine engel olmak olduğunu belirterek “Ancak insanlar artık bunları yemiyor. Bak alana. Bir sürü provokasyona karşı akın akın geldiler. Halk artık bir değişim istiyor. İstediklerini yapsınlar, onlar artık gidici. Bunu fark ettikleri için böyle senaryolar hazırlıyor” ifadelerini kullandı.

'MEMLEKETİN HUZURA VE DEĞİŞİME İHTİYACI VAR'

Konya’da 2018 Genel Seçimleri’nde Cumhur İttifakı yüzde 74.9, Millet İttifakı ise yüzde 21 oy almıştı. “AKP’nin kalesi” olarak bilinen bir sembolik kentte bu denli kalabalık ve coşkulu bir miting yapılması, dün yapılan saldırının ardından insanlarda büyük bir tepki yarattığını gösteriyor.

Nitekim İmamoğlu’nun birlik ve beraberlik üzerine söylemleri, seçimlerin ardından demokratik bir toplum vurgusu, provokasyonlara ve saldırılara karşı “hoşgörülü olma ve sakin kalma” çağrısı kitlede büyük bir karşılık bulmuş durumda.

Eski bir Cumhur İttifakı seçmeni yurttaş, şiddet, saldırı ve kutuplaştırıcı dilden sıkıldığını ve memleketin huzura ihtiyacı olduğunu belirterek “Zamlar başını almış gidiyor. İnsanların büyük bir geçim derdi var. İktidar insanların sorunlarını çözmeye yönelik politikalar yapsa seçimi gene kazanır. Ancak onlar ortalığı karıştırmayı tercih ediyor. Memleketin huzura ve değişime ihtiyacı var. Huzurlu bir memleket için buradayım” dedi.

‘ARTIK KİMSE BU NUMARALARA İNANMIYOR’

Yapılan saldırının iktidarın seçim yaklaşırken ne kadar zayıfladığı gösterdiğini ve Millet İttifakı’nı daha güçlendirdiğini vurgulayan bir yurttaş da, şunları söyledi:

“Yaşanan son olayla fişlerini çektiler. Kimse bu numaralara inanmıyor artık. Seçim ikinci tura kalacak olsaydı bile artık ilk turda bitecek. Konya gibi bir yerde bile böyle bir kalabalık toplanması bile toplumun ne kadar büyük bir değişim isteği olduğunu gösteriyor.”

Kısacası, mitinge katılım yoğunluğu, İmamoğlu’nun konuşması ve kitlede yarattığı coşku, iktidar kanadından yapılan açıklamaların toplumda karşılık bulmaması, yapılan saldırının Cumhur İttifakı’nın aleyhine olduğunu gösteriyor. Seçime günler kala, Erzurum’da muhalefete atılan taşın Konya’da iktidarın başını yardığını söylemek mümkün. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar